Ömrü uzadan pəhriz

Ömrü uzadan pəhrizÖmrünüz boyu həm sağlam, həm də fit qalmaq istəyirsinizsə, mütəxəssislər Aralıq dənizi pəhrizini tövsiyə edir. Bu şəkildə qidalanaraq artıq piylərinizdən də xilas olmaq mümkündür. 
Milli.Az axşam.az-a istinadən bildirir ki, bu pəgriz həm də uzun ömrün sirridir. Uzun müddət Aralıq dənizi pəhrizi saxlayanlarda  bir çox xəstəliyə qarşı qoruyucu təsir formalaşır.
Təzə tərəvəz və meyvələr, qoz-fındıq, bütün taxıllar, turş xəmir, paxlalılar və zeytun yağı ilə daha zəngin olan, kifayət qədər miqdarda balıq, toyuq, hinduşka, süd məhsulları, daha az qırmızı ət və nadir hallarda şirniyyatla zəngin olan Aralıq dənizi pəhrizinə tam əməl edilməlidir. Bu, pəhriz piylənmənin də qarşısını alır. 
Aralıq dənizi pəhrizi zəngin mono doymamış yağ turşuları və pəhriz lifi tərkibi, aşağı doymuş və trans yağ turşuları və balanslaşdırılmış omeqa 6/omeqa 3 əsas yağ turşuları nisbətinə görə endotel funksiyasını yaxşılaşdırır, oksidləşdirici zədələri azaldır, iltihabı saxlayır, trombozu azaldır. O, bədən toxumalarının müxtəlifliyini tənzimləyən, immuniteti yüksəldən, zərdabın lipid profilini yaxşılaşdıran, insulin müqavimətini qıran və yağ toxumasını azaldan təsirlərə malikdir.
Piylənmə, ürək xəstəlikləri, 2-ci tip diabet, hipertoniya, otoimmün sistem xəstəlikləri, bir çox xərçəng növləri, qaraciyər yağlanması, yaşa bağlı nevroloji xəstəliklərə qarşı qoruyucu təsiri olan ən dəyərli qidalanma tərzi məhz bu pəhrizdir.
Pəhriz zamanı 4 əsas qaydaya əməl edilməlidir:
1. Səhər yeməyi mütləq olmalıdır. Saat 10:00-a qədər səhər yeməyini bitirməlisiniz. 
2. Axşam yeməyi ən gec saat 19:00-a kimi yeyilməlidir. 
3. Yeməklər arasında ən az 4 saat fərq olmalıdır. 
4. Gün ərzində idman, ayaqla gəzmək mütləqdir. 
Pəhrizin əsas amili qidalarda zeytun yağından istifadə edilməsi. E vitamini zəngin olan qidalar yeyilməsidir. 
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 900   Tarix: 03 dekabr 2023
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Çox yeyənlər niyə gec doyur? - Səbəb açıqlandı

Müasir həyat tempi səbəbindən insanlar çox vaxt yeməyi tələsik yeyir. Sürətli yemək vərdişi stress və narahatlığı artıra bilər. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq Marianna Cikiya bildirib ki, bu vərdiş narahatlıq və stres

.

32 yaşlı qadının qəhvə içdikdən sonra ürəyi dayandı

32 yaşlı qadın arıqladıcı qəhvə içdikdən sonra infarkt keçirərək intubasiya edilib. xəbər verir ki, Türkiyə Əczaçıları Dərnəyi sosial mediada "təbii" və "bitki mənşəli" adı altında satılan qəhvələrlə bağl

.

Kimyəvi zəhər yükü ən yüksək olan meyvə və tərəvəzlər açıqlandı

Bir qrup mütəxəssisin daxil olduğu Pesticide Action Network UK (Böyük Britaniya Pestisitlərə Qarşı Fəaliyyət Şəbəkəsi) ölkənin hökumət nəzarətində olan kənd təsərrüfatı məhsullarındakı kimyəvi qalıqlara dair məlumatları təhli

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Orqanlara bənzəyən qidalar

Təbiətdə elə qidalar var ki, həm forması ilə müəyyən orqanı xatırladır həm də həmin orqan üçün faydalı təsirə malikdir. xəbər verir ki, bu oxşarlıq təsadüfi sayıla bilər amma bir çox araşdırmalar bu uyğunluğun sağlamlığ

.

Gərginsinizsə bu vitamininiz çatışmır

Vitamin D, B12, B6, maqnezium, sink və omeqa-3 yağ turşuları çatışmazlığını erkən mərhələdə müəyyən etmək çətindir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina deyib. "Bu qid

.

Adi görünən gündəlik vərdiş təhlükənin xəbərçisi ola bilər

Nevroloq ayağı masa altında tərpətmək vərdişinin səbəbini açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq Marianna Cikiya bildirib ki, əksər hallarda bu tamamilə normal və hətta faydalıdır. Lakin bəzən sağlamlıqla bağlı müəyyə

.

Qatıq suyunu atmayın - tamam başqa faydası var imiş

Qatığın qapağını açdıqda üzərində toplanan sarımtıl suyu çox vaxt heç düşünmədən atırıq. Halbuki mütəxəssislərin sözlərinə görə, bu maye qatığın qida dəyəri ən yüksək hissəsidir və immunitetdən tutmuş həzmin yaxşılaşmasın

.

Qış aylarında artan iştahanın səbəbi görün nə imiş

Qış mövsümündə bir çox insanın iştahası artır, xüsusilə də şirniyyata və ağır qidalara meyl güclənir. xəbər verir ki, Rusiyalı diyetoloq Lyudmila Denisenko bildirib ki, bunun səbəbini günəş işığının azalması, qısa günlə

turlar.az

kosmetik vasiteler həkim məsləhəti adlarin menasi yaz yay 2025 uz ucun maska resepti 2025 qis modasi yay geyim 2025 kosmetika bürcler nizami gəncəvi qizliq perdesi baldiza aid haxisda tərəzi bürcü