Oruc tutanlara orqanizmdə susuzluq yaratdığına görə duzlu-ədviyyatlı yeməkləri rasiondan çıxarmaq tövsiyə olunur

Oruc tutanlara orqanizmdə susuzluq yaratdığına görə duzlu-ədviyyatlı yeməkləri rasiondan çıxarmaq tövsiyə olunurRamazan günlərində 16 saata yaxın oruc tutmaq, ac-susuz qalmaq bədənin enerjisini alır və temperaturu yüksəldir. Ona görə də lazımi vitamin və mineralların kifayət qədər qəbul olunması vacibdir.
həkimlər bildirirlər ki, gün ərzində susuz və tox saxlaya bilən qidaları qəbul etmək həm bədəni gücdən düşməyə qoymur, həm də susuzluğa qarşı müqaviməti artırır. İftarla imsaq arasında ən azı 12 stəkan su içmək və meyvə-tərəvəzləri süfrədən əskik etməmək lazımdır.
Milli.Az AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, həkim-diyetoloq Sevinc Həsənzadə deyib: "İmsaq zamanı daha çox süd məhsulları, yulafdan hazırlanan qidalar və sıyıq yemək lazımdır. Yaxud 4-5 ədəd xurma yemək də gün ərzində tox saxlayır. Çalışıb həmin dövrdə duzlu-ədviyyatlı yeməkləri rasiondan çıxarmaq lazımdır, çünki həmin qidalar susuzluq yaradır. İmsaqda boyat yeməklərlə qidalanmaq da köpə və ağırlığa səbəb olur".
İmsaq zamanı həm protein, həm də zülal tərkibli yumurta qəbul edilməsi də gün ərzində tox saxlayacaq qidalardan sayılır. İftar zamanı isə gün ərzində aclıq davam etdiyinə görə metobolizm zəifləyir və oruc tutanlar daha çox qida qəbul etmək istəyirlər, bu isə mədədə sancı və ağrı yarada bilər.
"İftar zamanı əvvəlcə yarım kasa sulu yemək, sonra qəbul edilən ət, balıq və toyuqdan hazırlanan xörəklər çoxlu salatla yeyilməlidir ki, onun həzminə kömək etsin. Ən mühüm məsələlərdən biri də yatana qədər orqanizmin su balansını gözləməkdən ibarətdir. Təxminən hər saatdan bir 1 stəkan su içmək lazımdır. Meyvəni dərhal xörəyin üstündən yemək olmaz",- deyə həkim-diyetoloq bildirib.
Ramazan ayında rejim dəyişdiyinə görə vaxta və yeyilən qidaya diqqət yetirmək lazımdır, əks halda mədə problemləri ilə üzləşmək olar. Ona görə də yaxşı olar ki, mədə-bağırsaq, qaraciyər, böyrək, öd daşı problemi olanlardan orqanizm mayesiz qalanda immun sistemi zəiflədiyinə görə xəstəliklər fəallaşa bilər və ona görə həmin xəstəliyi olanların oruc tutması çox da vacib deyil.
Mütəxəssislər fasilələrlə qidalanmağın faydalı olduğunu söyləyirlər. Qəbul edilən qidaların yaxşı həzm olunması üçün piyada gəzmək və yuxu rejiminə düzgün əməl edilməlidir.
Ramazan.Milli.Az
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1520   Tarix: 14 aprel 2021
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Yulaf sıyığı, yoxsa smuzi: Səhər enerjisi üçün hansı daha yaxşıdır?

Səhər yeməyi günə enerjili başlamağın əsas açarıdır. Bəs maksimum enerji əldə etmək üçün yüngül və tez hazırlanabilən smuzi, yoxsa qidalandırıcı yulaf sıyığı seçilməlidir? . "Real Simple"in təqdim etdiyi məlumatlar

.

Arıqlamaq üçün smuzi istifadə edin – Budur, çox az bilinən, amma təsirli bir inqrediyent

Smuziyə sadəcə bir çay qaşığı çia toxumu əlavə etməklə siz həm enerji artımı, həm də arıqlama dəstəyi əldə edə bilərsiniz. Bu kiçik toxumlar uzunmüddətli toxluq hissi yaradır və qan şəkərinin sabit qalmasına kömək edir. xəbə

.

Yayda ayaq barmaqları üşüyürsə - bu xəstəliyiniz var

Yay fəslində ayaq barmaqlarının buz kimi soyuması sağlamlıq xəbərdarlığı ola bilər. bildirir ki, həkimlər bu vəziyyətin əsas səbəblərini açıqlayıblar. Mütəxəssislərə görə, barmaqların tez soyuması damar problemləri, periferi

.

Xoşbəxt olmaq istəyənlər üçün vacib məlumat

2023-cü ildə dünyanın ən xoşbəxt ölkəsi seçilən Finlandiyada insanların xoşbəxtlik sirri ortaya çıxıb. xarici mətbauat istinadən xəbər verir ki, beş ildir ardıcıl olaraq "Dünya Xoşbəxtlik Hesabatı"nda birinci yer

.

Qovun ödemi azaldır və bağırsaq fəaliyyətini yaxşılaşdırır

Diyetoloq Tatyana Jarovskaya bildirib ki, qovun tərkibindəki lif və minerallar orqanizm üçün faydalı olmaqla yanaşı, ödemin (şişkinliyin) azalmasına da kömək edir. Onun sözlərinə görə, hüceyrələrarası boşluqlarda toplana

.

Xiyarın acı dadının səbəbi nədir?

Xiyarın bəzən ağızda qıcıqlandırıcı və acı dad buraxmasının əsas səbəbi nədir? . xarici mətbauat istinadən xəbər verir ki, bu sualın cavabını 35 illik təcrübəyə malik bağban İrina Alekseeva verib. Onun sözlərinə görə, acılığ

.

Yaşıl mərcimək: Yumurtadan 10, ətdən isə 25 dəfə artıq fayda

Tərkibində yumurtaya nisbətən 10 dəfə çox protein, ətdən isə 25 dəfə çox dəmir olan yaşıl mərcimək, xüsusilə ət yeməyənlər üçün əvəzolunmaz qida hesab olunur. Bu faydalı məhsul orqanizmin zülal və dəmir ehtiyacını qarşılayır

.

İnsan münasibətlərində sərhədlər: "Yox" deməyi öyrənmək

Həyatımızdakı münasibətlərdə öz sərhədlərimizi müəyyən etmək və "yox" deməyi bacarmaq ruh sağlamlığımız üçün çox önəmlidir. Münasibətlərdə qarşılıqlı hörmət və anlayışın əsası da məhz sərhədlərin düzgün qoyulmasında

.

Saçdan hazırlanan diş məcunu: Britaniya alimlərindən yenilik

Britaniyada aparılan yeni araşdırma diş sağlamlığı sahəsində inqilabi dəyişiklik vəd edir. Kings College London universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, saç, dəri və yun kimi təbii materiallarda olan keratin maddəsi di

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az sac duzumleri toy makiyaji sekilleri makiyaj etmek qaydalari gozalti maskalar kişi sonsuzluğu normal yuxu erroziya nədir vetene aid bayatilar atalar sozu novruz qoğalın nağlı geyim