Qan laxtalarının əmələ gəlməsini dayandıracaq ALTI MƏHSUL
Bədənin sağlam olması, o cümlədən qan laxtalanmasının qarşısının alınmasında qidalanma mühüm rol oynayır. Araşdırmalar göstərir ki, bəzi qidalar qan laxtalanma riskini azalda bilər.
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, dietoloq Oleq Şvets qanın laxtalanmasının qarşısını almaq üçün bu 6 qidanı yeməyin vacib olduğunu deyir.
Qan laxtalanmasının qarşısını alan 6 qida
1. Zeytun yağı
Araşdırmalar göstərir ki, bədən çəkisi 30 kq/m²-dən yuxarı olan və həftədə ən az bir dəfə zeytun yağı qəbul edən insanlarda qan laxtalarının əmələ gəlməsindən məsul olan trombositlərin aktivliyində azalma müşahidə olunur. Həftədə dörd dəfədən çox yağ istehlak edənlərdə təsir güclənib. Fenollar və çoxlu doymamış yağ turşuları ilə zəngin olan süzülmüş zeytun yağı (EVOO) ürək-damar sağlamlığını yaxşılaşdırır və tromboz riskini azaldır.
2. Zəncəfil
Araşdırmalar göstərir ki, zəncəfil trombositlərin bir-birinə yapışmasının, qan laxtalarının əmələ gəlməsinin qarşısını alır. Bir araşdırmada, gündə 5 qram təzə zəncəfil istehlak edən qadınlar, qan laxtalanmasına kömək edən bir protein səviyyəsinin azaldığını göstəriblər. Zəncəfil əlavə olaraq, qurudulmuş və ya təzə kök kimi istifadə və ya çaylara, yeməklərə əlavə edilə bilər.
3. Sarımsaq
Gündəlik bir diş sarımsaq (təxminən 3 q) tromboksan səviyyəsini 80% azaldır ki, bu da qan laxtalanma ehtimalını azaldır. Sarımsağın insanlarda tromboza təsiri ilə bağlı birbaşa araşdırmalar az olsa da, onu gündəlik qida rasionunuza əlavə etmək ürək-damar sağlamlığını əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra bilər.
4. Darçın
Darçının tərkibində trombositlərin yığılmasını azaltmaqla qan laxtalanma riskini azaltdığı in vitro sübut edilmiş kumarin var. Pəhrizinizə darçın əlavə etmək ürək xəstəliyi riskini azalda və qan şəkərinin səviyyəsini normallaşdıra bilər. Gücləndirilmiş profilaktik effekt üçün səhər qəhvə və ya taxılınıza darçın əlavə edin.
5. Qırmızı bibəri
Onun tərkibində olan Kapsaisin qanı incəldir və trombositlərin bir-birinə yapışmasının qarşısını alır. Tədqiqatlar göstərir ki, acı bibər də daxil olmaqla ədviyyatlı qidalar yemək uzunömürlülük və qan laxtalanma riskinin azalması ilə əlaqələndirilir.
6. Sarı kök
Sarı kök aktiv tərkib hissəsi olan Curcumin, iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir və qan laxtalanmasını azaldır. Tövsiyə olunan doza gündə 500 mq-dan 2 q-a qədərdir. Zerdeçal əlavə faydalar üçün şorba, tərəvəz yeməkləri, düyü və ya yumurtaya əlavə edilə bilər.
Qəhvə və şərabın qan laxtalarının əmələ gəlməsinə təsiri
Qəhvənin qan laxtalanmasının qarşısının alınmasında rolu alimlər arasında hələ də mübahisəlidir. Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, orta dərəcədə qəhvə istehlakı (gündə 1-4 fincan) tromboz riskini artıra bilər, gündə 5 fincandan çox isə bu riski azaldır.
Qırmızı şəraba gəldikdə, onun tərkibində trombositlərin bir-birinə yapışmasının qarşısını alan resveratrol kimi polifenollar var. Qırmızı şərabı normada (gündə 1-2 içki) içmək qan laxtalanmasında əsas rol oynayan zülal olan fibrinogenin səviyyəsinin azalması ilə əlaqələndirilir.
Hansı qidaları məhdudlaşdırmalısınız?
Qan laxtalanma riskini azaltmaq üçün işlənmiş ət, bişmiş məhsullar və fast food kimi doymuş və trans yağları yüksək olan qidalardan uzaq durmaq tövsiyə olunur. Bu qidalar ürək-damar sisteminizə mənfi təsir göstərə və qan laxtalanma riskinizi artıra bilər.
Trombozun optimal qarşısının alınması üçün sağlam bir pəhriz ilə aktiv həyat tərzini birləşdirmək və lazım olduqda dərman preparatları lazımdır.
Milli.Az