Qadınların DİQQƏTİNƏ: Gözəl və gənc qalmaq istəyirsinizsə

Qadınların DİQQƏTİNƏ: Gözəl və gənc qalmaq istəyirsinizsəGözəl və sağlam görünmək üçün vitamin şərtdir.
Çünki vitamin çatışmazlığı orqanizmin zəifləməsinə, xroniki xəstəliklərin yaranmasına, tez qocalmaya gətirib çıxarda bilər. Gözəl və gənc qalmaq orqanizmdən daha düzgün qayğı və qidalanma tələb edir.
Publika.az bu yazıda qadına istənilən yaşda lazım olan vitaminlərin siyahısını təqdim edir:
A VİTAMİNİ
Sümükləri, dişləri, toxumaları, dəri və sümük toxumasını gücləndirən A vitamini əsl antioksidant anbarıdır. Xroniki xəstəlik riskini azaldır, görmə qabiliyyətini yaxşılaşdırır, yaşlanma əlamətlərini ləngidir və immunitet sistemini gücləndirir.
Yerkökü, balqabaq, ərik, pomidor, qarpız, gül kələmi, kahı, şaftalı, qırmızı bibər, ispanaq, yumurta, süd, qovun və ciyər A vitamini ehtiva edir.
B2 VİTAMİNİ
Bədənə enerji verir, immuniteti gücləndirir, stresi azaldır, maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır. Boğaz ağrılarını azaldır, ağız yaralarını sağaldır, saç quruluğunu aradan qaldırır.
İçalat, süd məhsulları, tərəvəz, yumurta, soya lobyası, badam, fındıq, göbələk və taxıllar B2 vitamini ilə zəngindir.
B6 VİTAMİNİ
İmmunitet sistemi üçün çox əhəmiyyətlidir. Hormon istehsalına təsir edərək stress, depressiya, ürək xəstəlikləri ilə mübarizə aparır, yaddaş zəifliyini aradan qaldırır. Eyni zamanda qanda şəkərin səviyyəsini tarazlayır. Ürəkbulanmadan əziyyət çəkən hamilələrə də yaxşı təsir edir. Orqanizmdə sözügedən vitaminin çatışmazlığı qan azlığı ilə nəticələnir.
Taxıllar, avokado, banan, ət, lobya, balıq, yulaf, fındıq, tum və quru meyvələrin tərkibində B6 vitamini var.
B7 VİTAMİNİ
Biotin kimi da tanınan B7 vitamini hüceyrə yenilənməsi və yağ turşusunun sintezi üçün lazımdır. Tər vəzilərinə, saçlara və dərinin vəziyyətinə nəzarət edir. Saç uzanmasına kömək edir, dırnaqları qidalandırır. Sümük inkişafı və sümük iliyi üçün əhəmiyyətlidir, xolesterin səviyyəsini tarazlaşdırır.
B7 vitamini balıq, kartof, badam, yerkökü, banan, yemiş, sarı rəngli meyvələr, tərəvəzlər, mərci, bolqar bibəri, yumurta sarısı, soya lobyası, yulaf, süd məhsulları və fındıqda olur.
B9 VİTAMİNİ
Fol turşusu da deyilən B9 vitamini infarkt riskini azaldır. Yüksək təzyiq, depressiya, xərçəng və yaddaş zəifliyinə müsbət təsir edir. Bu vitamin zehni inkişaf, hamilələrdə dölün inkişafı üçün vacibdir. Tərəvəzlər, portağal suyu, qulançar, qarpız, qovun, çiyələk, paxla, lobya və yumurtanın tərkibində B9 vitamini var.
B12 VİTAMİNİ
Maddələr mübadiləsi və hüceyrə yenilənməsi prosesi üçün əhəmiyyətli olan B12 vitamini, ürək xəstəliklərinin, yaddaş zəifliyinin və qan azlığının qarşısını alır. Həmçinin depressiya əleyhinə, sinir sisteminin müalicəsində istifadə edilir. Süd məhsulları, yumurta, balıq, ət və taxıllar B12 ehtiva edən başlıca məhsullardır.
C VİTAMİNİ
Hüceyrələri yeniləyən, xərçəng və ürək xəstəlikləri riskini azaldan C vitamini, eyni zamanda qırmızı qan hüceyrələrinin yaranmasında mühüm rol oynayır.
Brokkoli, qreypfrut, kivi, portağal, bibər, kartof, çiyələk, kələm və pomidor C vitamini ilə zəngindir.
D VİTAMİNİ
D vitamininin əsas funksiyası sümükləri gücləndirməkdir. Skleroz, oynaq ağrıları və bir çox xərçəng növünün yaranma riskini azaldır. Menstruasiya dövründə simptomları azaldır. Gün ərzində 30 dəqiqə günəş işığında qalmaq orqanizmi ehtiyacı olduğu D vitaminini ilə təmin edir. Açıq dərili insanlar üçün 10-15 dəqiqə də kifayətdir. Yağlı balıq, süd məhsulları, ciyər, yumurtada da D vitamini var.
E VİTAMİNİ
E vitamini, sadəcə güclü antioksidant deyil, eyni zamanda immunitet sistemini gücləndirən, saç və dəriyə qulluq üçün də ən effektli vasitədir. E vitamini, qırışlar və digər yaşlanma əlamətləri ilə mübarizə aparmaqda böyük rol oynayır. Dəyərli E vitamini yağı orqanizmdəki sərbəst radikalların təsirini azaldır. Qocalma prosesini ləngidən E vitamini dəri xərçəngindən də qoruyur. Ürək xəstəlikləri, katarakt, yaddaş zəifliyi və bəzi xərçəng növlərinin qarşısını alır. Buğda toxumu, fındıq, badam, ispanaq, marqarin, qarğıdalı, balıq yağı, fıstıq əzməsi E vitamini ehtiva edən qidalardandır.
K VİTAMİNİ
Sümükləri gücləndirir, qanın laxtalanmasına kömək edir və ürək xəstəlikləri riskini azaldır. Tam taxıllı yeməklər, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, soya lobyası yağı və balıq yağı K vitamini ehtiva edən başlıca qidalardır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 959   Tarix: 08 yanvar 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Süni ət təbii ətdən daha sağlamdır?

Sinqapurlu alimlər bitki mənşəli ət əvəzedicilərinin insan sağlamlığına təsiri ilə bağlı araşdırmalardakı boşluğu doldurmaq üçün klinik sınaq keçiriblər. -a istinadən xəbər verir ki, onlar iki növ pəhrizin kardiometaboli

.

Bu qidaları uşaqlarınıza verməyin - Qızlarda sinə vaxtından tez böyüyür, oğlanlarda isə

Erkən yetkinliyin sürətlə artmasının səbəblərini öyrənmək üçün mütəxəssislər tərəfindən geniş araşdırmalar aparılıb. -a istinadla bildirir ki, araşdırmaların nəticəsinə görə, xüsusilə gənclər tərəfindən çox yeyilən qidaları

.

Yuxusuzluğa səbəb olan QİDALAR

Araşdırmalara görə, yuxusuzluğun səbəbi pəhrizinizin nəzərə almadığınız digər aspektləri ola bilər. . -a istinadən bildirir ki, yatmazdan əvvəl bəzi qidalardan uzaq durmaq lazımdır. Ədviyyatlı ərzaq. Yatmamışdan qabaq ədviyyatl

.

Yaşıl bananın faydaları nələrdir?

Bananın hər növünün fərqli dadı var. Yetişməmiş, yaşıl banan lif baxımından daha zəngindir. Xüsusilə şəkər xəstələri üçün yaşıl banan daha faydalı hesab olunur.   -a istinadən yaşıl bananın bilinməyən faydalarını təqdim edir:

.

Qaraciyərimiz bu 5 qidanı sevir

Pəhrizinizə müəyyən qidaları daxil etməklə qaraciyərin fəaliyyətini əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra bilərsiniz. -a istinadən bildirir ki, araşdırmalara görə, bu 5 qida qaraciyərin sağlamlığında xüsusi rol oynayır. Mal əti

.

Acqarına hansı içkiləri qəbul etmək olmaz? - Təəccüblənəcəksiniz

Bəzi içkilər sağlamlığımıza mənfi təsir göstərə bilər. -a istinadən bildirir ki, mədə probleminiz yoxdursa, səhərinizi südlü yaşıl çay, hətta bəzən südlü qəhvə ilə başlaya bilərsiniz. Amma kompot, soda, şirə və şirin çayda

.

Yuxusuzluğa səbəb olan QİDALAR

Araşdırmalara görə, yuxusuzluğun səbəbi pəhrizinizin nəzərə almadığınız digər aspektləri ola bilər. .   -a istinadən xəbər verir ki, yatmazdan əvvəl bəzi qidalardan uzaq durmaq lazımdır. Ədviyyatlı ərzaq. Yatmamışdan qaba

.

Baş gicəllənməsinə bunlar səbəb olur

Baş gicəllənməsinə 83 müxtəlif vəziyyət səbəb ola bilər ki, bunların da əksəriyyəti qulaq xəstəlikləri ilə bağlıdır. Unikal-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı otonevropatoloq Viktor Voronov deyib. Həkimin sözlərin

.

Qanın tünd rəngdə olması nəyin əlamətidir?

Qan rəngi bədəndəki oksigen miqdarını göstərir. bildirir ki, əgər qanın rəngi açıqdırsa tərkibindəki oksigenin miqdarının kifayət qədər olduğunu göstərir. Əgər qanın rəngi tünddürsə, bu qandakı oksigenin az olduğunu bildiri

turlar.az

sonxeber.az makiyaj etmek qaydalari yemek reseptleri qaşların formalari qış geyimi heyvanlar keks reseptləri tük tökən kosmetika nizami gəncəvi kəlamlar kley lekesi novruz bayramı haxışta gozde olar