Qara Şokoladın faydaları
Qara şokoladda çoxlu antioksidant var (bədəndə əmələ gələn zəhərli radikalları yox edir).
ABŞ-ın "Hershey" şirkətindəki tədqiqat mərkəzinin alimləri bu qənaətə gəlib ki, qara şokolad və kakao tozu orqanizm üçün faydalı antioksidantların mövcudluğu baxımından bir çox meyvə şirəsini üstələyir.
Qara şokoladda kakao bitkisindən gələn flavonoid adlı antioksidantlar qan təzyiqini azaldır, beyin və ürəyə qan axınını artırır, və qanda pis xolesterolun səviyyəsini azaldır-beləliklə, beyinə qaz sızmasının və infarktın riskini azaldır. Qara şokolladda nə qədər çox kakao oldu, şokolad o qədər acı dad verir, və insanlar ən azı 70% kakaolu olan qara şokolad yeməlidilər.
Alimlər müşahidə ediblər ki, bir neçə həftə ərzində gündəlik flavonoidi çox olan kakao və kakaolu qidalar yeyən insanların qan təzyiqləri 2-3 bal azalıb. Amma təbii ki, şokolad gündəlik ehmalla yeyilməlidi, maksimum ~ 28 qram, çünki, şokolad yüksək kaloriyalıdı. Və flavonoid antioksidantları digər qidalarda da var, məsələn, tünd rəngli meyvə və tərəvəzlərdə, fındıq-qozda, lobya-paxlada, və ədviyyatlarda. Şokoladdan fərqli olaraq, süddə flavonoid isə çox azdır.
Lakin isti şokoladda bu aktiv maddələr daha az olur. Çünki hazırlama prosesində məhsulun məruz qaldığı temperatur onda qələviləşməni artırır. Bundan əvvəlki tədqiqatlar isbatlayırdı ki, məhdud dozada ( gündə 5-7 qrama yaxın) qara şokoladdan istifadə etmək ürək və qan-damar xəstəliklərinə məruz qalma riskini 30 faiz azaldır. Lakin şokolad məhsullarında şəkərin yüksək konsentrasiyasını nəzərə alan pəhriz mütəxəssisləri bu qidadan yalnız qaba düyü, tərəvəz və meyvənin bol olduğu yemək rasionunun tərkibində istifadə etməyi məsləhət görürlər.
f Paylaş