Orqanik qidaların üstünlüyü

Orqanik qidaların üstünlüyüSon vaxtlar "orqanik qida" ifadəsi çox işlənilsə də, təbii və təmiz məhsul mənasında qəbul edilir. Sadə dildə desək, orqanik qida məhsulları tərkibində zərərli maddələrin miqdarı adi məhsullara nisbətən dəfələrlə az olan qida məhsullarıdır. Həmin məhsulların yetişdirilməsində süni gübrələrdən, həşərata qarşı dərmanlardan, hormonlardan, antibiotiklərdən, boya və kimyəvi maddələrdən istifadə olunmur.
Milli.Az AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, həkim-fitoterapevt Fizuli Hüseynov deyib: "İstehsalat prosesində qeyri-üzvi gübrələr, kimyəvi qatqılar və pestisidlərdən istifadə olunmayan və yaxud müəyyən edilmiş normativlər çərçivəsində istifadə edilən məhsullar orqanik məhsullar sayılır".
Onun dediyinə görə, orqanik qidalar bitki və heyvan mənşəli olmaqla iki qrupa bölünür: "Heyvandarlıq sayəsində orqanik təbiiliyi qorumaqla əlaqədar məsələlər kifayət qədər qənaətbəxş sayıla bilər. Ölkəmizin torpaq, su və iqlim şəraiti ona əsas verir ki, heyvanlar daha çox təbii mühitdə qidalansınlar. Sənayeləşmiş üsulla heyvandarlıq məhsullarının istehsalı geniş yayılmayıb. Bitki mənşəli orqanik qida məhsulu mineralı az olan və gübrəli torpaqlarda yetişən məhsullardan daha dadlı olur. Onların yetişdirildiyi əkin sahələri ətraf mühit üçün daha faydalı hesab olunur, yəni pestisiddən istifadə olunmayan əkin sahələri ətraf ərazilərdə yaşayanlar üçün, o cümlədən quşlar və heyvanlar üçün daha təhlükəsiz hesab edilir. Orqanik məhsul istehsalı torpaq qatının zədələnməməsinə və bunun nəticəsində təbii heyvan və bitki sortlarının qorunub saxlanılmasına səbəb olur".
Orqanik məhsulların istehlakı orqanizmə daxil olan antioksidantlar sayəsində ürək-damar xəstəlikləri, görmə problemləri və erkən qocalmanın qarşısının alınmasına faydalı təsir edir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 917   Tarix: 28 noyabr 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Mədə ağrısı. Səbəbləri və ev üsulu ilə müalicəsi

Mədə ağrısı hər kəsə tanışdır: Bəzən tez öz-özünə yox olur, bəzən isə şiddətli ağrıları həm gündüz, həm də gecə narahatçılıq yaradır. Hansı hallarda təcili tibbi yardım axtarmaq lazımdır və nə vaxt öhdəsindən gələ bilərsiniz

.

Ağcaqanadlar bu qan qrupundan olan insanları "sevir"

Malyariya qansoran həşəratların daşıdığı yeganə xəstəlik deyil. Digər təhlükələrə sarılıq və qanaxmaya səbəb olan sarı qızdırma və Zika qızdırması daxildir. Xüsusilə hamilə qadınlar üçün təhlükəlidir, çünki bu, hamiləliyi

.

Qanın tünd rəngdə olması nəyin əlamətidir?

Qan rəngi bədəndəki oksigen miqdarını göstərir. bildirir ki, əgər qanın rəngi açıqdırsa tərkibindəki oksigenin miqdarının kifayət qədər olduğunu göstərir. Əgər qanın rəngi tünddürsə, bu qandakı oksigenin az olduğunu bildiri

.

Yağlı mətbəx dolabların parladacaq üsul

Mətbəxlərdəki dolabı yemək bişirərkən ən çox çirklənən yerlər sırasındadır.   -a istinadən xəbər verir ki, yağ sıçramalarını təmizləmək gecikdirildikdə daha çətinləşə bilər. Mətbəx dolabını parıldadacaq üsulu izah edirik:

.

Mütəxəssisdən çörək, makaron və kartofla əlaqədar MARAQLI TÖVSİYƏ

Adətən insanlar pəhrizdə çörək, makaron, kartof və bir çox digər bu kimi qidaları məhdudlaşdırmağa öyrəşiblər. Əslində bu qidalar ziyanlı deyil, onları yemək tərzi səhvdir. -a istinadən bildirir ki, bu barədə tanınmış rusiyal

.

Yazda ən çox yoluxduğumuz infeksiyalar: Necə qorunaq?

İsti havalar infeksiya xəstəliklərinin artmasına səbəb olub. Bu cür infeksiyalar özünü hərarət, boğaz ağrısı, gözdə qızartılar, ürəkbulanma, öskürək, ishalla özünü büruzə verir. -a istinadən xəbər verir ki, yazda ortaya çıxa

.

Kimlərə portağal yemək olmaz? - MÜTƏXƏSSİS AÇIQLADI

Portağal son dərəcə sağlamdır, lakin bəzi insanlar bu meyvəni yeməməlidir. -a istinadən bildirir ki, endokrinoloq Elena Syuraşkinanın fikrincə, mədə və bağırsaq xəstəlikləri olan şəxslər portağal istehlak etməməlidir. Onu

.

Səhər, nahar və şam yeməyini nə vaxt yeməlisiniz?

Həyatın müasir ritmi həmişə qida qəbuluna, xüsusilə səhər yeməyinə lazımi diqqət yetirməyə imkan vermir. Bir çoxumuz səhər yeməyini atlayırıq və ya yolda yeyirik. Ancaq bu yanaşmanın sağlamlığımız və çəkimiz üçün mənfi nəticələr

.

Kimlərə portağal yemək olmaz? - MÜTƏXƏSSİS AÇIQLADI

Portağal son dərəcə sağlamdır, lakin bəzi insanlar bu meyvəni yeməməlidir.   -a istinadən xəbər verir ki, endokrinoloq Elena Syuraşkinanın fikrincə, mədə və bağırsaq xəstəlikləri olan şəxslər portağal istehlak etməməlidir

turlar.az

sonxeber.az aksessuarlar sac duzumleri geyim necə seçməli dunyanin en seksual qadinlari bayatılar vətən haqqında yaz geyimleri düz qarın kosmetika ginekoloq bahar novruz hakisdalari novruz bayramına aid hakışta baldiza aid