Qarabaşaq kimlərə yemək olmaz?

Qarabaşaq kimlərə yemək olmaz?Qarabaşağın vətəni Hindistandır. Orada qarabaşaq 3000 il əvvəl becərilməyə başlanmışdır. Əsrlər sonra, qarabaşaq yarması Çin, Yaponiya və Koreya da becərilməyə başladı. XI əsrdə Avropa ölkələrini fəth etdi. Təəccüblüdür ki, Avropada qarabaşaq yarması bal bitkisi kimi yetişdirilir, toxumları apteklərdə dərman kimi satılır. Qarabaşaq sıyığı Rusiyada populyardır, buna görə də Rusiya dünyada ən böyük qarabaşaq istehsalçısıdır.Bu bitki ekoloji cəhətdən təmiz bir qida məhsuludur, genetik olaraq dəyişdirilməmişdir.Qarabaşaq yarması insan pəhrizində əti əvəz edə bilər, ancaq paxlalı bitkilərdən daha çox faydası var. Qarabaşaq sıyığının müntəzəm istehlakı bədəndəki maddələr mübadiləsinə müsbət təsir göstərir, ürəyi sabitləşdirir. Bədəndən zərərli toksinləri çıxarır.
Yaşlı insanlara qarabaşaq yarmasını diyetə daxil etmək tövsiyə olunur (qəbizlik üçün).
Ateroskleroz, hipertansiyon, qızılca, revmatizm, hemoroid, artrit kimi xəstəliklərin müalicəsində qarabaşaq olduqca effektlidir.
Qarabaşaq otu - quru öskürək üçün təsirli bir vasitədir. Onun xammalından qan damar xəstəliklərini müalicə etmək üçün istifadə olunur. Qarabaşaq yarması eyni zamanda şəkərli diabet xəstələri üçün də uyğundur.
Qarabaşaqın tərkibində rutin var. Buna görə qan laxtalanması artan insanlar üçün məsləhət deyil. Qarabaşaq yarması süd ilə yemək arzuolunmazdır. Fakt budur ki, bu cür qidanı həzm etmək üçün bədənin fərqli fermentlərə ehtiyacı var. Süd və qarabaşağın eyni vaxtda istifadəsi ishal və həzmsizliyə səbəb ola bilər.Hamilə qadınlara və yüksək qan təzyiqi olanlara isə ümumiyyətlə, bu məhsulu yeməmək tövsiyə edilir.
Ən əsası qarabaşağı düzgün bişirmək vacibdir. Onu dərhal qaynatmaq deyil, üzərinə qaynar su töküb, bir gecə isladıb sonra bişirmək lazımdır. Bu vəziyyətdə qarabaşaq yarmasında olan zərərli maddələr itir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1356   Tarix: 28 iyun 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Duzu azaldın və nəticəni görün

Dadlı yeməklər bişirmək üçün mətbəxin ən vacib tərkib hissəsi duzdur. Yeməkləri uzun müddət saxlamaq üçün də istifadə oluna bilər və bu baxımdan mətbəxlər üçün əvəzolunmazdır. -a istinadən xəbər verir ki, Harvard Universitetini

.

Duzlu yemək də xərçəng yaradır

Yağlı, qızarmış qidaların xərçəng riski yaratdığını bilirdik. Artıq duzlu qidalar da bura daxil edilib. -a istinadən xəbər verir ki, onkoloq Yevgeniy Çeremuşkin bu qidaları nə ilə əvəz etmək yollarını açıqlayıb. Dondurm

.

Xərçəngdən qorunmağın SADƏ YOLU

Sinqapur Milli Universitetinin tədqiqat qrupu xərçəng riski ilə düzgün olmayan qidalanma, həmçinin diabet kimi ümumi xəstəliklər arasında əlaqə tapıb. .   -a istinadən xəbər verir ki, tədqiqatçılar BRCA2 geninin qüsurlu bi

.

Ayaqlarınız tərləyir, göbələk sizə əzab verir? - Cəmi 15 qəpiklik çarə

Ayaqlarınız tərləyir, pis qoxu, göbələk sizə əzab verir?. e- -a istinadən xəbər verir ki, çarəsi var.  sizə 15 qəpiklik çarə təqdim edir:. 1 litr isti su, 6 damcı yod və 4 xörək qaşığı duz götürün. Bütün inqridyentleri qarışdırı

.

Sosial media yeni doğum etmiş qadınlara mənfi təsir edir

Sosial medianın analar üzərindəki təsirlərindən bəhs edən mütəxəssislər, sosial medianın doğuşdan sonrakı dövrdə analara mənfi təsir etdiyini bildiriblər. e- -a istinadən xəbər verir ki, bu gün hər bir fərdin aktiv şəkild

.

Dondurulmuş qidalar ən azı 4 xəstəliyə səbəb olur – ARAŞDIRMA

Biz tez-tez gərgin iş və həyat tempində praktiki seçimə, yəni dondurulmuş qidalara üstünlük veririk. Onları ya marketlərdən alırıq, ya da evdə özümüz hazırlayırıq. Bu qidaları istehlak edərkən bir çoxumuzun ağlına təzə qidala

.

Qida əlavələri və vitaminlərin ziyanları haqda bilmədiklərimiz

Təbii qida əlavələrindən sui-istifadə və onlara qarşı qərəzli münasibət böyrək daşlarının əmələ gəlməsinə, həzm problemlərinin yaranmasına və dərmanların yanlış hərəkətinə səbəb ola bilər. Bu barədə Corc Vaşinqton Universitetini

.

Hansı kosmetik prosedurlar təhlükəlidir? - AÇIQLAMA

Endokrinoloq Yuliya Krivovyaz məşhur kosmetik prosedurların ciddi təhlükələrini açıqlayıb.   -a istinadən bildirir ki, mütəxəssisin fikrincə, qadınların çox sevdiyi bir sıra prosedurlar sağlamlıq üçün ciddi risklər yarad

.

Makaronla bağlı dəhşətli fakt - belə yedikdə

Makaron bişirildikdən dərhal sonra yeyilməlidir.   -a istinadən bildirir ki, mütəxəssislərin fikrincə, bu, sağlamlıq problemlərinə səbəb olmaya bilər. Yenidən qızdırıldıqda makaronda olan nişasta dəyişdirilmiş nişastaya çevrilir

turlar.az

sonxeber.az geyim dəbləri donlar 2024 reseptler qadın aksesuarları küftə reseptləri masqalar neyrosirkulyator distoniya kosmetika novruz bayramına aid bakışta səməd vurğun burcler nizami gencevi bayraq