Qadınlara VACİB XƏBƏRDARLIQ - Bunu etməyin, öldürür

Qadınlara VACİB XƏBƏRDARLIQ - Bunu etməyin, öldürürPayızın gəlişi qadınların məşğuliyyətlərindən birini də artırıb. Artıq bir neçə müddətdir ki, turşu sezonuna start verilib. Ev şəraitində, dədə-baba üsulu ilə turşu bağlamaq asan görünsə də, zaman-zaman bunun riskli olduğunun, insanları zəhərlədiyinin də şahidi oluruq. 
Evdə turşu bağlanan zaman, adətən, onun tərkibinə müxtəlif dərman vasitələri qatılır. Bəs bu həmin turşunun istehlakı insan orqanizminə hansı zərər vurur? 
Milli.Az bildirir ki, qida eksperti Ağa Salamov məsələ barədə "Yeni Sabah"a danışıb: 
"Turşuların emal prosesi düzgün qaydada həyata keçirilməlidir. Məhsulun torpaqdan tamamilə təmizlənməsi və dezinfeksiyası olduqca önəmlidir. Torpaq vasitəsi ilə turşulara batulizm bakteriyası keçə bilər. Patogen bakteriyalar sinfinə aid olan batulizm öldürücü xarakter daşıyır. Ən çox zəhərlənmələr də elə məhz bu səbəbdən baş verir. Emal prosesi düzgün olmalıdır. Çiy su içinə getməmək şərti ilə düzgün şərtlər altında bağlanmalıdır. Nisbi rütubətliliyi də nəzərə almaqla saxlanma şəraiti də sərin, qaranlıq bir ortamda həyata keçirilməlidir. Bu zaman nəzərə almaq lazımdır ki, bağlanma ərəfəsində qapaq deformasiyaya uğramasın. Qapaqlar vakuum şəklində bağlanmalı, içinə oksigen keçməməlidir". 
Ekspert turşu bağlama prosesində dərman vasitələrindən istifadənin zərərindən də söz açıb: 
"Emal prosesində, xüsusən də, ev şəraitində hazırlanan turşulara aspirin, tetrasiklin hidroxlorid kimi dərman pereparatlarından istifadə edirlər ki, onlar atmasın. Əslində turşular düzgün emal prosesindən keçərsə, o zaman atmaz. Ancaq sözügedən dərmanlardan istifadə etmək gələcəkdə turşunu açıb yeyərkən qida zəhərlənməsinə gətirib çıxara bilər. Ona görə də, dədə-baba adəti ilə duz, sirkə və s. istifadə etməklə turşu bağlamaq daha qənaətbəxş hesab olunur". 
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 883   Tarix: 19 sentyabr 2024
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Günorta və axşam yeməyi arasında ideal interval nə qədər olmalıdır?

Nahar və şam yeməyi arasında ideal interval 4-6 saat olmalıdır. Bu, düzgün həzm, sabit enerji səviyyəsi və sağlam metabolizmi təmin edir. e- -a istinadən xəbər verir ki, yeməklər arasındakı fasilə çox qısa olarsa, həzm ta

.

Karnitin zərərlidir?

Karnitin ümumiyyətlə təhlükəsiz hesab edilən və bədəndə təbii olaraq sintez olunan bir maddədir. xəbər verir ki, o əsasən yağların enerji kimi istifadə olunmasına kömək edir və qida əlavəsi kimi xüsusilə idmançılar və arıqlama

.

Qulaq cingildəməsini gözardı etməyin

Tinnitus (qulaq cingildəməsi), tez-tez ciddi bir problem olmasa da, bəzi hallarda anemiya kimi xəstəliklərin əlaməti ola bilər. e- -a istinadən xəbər verir ki, Daxili xəstəliklər mütəxəssisi Dr. Önder Polat bildirib ki, kişilərd

.

Yaddaş gücünü artıran 9 sadə vərdiş

Yaddaşımız və bildiklərimizi yadda saxlamaq qabiliyyətimiz gündəlik həyatımızda mühüm rol oynayır. Sağlam beyinə sahib olmaq üçün yaddaşınızı güclü saxlamaq vacibdir. Kiçik vərdişlərin beynimizin məlumatı saxlamaq və xatırlama

.

Kimlərə araq, çaxır və pivə olmaz?

Buğda əsaslı alkoqollu içki anadangəlmə və ya qazanılma bağırsaq disbiozu olan kişilərə olmaz.  xəbər verir ki, tibb elmləri doktoru Marqarita Koroleva pivə və araqdan sonra bu insanlarda problem yarandığını bildirib. "B

.

93 yaşlı Ruhi Dədənin sağlam həyat sirri: 3 qızıl qaydası var

93 yaşlı Ruhi Ayaz sağlam həyat sirrlərini bölüşüb. O, balanslı qidalanma, müntəzəm idman və sadə həyat tərzi ilə sağlamlığını qoruyur. e- -a istinadən xəbər verir ki, Ruhi Dədə hər gün saat 06:00-da oyanır, 10 qaynadılmı

.

Meymunçiçəyindən necə qorunaq? - AÇIQLAMA

Bir qədər əvvəl Səhiyyə Nazirliyi və Tibbi Ərazi Bölmələrini İdarəetmə Birliyi (TƏBİB) birgə məlumat yayaraq ölkədə meymunçiçəyinə yoluxma halının qeydə alındığını bildirdilər. Adətən, belə xəbərlər əhali arasında təşvişl

.

Kifli məhsulların sağlamlığa zərərləri - Bu xəstəliyə yol açır

Kif basmış məhsullar, müxtəlif xəstəliklərə səbəb ola bilər. Kif və digər mikroorqanizmlərin inkişafı xüsusilə nəmlik və yüksək temperatur şəraitində, məhsulların tərkibində zərərli toksinlərin və bakteriyaların yaranmasın

.

Nə qədər spirtli içki içsək insult olarıq?

Spirtli içki qəbul edən insanlarda insult inkişaf riski əhəmiyyətli dərəcədə yüksəkdir. Qalueya Universitetinin tədqiqatçıları alkoqolun miqdarının beyin iflici ehtimalına necə təsir etdiyini təhlil ediblər. İnsult beyind

turlar.az

sonxeber.az makiyaj etmek qaydalari gelinlikler toy makiyajlari dəriyə qulluq reseptlər keyks xatire islamin sekilleri hüzeyir hacibəyov yutube opusme maraqlı sac duzumleri