Portağalı əvəz edən yay meyvəsi

Portağalı əvəz edən yay meyvəsiYayda şirin, şirəli şaftalıya kim yox deyə bilər?
Şaftalının faydalarını öyrəndikdən sonra onu gündəlik rasionunuza daxil edəcəksiniz.
Milli.Az medicina.az-a istinadən şaftalının şəfalı xüsusiyyətlərini təqdim edir:
* Orta ölçülü bir şaftalı hər gün ehtiyacınız olan C vitamininin təxminən 11%-ni ehtiva edir. Bu qida bədəninizə yaraları sağaltmağa kömək edir və immunitet sisteminizi güclü saxlayır. O, həmçinin xərçənglə əlaqəli kimyəvi maddələr olan "sərbəst radikallardan" xilas edir.
* Beta-karoten adlı antioksidan şaftalıya gözəl qızılı-narıncı rəng verir. Onu yediyiniz zaman orqanizm bu maddəni yaxşı görmənin açarı olan A vitamininə çevirir. O, həmçinin immunitet sistemi üçün də faydalıdır.
* Şaftalı bədənin gündəlik ehtiyac duyduğu lifin 6%-9%-ni təmin edə bilər. Yüksək lifli qidalar insanı diabet, ürək xəstəliyi və kolorektal xərçəng kimi sağlamlıq problemlərindən qoruyur. Kifayət qədər lif qəbizliyin qarşısını almağa da kömək edir.
* Bir ədədi 60 kaloridən də az olan şaftalıda doymuş yağ, xolesterol və natrium yoxdur. Şaftalının 85%-dən çoxu sudur. Liflə zəngin olduğu üçün tox saxlayır. Bütün bu xüsusiyyətlərinə görə dietik meyvə hesab edilir.
* Şaftalı E vitamini ilə də zəngindir. Bu antioksidant bədəninizdəki bir çox hüceyrə üçün vacibdir. Bu vitamin immunitet sistemi üçün vacibdir, həmçinin qanın laxtalanmasının qarşısını almaq üçün qan damarlarının genişlənməsinə kömək edir.
* Kalium çox duz qəbulunun təsirlərini kompensasiya edir. Kaliumla zəngin şaftalı qan təzyiqini aşağı sala, həmçinin böyrək daşları və sümük itkisi riskini azalda bilər.
* Mədə probleminiz varsa, qəlyanaltıda şaftalı yemək yaxşı bir fikir ola bilər. Yumşaq quruluşa malik bu meyvə asanlıqla həzm olunur. Şaftalı mədə narahatlığını aradan qaldırır. İshal və qaz problemi zamanı da təsirlidir.
* Maraqlıdır ki, şaftalı şirin olsa da, dişləri sağlam saxlayır. Buna səbəb onun flüor ehtiva etməsidir. Diş məcunlarına əlavə edilən bu mineral şaftalının tərkibində təbii şəkildə mövcuddur. Buna görə də şaftalı ağız boşluğunu mikroblardan təmizləyir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 894   Tarix: 24 iyun 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Niyə hamı kökəlir? - AÇIQLAMA

Son illər ölkəmizdə piylənmə hallarında ciddi artım müşahidə olunur. Həkimlər və qidalanma mütəxəssisləri bildirirlər ki, artıq çəkinin bu qədər sürətlə yayılması həm həyat tərzi, həm də qida vərdişləri ilə birbaşa bağlıdır

.

Yaddaşı gücləndirən iki təbii qoxu - Mütəxəssislər tövsiyə edir

Yeni araşdırmalar göstərir ki, bəzi təbii qoxuların inhalyasiyası zehni fəaliyyəti artırır, enerjini yüksəldir və diqqəti kəskinləşdirir. Xüsusilə çox kofein qəbulunun qan təzyiqini yüksəltməsi, hamilələr üçün risk yaratmas

.

Çipsdən niyə imtina etmək lazımdır? - Kardioloqlar açıqladı

Kardioloqların fikrincə, gün ərzində sağlam qəlyanaltılar istifadə etmək artıq çəkinin və ürək xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edir. Lakin nəyin yeyilməsi xüsusilə önəmlidir. . xəbər verir ki, "Parade" nəşr

.

Dişlərin gizli düşməni açıqlandı

Uzunmüddətli stres yalnız əsəb sistemini zəiflətmir, həm də diş və diş əti problemlərini xeyli artırır. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı stomatoloq Olqa Xar­lamova məlumat verib. Onun sözlərinə görə, gərginlik fonunda ə

.

Gərginsinizsə bu vitamininiz çatışmır

Vitamin D, B12, B6, maqnezium, sink və omeqa-3 yağ turşuları çatışmazlığını erkən mərhələdə müəyyən etmək çətindir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina deyib. "Bu qid

.

Orqanlara bənzəyən qidalar

Təbiətdə elə qidalar var ki, həm forması ilə müəyyən orqanı xatırladır həm də həmin orqan üçün faydalı təsirə malikdir. xəbər verir ki, bu oxşarlıq təsadüfi sayıla bilər amma bir çox araşdırmalar bu uyğunluğun sağlamlığ

.

Yemək yeyərkən su içməyin- Qastroenteroloqdan xəbərdarlıq

Ürək yanması yaşayan insanların suyu necə içməli olduğu ilə bağlı qastroenteroloq xəbərdarlıq edib. xəbər verir ki, qastroenteroloq Lyudmila Suxorukova mədəyə əlavə yük düşməməsi üçün qida ilə eyni anda su içməyin məsləhə

.

Turşunun faydaları nədir?

Turşu evdə şüşə qabda və gigiyenik şəraitdə hazırlanarsa, sağlamlıq üçün faydalıdır. Həftənin 2 günü ovuc içi qədər istehlak edilməlidir. Sadəcə, sirkə və duz ilə hazırlanmış, tərkibində konservant olmayan turşuların istifad

.

32 yaşlı qadının qəhvə içdikdən sonra ürəyi dayandı

32 yaşlı qadın arıqladıcı qəhvə içdikdən sonra infarkt keçirərək intubasiya edilib. xəbər verir ki, Türkiyə Əczaçıları Dərnəyi sosial mediada "təbii" və "bitki mənşəli" adı altında satılan qəhvələrlə bağl

turlar.az

sac duzumleri qadin dunyasi hamiləlik əməliyyatlar dil haqqinda atalar sözləri faydalı bitkilər gəncə xəbərləri kosmetika sperma novruza aid hakistalar cekc pornuxa 8 mart vətən haqqında bayatı