Orqan qədər vacibdir - Balans pozulanda xəstəliklər ağır yaranır

Orqan qədər vacibdir - Balans pozulanda xəstəliklər ağır yaranırSon illər adını çox eşitdiyimiz mikrobiota anlayışı bədənimizdə, xüsusilə bağırsaqlarda yaşayan trilyonlarla mikroorqanizmi bildirir.
Milli.Az xəbər verir ki, sözügedən mikroorqanizmlər həzm prosesindən immun sisteminə, hormon tarazlığından psixoloji halımıza qədər bir çox sistemə təsir göstərir.
Probiyotiklər mikrobiotadakı yararlı canlı bakteriyalardır. Prebiyotiklər həmin bakteriyaların qida mənbəyidir. Postbiyotiklər isə bu canlıların yaratdığı yararlı maddələrdir.
Dr. Gülçin Alp Avcı bildirir ki, mikrobiota tarazlığının qorunması sağlamlığın təməlidir. Bu tarazlıq pozulduqda müxtəlif xəstəliklərin yaranması üçün zəmin yaranır.
"Hər kəs eyni probiotiki qəbul etməməlidir. Çünki hər bir insanın bağırsaq mikrobiota strukturu fərqlidir. Analiz aparılmadan istifadə olunan probiotiklər bəzi hallarda heç bir təsir göstərmir və hətta mənfi nəticələrə səbəb ola bilər".
Probiyotiklər həzmi tənzimləyir və immun sistemini gücləndirir. Onlar bədəni infeksiyalara qarşı daha davamlı edir. Təbii probiotik mənbələrinə qatıq, kefir, tarhana, turşu, boza və fermentasiya olunmuş pendirlər daxildir.
Lakin, Dr Avcının sözlərinə görə qidalar vasitəsilə qəbul edilən probiotik miqdarı hər kəs üçün kifayət etmir. Çünki bakteriyaların canlı qalması, mədə turşusuna davamlılığı və bədəndə tutunma qabiliyyəti müxtəlifdir.
Doğru seçilmiş probiyotiklər immun sistemini gücləndirir. Bağırsaq tarazlığını qoruyur. Bədəndə iltihabı azaldır. Mikrobiyota və beyin arasındakı əlaqə sayəsində psixoloji vəziyyəti yaxşılaşdırır. Həmçinin diabet, piylənmə və allergik xəstəliklərin riskini azaldır.
Son illərdə aparılan araşdırmalar göstərir ki probiotiklərin təsiri yalnız həzm sistemi ilə məhdudlaşmır. Onlar metabolik sindrom, depressiya, otoimmün xəstəliklər, bəzi xərçəng növləri, dəri, sinir və həzm sistemi xəstəliklərində də dəstəkləyici rol oynayır.
Dr Avcı bildirir ki mikrobiyota artıq tibb elminin bütün sahələrində nəzərə alınır. Xüsusilə mikrobiyota və beyin əlaqəsi ilə bağlı araşdırmalar yeni dövr açır.
Probiyotiklər müxtəlif bakteriya suşlarından ibarətdir. Lactobacillus, Bifidobacterium və Saccharomyces boulardii bunlara nümunədir. Dr Avcı qeyd edir ki probiotikin təsiri içindəki bakteriya növündən asılıdır. Bu fərq nəzərə alınmadıqda istifadə nəticə vermir.
Dr Avcı bildirir ki hər bir insanın mikrobiyomu genetika, qidalanma, stress və ətraf mühitə görə dəyişir. Bu səbəbdən standart probiotik hər kəs üçün uyğun deyil.
Dünyada aparılan araşdırmalara görə fərdiləşdirilmiş probiotik istifadəsi antibiotikdən sonra bağırsaq florasının bərpasını üç dəfə sürətləndirir. Yaponiyada müəyyən suşların depressiya və narahatlıq halında müsbət təsir göstərdiyi müəyyən edilib.
Dr Avcı vurğulayır ki bağırsaq mikrobiyotası ikinci beyin kimi işləyir. Onun tarazlığının pozulması diabet, depressiya, piylənmə və otoimmün xəstəliklərə qədər geniş problemlərə yol açır.
İsmayıl
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 54   Tarix: 20 noyabr 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ən sağlam süd növü açıqlandı– İnək südü siyahıda deyil

Son araşdırmalar südlərin qida dəyərini müqayisə edərək ən faydalı növü müəyyən edib. Mütəxəssislərin açıqlamasına görə, ən yüksək qida dəyərinə malik süd keçi südü hesab olunur. xəbər verir ki, qidalanma üzrə mütəxəssislə

.

Azərbaycanlıların ən sevimli içkisi qaynar qəbul ediləndə xərçəng yaradırmış

Dünyada ən çox içilən içkilərdən biri olan çay səhv formada qəbul edildikdə bağırsaq və qaraciyər sağlamlığına ciddi zərər verə bilər. xəbər verir ki, Harvard təhsilli qastroenteroloq Dr Saurabh Sethi milyonlarla insanı

.

Hər kəsin etdiyi təhlükəli səhv: Bu yeməkləri ikinci dəfə isitməyin

Bəzi qidaların təkrar qızdırılması sağlamlıq üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, bu barədə İngiltərə Qrinviç Universitetinin Qida Təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssisi Dr. Steysi Duvenagen deyib. Onun sözlərinə görə

.

Alzheimerlə mübarizədə yeni ümid

Alzheimer xəstəliyi zamanı yaddaşı yaxşılaşdırmağın yolu tapılıb. xəbər verir ki, bunu Oslо Universitetinin alimləri müəyyən ediblər. Məlumata görə, NAD⁺ molekulunun səviyyəsinin artırılması Alzheimer xəstəliyinin inkişafınd

.

Kivini qabığını soymadan yeyin

Sosial mediada "Dr. GI Joe" kimi tanınan qastroenteroloq Cozef Səlhab dünyanın ən faydalı meyvələrindən biri olan kivinin yanlış istehlakı ilə bağlı xəbərdarlıq edib. xəbər verir ki, həkimin sözlərinə görə, bi

.

Gün ərzində neçə stəkan kofe içmək olar?

Gündə 4 stəkandan çox qəhvə içmək mənfi təsirlərə səbəb olur. xəbər verir ki, qəhvə təravətlə oyanmaq və diqqəti artırmaq üçün çoxlarının gündəlik vərdişinə çevrilib. Lakin mütəxəssislər bildirirlər ki, gündə dörd stəkanda

.

Xəstəxanalara pul "tökməyə" ehtiyac yoxdur - Evdə də "sağalmaq" olurmuş

Xroniki yorğunluğun gizli səbəbi aşkarlanıb. xəbər verir ki, "Mount Sinai" tibb məktəbinin alimləri xroniki yorğunluq sindromunun əsas səbəblərindən birini müəyyən ediblər. "Frontiers in Medicine" jurnalınd

.

Bunları yesəniz, şirniyyatı unudacaqsınız

Şirniyyat bir çox insanın imtina edə bilmədiyi ləzzətdir. Lakin çox istehsal etdikdə artıq çəkiyə, qandakı şəkər miqdarının artmasına, mədə-bağırsaq sistemində problemlərin yaranmasına səbəb olur. xəbər verir ki, zeytun yarpağ

.

Bu vitamin çatışmırsa insan daim əsəbi olur

Tez-tez sümüklərin sınması, xroniki yorğunluq, qəbizlik və həddindən artıq tərləmə orqanizmdə D vitamini çatışmazlığından xəbər verə bilər. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı terapevt İrina Volqina məlumat verib. "Yetki

turlar.az

gozel gorunmek gelinlikler toy gecesi dəri xəstəlikləri bilik haqqinda atalar sözləri janrlar şir bürcü kosmetika klitor kahfe falı bayati qaynana dolça