Qan laxtalarının əmələ gəlməsini dayandıracaq ALTI MƏHSUL

Qan laxtalarının əmələ gəlməsini dayandıracaq ALTI MƏHSULBədənin sağlam olması, o cümlədən qan laxtalanmasının qarşısının alınmasında qidalanma mühüm rol oynayır. Araşdırmalar göstərir ki, bəzi qidalar qan laxtalanma riskini azalda bilər.
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, dietoloq Oleq Şvets qanın laxtalanmasının qarşısını almaq üçün bu 6 qidanı yeməyin vacib olduğunu deyir.
Qan laxtalanmasının qarşısını alan 6 qida
1. Zeytun yağı
Araşdırmalar göstərir ki, bədən çəkisi 30 kq/m²-dən yuxarı olan və həftədə ən az bir dəfə zeytun yağı qəbul edən insanlarda qan laxtalarının əmələ gəlməsindən məsul olan trombositlərin aktivliyində azalma müşahidə olunur. Həftədə dörd dəfədən çox yağ istehlak edənlərdə təsir güclənib. Fenollar və çoxlu doymamış yağ turşuları ilə zəngin olan süzülmüş zeytun yağı (EVOO) ürək-damar sağlamlığını yaxşılaşdırır və tromboz riskini azaldır.
2. Zəncəfil
Araşdırmalar göstərir ki, zəncəfil trombositlərin bir-birinə yapışmasının, qan laxtalarının əmələ gəlməsinin qarşısını alır. Bir araşdırmada, gündə 5 qram təzə zəncəfil istehlak edən qadınlar, qan laxtalanmasına kömək edən bir protein səviyyəsinin azaldığını göstəriblər. Zəncəfil əlavə olaraq, qurudulmuş və ya təzə kök kimi istifadə və ya çaylara, yeməklərə əlavə edilə bilər.
3. Sarımsaq
Gündəlik bir diş sarımsaq (təxminən 3 q) tromboksan səviyyəsini 80% azaldır ki, bu da qan laxtalanma ehtimalını azaldır. Sarımsağın insanlarda tromboza təsiri ilə bağlı birbaşa araşdırmalar az olsa da, onu gündəlik qida rasionunuza əlavə etmək ürək-damar sağlamlığını əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra bilər.
4. Darçın
Darçının tərkibində trombositlərin yığılmasını azaltmaqla qan laxtalanma riskini azaltdığı in vitro sübut edilmiş kumarin var. Pəhrizinizə darçın əlavə etmək ürək xəstəliyi riskini azalda və qan şəkərinin səviyyəsini normallaşdıra bilər. Gücləndirilmiş profilaktik effekt üçün səhər qəhvə və ya taxılınıza darçın əlavə edin.
5. Qırmızı bibəri
Onun tərkibində olan Kapsaisin qanı incəldir və trombositlərin bir-birinə yapışmasının qarşısını alır. Tədqiqatlar göstərir ki, acı bibər də daxil olmaqla ədviyyatlı qidalar yemək uzunömürlülük və qan laxtalanma riskinin azalması ilə əlaqələndirilir.
6. Sarı kök
Sarı kök aktiv tərkib hissəsi olan Curcumin, iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir və qan laxtalanmasını azaldır. Tövsiyə olunan doza gündə 500 mq-dan 2 q-a qədərdir. Zerdeçal əlavə faydalar üçün şorba, tərəvəz yeməkləri, düyü və ya yumurtaya əlavə edilə bilər.
Qəhvə və şərabın qan laxtalarının əmələ gəlməsinə təsiri
Qəhvənin qan laxtalanmasının qarşısının alınmasında rolu alimlər arasında hələ də mübahisəlidir. Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, orta dərəcədə qəhvə istehlakı (gündə 1-4 fincan) tromboz riskini artıra bilər, gündə 5 fincandan çox isə bu riski azaldır.
Qırmızı şəraba gəldikdə, onun tərkibində trombositlərin bir-birinə yapışmasının qarşısını alan resveratrol kimi polifenollar var. Qırmızı şərabı normada (gündə 1-2 içki) içmək qan laxtalanmasında əsas rol oynayan zülal olan fibrinogenin səviyyəsinin azalması ilə əlaqələndirilir.
Hansı qidaları məhdudlaşdırmalısınız?
Qan laxtalanma riskini azaltmaq üçün işlənmiş ət, bişmiş məhsullar və fast food kimi doymuş və trans yağları yüksək olan qidalardan uzaq durmaq tövsiyə olunur. Bu qidalar ürək-damar sisteminizə mənfi təsir göstərə və qan laxtalanma riskinizi artıra bilər.
Trombozun optimal qarşısının alınması üçün sağlam bir pəhriz ilə aktiv həyat tərzini birləşdirmək və lazım olduqda dərman preparatları lazımdır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 920   Tarix: 26 oktyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Nə yeməyi azaltmağa ehtiyac var, nə də idmana - Gündə 10 dəqiqə edirsən, arıqladır

Düzgün nəfəs alma təkbaşına piyləri əridə bilməsə də, orqanizmdə arıqlama prosesini sürətləndirən mexanizmləri işə salır. xəbər verir ki, bunu idmançı Kseniya Qufranova deyib. Onun sözlərinə görə nəfəs texnikası üzərind

.

Ürək-damar xəstəliklərinin əsas səbəbi bu imiş

Ürək-damar xəstəliklərinin yaranmasında ən mühüm amillərdən biri düzgün qidalanmamaqdır. Gündəlik istehlak edilən bir çox məhsul bədəndə pis xolesterin (LDL) səviyyəsini artıraraq damarların tıxanmasına səbəb ola bilər. xəbə

.

Yatmazdan əvvəl nəyi, nə vaxt yemək lazımdır? - Mütəxəssislərin tövsiyələri

Yatmazdan əvvəl nəyi və nə vaxt yemək orqanizmin sağlamlığı və yuxunun keyfiyyəti üçün çox önəmlidir. Yatağa çox yaxın yemək həm yuxu ritmini poza, həm qanda şəkərin səviyyəsini dəyişdirə, həm də çəkini artıra bilər. Ümum

.

Gündüz yatmağın faydaları açıqlandı

Alimlər müəyyən ediblər ki, gündüz yatmağa genetik meyl yaşla bağlı beyin həcminin azalmasını ləngidə bilər. xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Sleep Health: Journal of the National Sleep Foundation" jurnalınd

.

Payızda niyə SPF istifadə etməliyik?

Günəşdən qoruyucu krem (SPF) istifadə etmək yalnız günəşli günlərlə məhdudlaşmamalıdır. Hətta buludlu və ya soyuq hava şəraitində də ultrabənövşəyi (UV) şüalar dərini dərinliklərə qədər təsir edə bilər və uzun müddət qorunması

.

Kardioloqların xəbərdarlığı: Ürəyinizə zərər verən ət növləri

Ət bir çox insanın gündəlik qidasının əsas hissəsini təşkil edir, lakin kardioloqlar bəzi ət növlərinin ürək sağlamlığına ciddi təhlükə yarada biləcəyini bildirirlər. Araşdırmalar göstərir ki, ət istehlakı müəyyən şərtlərd

.

Soyuqdəyməyə qarşı təbii dərman - Bir stəkan için

Mütəxəssislər soyuqdəymə və qrip mövsümündə itburnu çayının faydalı olduğunu bildirir. xəbər verir ki, itburnu tərkibində yüksək miqdarda C vitamini, antioksidantlar və iltihab əleyhinə maddələr ehtiva edir. Həkimlər deyi

.

Səhər vərdişləri böyrəklərinizi məhv edə bilər – 5 təhlükəli səhv

Böyrək sağlamlığını qorumaq üçün bəzən səhərlər etdiyimiz kiçik vərdişlər belə ciddi fəsadlara yol aça bilər. Mütəxəssislər xəbərdar edir: su içmədən günə başlamaq, sidiyi saxlamaq, acqarına ağrıkəsici qəbul etmək, idmanda

.

Çox addam ciddiyə almır - Ağır xəstəliklərin əlaməti ola bilər

Kəpəyin yaranması təkcə baş dərisinin qıcıqlanması və ya düzgün şampun seçimindəki səhvlərlə bağlı deyil. xəbər verir ki, bu problem bəzən orqanizmdə daha ciddi proseslərdən xəbər verə bilər. Bunu açıqlamasında rusiyalı dermatoveneroloq

turlar.az

geyim necə seçməli aksessuarlar gözəllik məhsulları kabablar 2025 payiz geyimleri cins salvarlar facebook aciq zedelenmeler yaralar kosmetika rus dilin nece orenek insan nizami gəncəvi kahfe fali baliq