sebet.az onlayn maqazin

Qarabaşaq kimlərə yemək olmaz?

Qarabaşaq kimlərə yemək olmaz?Qarabaşağın vətəni Hindistandır. Orada qarabaşaq 3000 il əvvəl becərilməyə başlanmışdır. Əsrlər sonra, qarabaşaq yarması Çin, Yaponiya və Koreya da becərilməyə başladı. XI əsrdə Avropa ölkələrini fəth etdi. Təəccüblüdür ki, Avropada qarabaşaq yarması bal bitkisi kimi yetişdirilir, toxumları apteklərdə dərman kimi satılır. Qarabaşaq sıyığı Rusiyada populyardır, buna görə də Rusiya dünyada ən böyük qarabaşaq istehsalçısıdır.Bu bitki ekoloji cəhətdən təmiz bir qida məhsuludur, genetik olaraq dəyişdirilməmişdir.Qarabaşaq yarması insan pəhrizində əti əvəz edə bilər, ancaq paxlalı bitkilərdən daha çox faydası var. Qarabaşaq sıyığının müntəzəm istehlakı bədəndəki maddələr mübadiləsinə müsbət təsir göstərir, ürəyi sabitləşdirir. Bədəndən zərərli toksinləri çıxarır.
Yaşlı insanlara qarabaşaq yarmasını diyetə daxil etmək tövsiyə olunur (qəbizlik üçün).
Ateroskleroz, hipertansiyon, qızılca, revmatizm, hemoroid, artrit kimi xəstəliklərin müalicəsində qarabaşaq olduqca effektlidir.
Qarabaşaq otu - quru öskürək üçün təsirli bir vasitədir. Onun xammalından qan damar xəstəliklərini müalicə etmək üçün istifadə olunur. Qarabaşaq yarması eyni zamanda şəkərli diabet xəstələri üçün də uyğundur.
Qarabaşaqın tərkibində rutin var. Buna görə qan laxtalanması artan insanlar üçün məsləhət deyil. Qarabaşaq yarması süd ilə yemək arzuolunmazdır. Fakt budur ki, bu cür qidanı həzm etmək üçün bədənin fərqli fermentlərə ehtiyacı var. Süd və qarabaşağın eyni vaxtda istifadəsi ishal və həzmsizliyə səbəb ola bilər.Hamilə qadınlara və yüksək qan təzyiqi olanlara isə ümumiyyətlə, bu məhsulu yeməmək tövsiyə edilir.
Ən əsası qarabaşağı düzgün bişirmək vacibdir. Onu dərhal qaynatmaq deyil, üzərinə qaynar su töküb, bir gecə isladıb sonra bişirmək lazımdır. Bu vəziyyətdə qarabaşaq yarmasında olan zərərli maddələr itir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 681   Tarix: 28 iyun 2020
f Paylaş
Şərh yazmaq üçün sayta daxil olun.


DİGƏR XƏBƏRLƏR

Orqanizmdə A vitamini çatışmazlığı

Orqanizmdə A vitamininin çatışmazlığı əsasən özünü gözlərdə əmələ gətirdiyi patologiyalar ilə göstərir. A vitamini çatmadıqda orqanizmdə aşağıdakı xəstəliklər meydana çıxır:. - konyuktvit. - kseroftalmiya. - hiperkeratoz

Dermatomiozitin kliniki mənzərəsi

Xəstəliyin təzahürləri sistemliliyi və polisindromluğu ilə fərqlənir. Əsas simptomlara aiddir:. 1. Əzələ simptomları. Bu simptomlar özünü miozit, əzələ atrofiyası, kalsifikasiya ilə biruzə verir. 2. Dəri simptomları. Bu zama

Baş qaşınmasının səbəbləri

Başın qaşınmasına səbəb tük diblərində olan müxtəlif problemlərdir. Baş qaşınması ən çox yeniyetmələrdə və yaşlılarda rast gəlinir. Bu zaman baş dərisində bəzi əlamətlər meydana çıxır:. * gözlə görülən qızartılar. * bəz

Kişilərdə döşlərin böyüməsi – Ginekomastiya

Ginekomastiya kişi və oğlanların döşlərinin böyüməsidir. Ginekomastiyanın baş verməsinin səbəbi orqanizmdə estrogen və testosteron hormonunun balansının pozulmasıdır. Ginekomastiya birtərəfli və ikitərəfli ola bilir.Yen

Orqanizmdə vitamin balansının pozulması

Orqanizmdə vitamin balansı gündəlik qida vasitələri ilə qəbul edilən vitaminlərin mənimsənilməsi sayəsində təmin edilir. Vitaminlər 3 cür olur. 1. Yağda həll olan vitaminlər. 2. Suda həll olan vitaminlər. 3. Vitaminəbənzə

İltihabın növləri

Eksudatın tərkibinə görə iltihabın bir-neçə növü ayırd edilir:. - seroz. - kataral. - fibrinoz. - hemoragik. - irinli. - çürüntülü. - qarışıq. Seroz iltihaba orqanizmin seroz boşluqlarında, selikli qişalarda, beyin qişalarında

Böyrək arterial hipertoniyası

Böyrəklərin arterial hipertenziyası böyrəklərin və onların damarlarının xəstəliyi nəticəsində baş verir. Bu xəstəliklərə böyrəklərin diffuz xəstəlikləri və böyrək damarlarının dəyişiklikləri aiddir. Böyrək hipertoniyasını

Uşaqlarda allergiya və ondan qorunma

Allergiya ana və atadan irsən keçən xəstəlikdir. Bu xəstəlik orqanizmin allergenlərə qarşı dözümlü olmaması nəticəsində zərər görməsidir. Allergiya toxunmaqla dərini, qoxu ilə gözləri, toz vasitəsilə burunu və bronxları zədələyir

Bu qidalar zəhərlənməyə səbəb ola bilir

Bu qidalar zəhərlənməyə səbəb ola bilir. 1. İspanaq. İspanağın tərkibində nitrat var. Nitrat insan orqanizmi üçün təhlükəli sayılmır. Amma bişmiş ispanağı yenidən isitdikdə nitratlar nitritə və nitrozaminlərə çevrilə bilir




sebet.az onlayn maqazin mp3 yukle
Mp3 yukle sayti


vizalar.az
viza desteyi


biletler.az
avia biletler


turlar.az

sonxeber.az sonxeberler.az hamiləlik gelinlikler gozel gorunmek vətənə aid atalar sözü allergiya qış salatları saç maskaları kosmetika oglaq cinsiyeti orgenmek