Qazlı su haqqında

Qazlı su haqqındaQazlı su təbii qaynaqlardan çıxan və ya karbon-2 oksidlə qazlandırılan sudur. Bu suyu saxlama müddətindən asılı olaraq qazlandırırlar. Tərkibinin karbonlaşdırıldığına görə bu su mikroblardan təımizlənir, sonra xüsusi texnologiyalar vasitəsilə qazlandırılır. Tərkibində olan qazın miqdarına görə qazlı suyun bir neçə növü var:
* zəif miqdarda qazlandırılmış su(0,2-0,3%)
* orta miqdarda qazlandırılmış su(0,3-0,4%)
* çox miqdarda qazlandırılmış su(0,4% və daha çox miqdarda)
Qazlı suyu soyuq halda içmək lazımdır. Təbiətdə qazlı suya nadir hallarda rast gəlinir. Adətən suların tərkibində olan müalicəvi karbon turşusu bir litrdə 10 qramdan artıq olmur. Bu miqdarda qazın olması suyun tərkibində mineralların miqdarının qorunub saxlanmasına səbəb olur. Bu cür suyu uzun müddət saxladıqda tərkibini dəyişib xarab olmur. Bu cür suyu həkimin məsləhəti ilə içmək lazımdır.
Suyun qazlandırılması iki üsulla həyata keçirilir.
* Mexaniki üsulla qazlandırıldıqda su sifonla yüksək təzyiqlə qazlandırılır.
* Kimyəvi üsulla qazlandırıldıqda su turşu və qida sodası ilə qazlandırılır.
Dünyanın bir çox ölkələrində suyun qazlandırılması və satışı ilə məşğul olan zavodlar var. Şüşələrin üzərindəki etiketdə suyun karbon 2 oksidlə konservantlaşması barədə məlumat qeyd edilir. Bu zaman etiketin üzərində E 290 yazılır.
Qazlı suyun faydalı xüsusiyyətləri
Soyuq qazlı su susuzluğu aradan qaldırır. Qazlı su orqanizmdə turşuluğun miqdarının azalmasına, mədə şirəsinin ifrazının azalmasına səbəb olur. Ən yaxşı qazlı su təbii yolla qaynaqlardan çıxan su hesab olunur. Bu suyun tərkibində mineralların və turşuluğun miqdarı balanslaşdırılmış olur. Bu suyun tərkibində pH 5,5-6,5 arasında dəyişə bilir. Təbii qazlı su hüceyrə toxumalarını tamamilə qidalandırır, molekulları neytrallaşdırır, qan plazmasının təmizlənməsinə səbəb olur. Təbii qazlı suyun tərkibində olan natrium fermentlərin mübadiləsini sürətləndirir, orqanizmin turşu-öd balansının normallaşmasına səbəb olur, əzələləri tonuslandırır. Təbii qazlı suda olan kalsium və maqnium sümüklərin və dişlərin möhkəmlənməsinə səbəb olur, əzələlərin fiziki yükə qarşı olan möhkəmliyini artırır.
Qazlı mineral su ürək-damar, əsəb, sinir və limfa sisteminin işini normallaşdırır, hemoqlobini artırır, iştahanı yaxşılaşdırır və həzmi sürətləndirir. Bitki tərkibli qazlı sular(tərxun, düşes, baykal və s.) orqanizm üçün daha çox faydalıdır. Müalicəvi bitki tərkibli qazlı sular əsəb sistemini sakitləşdirir, yorğunluğu aradan qaldırır, əzələləri tonuslandırır. Limon tərkibli qazlı su orqanizmin C vitamini ilə təmin edir.
Armud tərkibli qazlı düşes susuzluğu aradan qaldırır, orqanizmə antiseptik təsir edir, sidikqovucu xüsusiyyətə malikdir.
Qazlı suyun zərərli xüsusiyyətləri
Mədə-bağırsaq xəstəlikləri, turşuluğun miqdarının çox və iltihabi proseslər zamanı qazlı sudan istifadə etmək məsləhət görülmür.
Həddindən çox qazlı sudan istifadə eləmək piylənməyə, şəkərli diabetin əmələ gəlməsinə səbəb ola bilir. 3 yaşına qədər uşaqlara qazlı su içmək məsləhət görülmür.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1184   Tarix: 27 fevral 2021
f Paylaş

Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Mədə ağrısı. Səbəbləri və ev üsulu ilə müalicəsi

Mədə ağrısı hər kəsə tanışdır: Bəzən tez öz-özünə yox olur, bəzən isə şiddətli ağrıları həm gündüz, həm də gecə narahatçılıq yaradır. Hansı hallarda təcili tibbi yardım axtarmaq lazımdır və nə vaxt öhdəsindən gələ bilərsiniz

.

Baş nazir qəzəbləndi: Belə uşaqlar "supermarket məhsulu"dur

İtaliyanın baş naziri Corciya Meloni deyib ki, surroqat analıq uşaqlara "supermarket məhsulları" kimi yanaşıldığı "qeyri-insani təcrübə"dir. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Reuters" məluma

.

Yatarkən smartfonu yanımızda saxlamaq TƏHLÜKƏLİDİR?

Bir çox insanlar gecələr smartfonu çarpayının yanında və ya yastığın altında saxlayır. .   -a istinadən bildirir ki, araşdırmalara görə, mobil telefondan istifadə insan sağlamlığı üçün təhlükəsizdir. Çoxsaylı tədqiqatla

.

Yağlı mətbəx dolabların parladacaq üsul

Mətbəxlərdəki dolabı yemək bişirərkən ən çox çirklənən yerlər sırasındadır.   -a istinadən xəbər verir ki, yağ sıçramalarını təmizləmək gecikdirildikdə daha çətinləşə bilər. Mətbəx dolabını parıldadacaq üsulu izah edirik:

.

Yazda ən çox yoluxduğumuz infeksiyalar: Necə qorunaq?

İsti havalar infeksiya xəstəliklərinin artmasına səbəb olub. Bu cür infeksiyalar özünü hərarət, boğaz ağrısı, gözdə qızartılar, ürəkbulanma, öskürək, ishalla özünü büruzə verir. -a istinadən xəbər verir ki, yazda ortaya çıxa

.

Döş xərçəngindən qorunmağın 5 YOLU

Həkimlər döş xərçəngindən qorunmaq üçün 5 yolu açıqlayıblar. .   -a istinadən bildirir ki, sadalananlar döş xərçəngi inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaltmaq üçün sadə yollardır. . Təzyiq dərmanını səhər, yoxsa axşa

.

Kişilərin diqqətinə, bu xərçəng növü sürətlə artır

Dünyada kişilərdə ən çox rast gəlinən xərçəng növü olan prostat xərçəngi gün getdikcə artmağa davam edir. Hazırda bu növ xərçəngdən ölüm nisbətinə görə dünyada 4-cü yerdədir.   -a istinadən bildirir ki, prostat xərçəngi

.

Ət xallarından xilas edən təbii üsul

Kosmetika sahəsində məşhur olan əncir südü dəri problemi yaşayanlar üçün həll yolu ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, xüsusilə təbii üsullarla ziyil və ət xallarından xilas olmaq istəyənlər əncir südündən faydalanırlar

.

Sarımsaq qoxusundan necə qurtulmaq olar?

Sarımsaq mətbəximizin əsas məhsuludur. Demək olar ki, hər gün qabığını soyub doğrayıb bişiririk. .   -a istinadən bildirir ki, əllərdən sarımsaq qoxusunu aradan qaldırmaq üçün ən çox tövsiyə edilən məhsullardan biri də paslanmaya

turlar.az

sonxeber.az makiyaj etmek qaydalari geyim və ayaqqabılar reseptler dosabin xeyri toyluq donlar 2024 ibrətamiz sözlər qadin dunyasi 2024 kosmetika qogal brusell bakteriyası rus dilin nece orenek orqazm novruz bayramina aid hakisdalar