Qəhvə bu insanlar üçün faydalıdır
Araşdırmalara görə, kofein hipertansiyonlu insanlarda demensiyaya qarşı durmağa kömək edir.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, bunu Çinin Ningxia Tibb Universitetinin alimləri aşkar ediblər.
Tədqiqatlar göstərib ki, qəhvə və ya çayın orta miqdarda istehlakı bədəndə iltihabın səviyyəsini azaldır və həmçinin qan-beyin baryerini (qan və sinir toxuması arasında böyük və ya qütb molekullarının və qan hüceyrələrinin, o cümlədən immun sistemlərin qarşısını alan maneə) gücləndirir). Bütün bunlar demensiyanın inkişaf ehtimalını azaldır.
Çindən olan tədqiqatçılar daha da irəli gedərək kofeinli içkilərin qəbulu ilə demensiyanın inkişaf riski arasında birbaşa əlaqə yaratmağa çalışıblar. Alimlər Britaniya Biobankında qeydiyyatdan keçmiş yarım milyondan çox insanın məlumatlarını öyrəniblər.
Məlum olub ki, hipertoniya xəstələri diaqnozu olmayanlara nisbətən demans inkişaf riski daha yüksəkdir. Eyni zamanda, müntəzəm olaraq gündə bir fincan qəhvə və ya çay içənlərdə demensiyaya daha az rast gəlinir.
Alimlər hesab edirlər ki, içkinin hipertansif xəstələr üçün müsbət təsiri onun orqanizmdə iltihabi prosesləri azaltmaq qabiliyyəti ilə bağlıdır. Bununla belə, mütəxəssislər vurğulayırlar ki, onların nəticələri korrelyasiyalı məlumatlara əsaslanır və aşkar edilmiş əlaqəni təsdiqləmək üçün əlavə araşdırmalara ehtiyac var.
Milli.Az









İdeal Dieta: 1 həftəyə 5 kq arıqla!
Qara zirə (Çörək otunun) faydaları
Qarazirə hər dərdin çarəsi olan bitki
Anasının öldüyünü üç gün qızından gizlətdik' - Yaşar Nurinin qızı
Yatmazdan əvvəl nəyi, nə vaxt yemək lazımdır? - Mütəxəssislərin tövsiyələri
Məşhur aktrisanın içkisinə narkotik maddə atdılar, xəstəxanalıq oldu
Həftədə bir dəfə yeməklə damarları "təmizləyən" möcüzəvi qida
Bunu biləndən sonra hər gün xurma yeyəcəksiniz - Ürəkdən şəkərə hər şeyə təsir edir
Samirə Əfəndi Akif Nağını məhkəməyə verir
Bu qidadan uzaq durun - Bədənə gizli təsirləri VAR
Ən zərərli kolbasa növləri - Həkimlərdən ciddi xəbərdarlıq
Kardioloqların xəbərdarlığı: Ürəyinizə zərər verən ət növləri
Payızda niyə SPF istifadə etməliyik?