Orqanizmdə kalsiuma olan tələbatı ödəmək üçün

Orqanizmdə kalsiuma olan tələbatı ödəmək üçünKalsium sümükləri, dişləri və birləşdirici toxumaları möhkəmləndirən, əzələlərin aktiv hərəkətini və ürək fəaliyyətini tənzimləyən vacib mikroelementlərdən biridir. Sağlam və yetişmiş insanın orqanizmində mövcud kalsiumun ümumi miqdarının təxminən 99 faizi əsasən diş və sümüklərdə cəmlənir, qalan 1 faizi əsasən qan və digər toxumalarda saxlanır. Qanda kalsium səviyyəsi orqanizm tərəfindən tənzimlənir.
Milli.Az bildirir ki, Bakıdakı 6 nömrəli poliklinikanın terapiya şöbəsinin müdiri Gülsarə Sadıqovanın AZƏRTAC-a verdiyi məlumata görə, kalsium elementi bədəndə 20-25 yaşa kimi toplanır, yaşa dolduqda isə onun miqdarı azalır, nəticədə kalsium çatışmazlığı yaranır: "18 yaşına qədər olanlara 1200 qrama qədər, həmin yaşdan yuxarı olanlara 1200 qram kalsium qəbul edilməsi tövsiyə olunur. Kalsium çatışmazlığını aradan qaldırmaq üçün ən çox tövsiyə olunan qidalar ağartı məhsulları - qatıq, pendir, süd, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər- kahı, ispanaq, sarımsaq, badam, küncüt və s. kimi taxıllar və paxlalılar sinfinə aid olan, həmçinin, dəniz və balıq məhsullarıdır. Kalsium mübadiləsi pozulduqda orqanizmdə onun səviyyəsi həm azala, həm də arta bilər. Kalsium qandakı miqdar çox düşərsə, iştahsızlıq və qidalanma pozuntusu kimi problemlər yarana bilər: "Onun azalması sümüklərdə ciddi şəkildə narahatlığa səbəb olur. Uşaqların kalsiumla qidalanması gələcəkdə onların sümük problemlərinin olmaması üçün daha əhəmiyyətlidir. Kalsium çatışmazlığı osteoparaza, yəni sümük əriməsinə səbəb olur və bu, özünü yuxusuzluq, halsızlıq və taqətsizlik kimi hallarla büruzə verir".
Orqanizmdə kalsiuma olan tələbatı ödəmək üçün balanslaşdırılmış qidalanmaya üstünlük vermək lazımdır. Bəzi qidalar onun miqdarını azalda bilər. Bır sıra meyvələrin tərkibində elə turşular var ki, kalsiumla birləşdiyi zaman bədəndə süzgəcdən keçə bilməyən duzlar formalaşdıra bilər.
Bundan başqa qida rasionunda normadan artıq liflə zəngin qidalara üstünlük veriləndə kalsiumun orqanizmdə sorulmasına mane olur. Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər və taxılın tərkibindəki bəzi turşular kalsiumun sorulmasına mane olur. Adətən vegeterianlar da həmin elementi mənimsəyə bilmirlər.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 871   Tarix: 25 dekabr 2021
f Paylaş

xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Balıq niyə limonla yeyilməlidir? - Beş əsas SƏBƏB

Restoranlarda balıq və dəniz məhsulları yeməkləri bir səbəbə görə limonla verilir.   -a istinadən xəbər verir ki, aşpaz Yuliya Arxipova balıq yeməklərinin nəyə görə limonla yeyilməsinin səbəbini açıqlayıb. Birincisi, gözəldir

.

Bunları etsək daha çox yaşaya bilərik - naturopat Günay Seyfullayeva qlobal problemdən danışdı

Ürək-damar sağlamlığının qorunması uzun və sağlam ömür sürməyin bir nömrəli şərtidir. Bəs ürək-damar xəstəliklərinin təsirlərini azaltmaq və həyat keyfiyyətini yaxşılaşdırmaq üçün nələr etməliyik?. Bununla bağlı saytımız

.

Dünya əhalisi ilə bağlı HƏYƏCAN TƏBİLİ: 2050-ci ilə qədər

Dünyada doğum nisbətləri azalmağa davam edir. -a istinadən bildirir ki, bu barədə beynəlxalq alimlər qrupunun "MedicalXpress"də dərc olunan araşdırmalarında bildirilir. Məlumatda deyilir ki, dünya ölkələrinin yarısınd

.

Yeməkdən sonra yatmaq arıqlamağa necə təsir edir?

Yuxunun normal beyin funksiyasını bərpa etdiyi məlumdur və bunun da arıqlamaq prosesi ilə birbaşa əlaqəli olduğu ortaya çıxır. -a istinadən xəbər verir ki, araşdırmalara görə, yaxşı yuxu arıqlamağa inanılmaz təsir göstərir

.

Oruc tutmaq xərçəng hüceyrələrinin qarşını alır

Oruc tutmaq immun sistemini yaxşılaşdırır, orqanizmdəki toksinləri aradan qaldırır, iltihabı azaldır, xərçəng hüceyrələrinin yayılmasını ləngidir.  AZƏRTAC-a istinadən türkiyəli həkim Özkan Akyolun mövzu ilə bağlı araşdırmasın

.

Beyin sağlamlığı üçün ən yaxşı 5 balıq növü

Beyin insan bədəninin ən mürəkkəb və sirli orqanlarından biridir. Optimal qidalanma ilə qocalığa qədər tam gücü ilə işləyir. Ancaq təəssüf ki, bir çox yemək vərdişlərimiz onun sağlamlığına xələl gətirə bilər.   -a istinadən xəbə

.

Tünd şokoladın müalicəvi əhəmiyyəti üzə çıxdı

Alimlər ürək-damar sağlamlığını dəstəkləmək üçün yeni yollar tapmağa davam edirlər. Çindən edilən son araşdırmalar maraqlı nəticə ilə diqqəti cəlb edir: tünd şokolad təkcə müalicəvi deyil, həm də hipertoniya ilə mübarizəd

.

İmsakda bunları yemək ziyanlıdır

Ramazan ayında istehlak edilən qidalara diqqət etmək lazımdır. Qida qəbulu gün ərzində baş vermədiyi üçün imsak vaxtı yediyimiz qidaların müəyyən tarazlıqda olması lazımdır. Bəzi qidaların qəbulu toxluq hissinin azalmasın

.

Orqanizmi zamanla dağıdıb məhv edən qidalar

Yeməyə vərdiş etdiyimiz, süfrəmizdən əskik etmədiyimiz qidalar birdən yox, zamanla, asta-asta orqanizmi daxildən dağıdır. -a istinadən xəbər verir ki, adı açıqlanmayan diyetoloq bu qidalar barədə xəbərdarlıq edib:. "Yediyimi

turlar.az

sonxeber.az yemek reseptleri sade makiyaj sekilleri gozel gorunmek ibrətamiz sözlər pomidorun ziyani yaz yay 2024 balıqlar bürcü kosmetika qiz evi haxista oğlaq vətənə aid arxadan olmaq xerceng