Qarabaşaq kimlərə yemək olmaz?

Qarabaşaq kimlərə yemək olmaz?Qarabaşağın vətəni Hindistandır. Orada qarabaşaq 3000 il əvvəl becərilməyə başlanmışdır. Əsrlər sonra, qarabaşaq yarması Çin, Yaponiya və Koreya da becərilməyə başladı. XI əsrdə Avropa ölkələrini fəth etdi. Təəccüblüdür ki, Avropada qarabaşaq yarması bal bitkisi kimi yetişdirilir, toxumları apteklərdə dərman kimi satılır. Qarabaşaq sıyığı Rusiyada populyardır, buna görə də Rusiya dünyada ən böyük qarabaşaq istehsalçısıdır.Bu bitki ekoloji cəhətdən təmiz bir qida məhsuludur, genetik olaraq dəyişdirilməmişdir.Qarabaşaq yarması insan pəhrizində əti əvəz edə bilər, ancaq paxlalı bitkilərdən daha çox faydası var. Qarabaşaq sıyığının müntəzəm istehlakı bədəndəki maddələr mübadiləsinə müsbət təsir göstərir, ürəyi sabitləşdirir. Bədəndən zərərli toksinləri çıxarır.
Yaşlı insanlara qarabaşaq yarmasını diyetə daxil etmək tövsiyə olunur (qəbizlik üçün).
Ateroskleroz, hipertansiyon, qızılca, revmatizm, hemoroid, artrit kimi xəstəliklərin müalicəsində qarabaşaq olduqca effektlidir.
Qarabaşaq otu - quru öskürək üçün təsirli bir vasitədir. Onun xammalından qan damar xəstəliklərini müalicə etmək üçün istifadə olunur. Qarabaşaq yarması eyni zamanda şəkərli diabet xəstələri üçün də uyğundur.
Qarabaşaqın tərkibində rutin var. Buna görə qan laxtalanması artan insanlar üçün məsləhət deyil. Qarabaşaq yarması süd ilə yemək arzuolunmazdır. Fakt budur ki, bu cür qidanı həzm etmək üçün bədənin fərqli fermentlərə ehtiyacı var. Süd və qarabaşağın eyni vaxtda istifadəsi ishal və həzmsizliyə səbəb ola bilər.Hamilə qadınlara və yüksək qan təzyiqi olanlara isə ümumiyyətlə, bu məhsulu yeməmək tövsiyə edilir.
Ən əsası qarabaşağı düzgün bişirmək vacibdir. Onu dərhal qaynatmaq deyil, üzərinə qaynar su töküb, bir gecə isladıb sonra bişirmək lazımdır. Bu vəziyyətdə qarabaşaq yarmasında olan zərərli maddələr itir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1198   Tarix: 02 avqust 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yuxuda nar görmək görün nələrə işarə edirmiş?! İNANILMAZ!

Yuxuda nar görmək qadın üçün ziyarət və mücevherata, kişi üçün də övlada, dövlət məmurları üçün terfie, zabitlər üçün əmrlərinin keçməsinə, kəndli üçün oktyabr bərəkətinə, tacir üçün çox quru, xalq üçün yaxşı bir idarəy

.

Beyni gücləndirən təbii qida - Açıqlama

Yaşıl çay beynin "təbii dopinqidir". xəbər verir ki, bu sözləri dietoloq Nataliya Çayevskaya söyləyib. O bildirib ki, gündə 2-3 fincan təzə dəmlənmiş yaşıl çay beynin fəaliyyətinə müsbət təsir göstərir. Mütəxəssi

.

Bu əlamətlər şəkər xəstəliyinin xəbərçisidir

Şəkər xəstəliyinin ilkin əlamətləri açıqlanıb. bildirir ki, Farmasevt Şina Bagga Daily Mirror-a verdiyi açıqlamada,bu ciddi xəstəliyə yol açan simptomları sadalayıb. O qeyd edib ki, prediyabet zamanı qan şəkəri normadan yüksə

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Avropada bu lakdan istifadə qadağan edildi - Sonsuzluq yaradır

Avropa Birliyi (AB) 1 sentyabrdan etibarən manikürdə istifadə edilən TPO (Trimethylbenzoyl diphenylphosphine oxide)-nun istifadəsini qadağan edib. xəbər verir ki, qərarın səbəbi maddənin reproduktiv sağlamlığa potensial zərərl

.

Bu əlamətlər varsa, vaxtında müalicə olunun, yoxsa

Bağırsaq xərçənginin əsas əlamətləri və müayinə üsulları açıqlanıb. xarici mətbuata istinadla bildirir ki, bu barədə ABŞ-li kolorektal cərrah-onkoloq Karen Zagyan Daily Mail-ə açıqlama verib. Zagyan bildirir ki, ev şəraitind

.

Üzün vaxtından tez qırışmasının 3 əsas səbəbi - Açıqlama

Kosmetoloq üz dərisinin sürətlə yaşlanmasına səbəb olan 3 səhvi açıqlayıb. xəbər verir ki, kosmetoloq Anastasiya Sokolova üz dərisinin yaşlanmasını sürətləndirən ən yaygın səhvləri açıqlayıb. Mütəxəssisin sözlərinə görə bəz

.

Ana südünün inanılmaz faydaları tapıldı

Amerikalı tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, ana südü körpələrin immunitetinin formalaşmasında məlum olanlardan daha aktiv rol oynayır. "Science" jurnalında dərc olunan araşdırmaya görə, südün tərkibindəki IgG sinfin

.

Bu yeməyi soyuducuda 5 gün saxlamaq olar - Açıqlama

Şorbanı soyuducuda 3-5 gün təhlükəsiz saxlamaq olar. xəbər verir ki, bunu biyoloq Asiyat Abdullayeva "gazeta"ya bildirib. Onun dediyinə görə şorbanın saxlanma müddəti tərkibindən və soyuducuda saxlama şəraitində

turlar.az

adlarin menasi maskalar geyim seçimi ədəbi guşə içkilər valideyne aid statuslar gavalinin faydalari kosmetika tərəzi novruz hakışdaları uzeyir hacibeyli hakışda faydalı bilgilər