Qida borusunun disfunksiyası

Qida borusunun disfunksiyasıQida borusunun disfunksiyası-qida borosunun üzvi dəyişiklikləri olmadan qidanın udlaqdan mədəyə ötürülməsi ilə əlaqədar olan motor funksiyasının pozulmasıdır,
Qida borusunun motor funksiyasının pozulması qidanın anteqrad hərəkətinin dayanması və ya ləngiməsi, ya da ki, onun retroqrad hərəkətinin meydana gəlməsidir.
ETİOLOGİYASI və PATOGENEZİ
Qida borusunun disfunksiyası bircinsli, yəni müstəqil inkişaf edən xəstəlik və ikicinsli ,digər xəstəliklərin təzahürü kimi ola bilər. Digər xəstəliklər dedikdə divertikulitlər,ezofaqitlər,diafraqmanın qida borusu dəliyinin yırtığı, yəni törəmə nəzərdə tutulur.Şəkərli diabet , sistemli sklerodermiya,mərkəzi və perpferik sinir sisteminin ağır zədələnmələri,əzələ distrofiyası,xora xəstəliyi, xroniki xolisistit kimi
xəstəliklər də qida borusunun disfunksiyasına səbəb ola bilir.
Qida borusunun birincili disfunksiyasının əsas səbəbləri:
-Psixoemosional stress situasiyaları
-Qida borusunun sinir əzələ aparatının irsi anatomiyaları
Qida borusunun disfunksiyası qidanın mədəyə normal düşməsinə , mədədə olan qidanın həzmə normal getməməsinə səbəb olur. Disfunksiya zamanı baş verən xoşagəlməz xəstəliklərdən biri də hipermotor diskineziyadır.Onun əsas simptomları aşağıdakılardır:
-Disfaqiya -udmanın çətinləşməsi
-Döş sümüyü arxasının ağrıları
-Boğazında loxma (tikə) qalma hissi
-Qida borusu konturlarının dişliliyi .Bu zaman qida,qida borusunun hər hansı bir hissəsində 5 saniyədən çox ilişib qalır
Təzahurləri:həyəcanlandıqda, tələsik yedikdə,qidanı kifayət qədər çeynəmədikdə qidanın borusundan çətin keçməsi
- döş sümüyünün arxasında dolma hissi
-qida borusunun genişlənib qidanın orada qalması
- döş sümüyü arxasında ağrı
Müalicəsi:Tez-tez ,az-az qidalanma ,axşam yeməyı yatmazdan 3 saat əvvəl olmalıdır Xəstəyə spazmolitiklər,sakitləşdiricilər təyin olunur.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 941   Tarix: 25 sentyabr 2022
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Faydalı bilib hər gün içirik - Qaraciyəri məhv edirmiş

Qaraciyərin sağlamlığına ciddi təsir göstərən, lakin sağlam hesab edilərək gündəlik istehlak olunan bəzi qidalar əslində təhlükə saçır. xəbər verir ki, Harvard və Stanford universitetlərində təhsil almış gastroenteroloq Dr

.

Dubay şokoladının tərkibində elə gizli maddə var ki

Son dövrlərdə sosial şəbəkələrdə populyarlıq qazanan Dubay şokoladı yalnız dadı ilə deyil, təhlükəli tərkibi ilə də gündəmə gəlib. Parıltılı qablaşdırması və dəbdəbəli təqdimatı ilə diqqət çəkən bu məhsulun arxasında sağlamlığ

.

Əzələ üçün istifadə edirlər, amma orqanları sıradan çıxarır - Ciddi xəbərdarlıq

Son illərdə gənclər arasında əzələ kütləsini artırmaq məqsədilə zülal (protein) tozlarından istifadənin artması sağlamlıq mütəxəssislərini narahat etməyə başlayıb. Qastroenterologiya üzrə tanınmış mütəxəssis zülal tozlarını

.

Azərbaycanda gənclər ən çox hansı xəstəliklərə yoluxur? – SƏBƏB

Hər il gənclərin xəstəliklərə yoluxma sayı daha da artır. . 14-29 yaşlı gənclər arasında yayılan xəstəliklərə nəzər saldıqda, onların ən çox tənəffüs orqanları ilə bağlı xəstəliklərdən əziyyət çəkdikləri ortaya çıxır. -ı

.

25-44 yaş aralığında olanlar üçün təhlükə : Gecə yatarkən

25-44 yaş arasında infarkt nisbəti koronavirusla birlikdə 30 faiz artıb. xəbər verir ki, bu barədə Prof.Dr.Mustafa Bilge Ərdoğan deyib. O, xəstələrin böyük əksəriyyətinin infarkt başlamazdan əvvəl kritik siqnallar aldığın

.

Faydasını bilən yaşıl soğanın qoxusunu unudar

Mətbəxlərimizin ayrılmaz hissəsi olan yaşıl soğan bəzən kəskin qoxusuna görə ikinci plana atılsa da, sağlamlığa verdiyi saysız faydalarla diqqət çəkir. xəbər verir ki, yaşıl soğanın müntəzəm istifadəsi orqanizmi gücləndirir

.

Qısa müddətdə necə arıqlamaq olar - AÇIQLAMA

Müasir cəmiyyətdə gözəllik standartlarının və sürətli nəticə gözləntilərinin artması insanların qısa müddətdə arıqlamağa çalışmasına səbəb olur. Xüsusilə bayram və xüsusi günlər ərəfəsində insanlar ideal bədən formasına çatma

.

Ən sağlıqlı çərəz: Nə fındıq, nə badamdır - bu, hamısından üstündür

Sağlam qidalanmanın əsas elementlərindən biri olan çərəzlər həm enerji vermə xüsusiyyətləri, həm də orqanizmə göstərdikləri saysız faydalarla diqqət çəkir. Adətən fındıq, badam və Antep fıstığı ən çox istifadə olunan çərəzlə

.

Bu üç qida sizi daha ağıllı edəcək

"Zehni performansı artırmağın qızıl üçlüyü balıq, qoz və yumurtadır". xəbər verir ki, bunu Liv Hospital Ankara-nın terapevti Dr. Elif Başaran bildirib. O, balanslı qəbul edildikdə neyro-qidaların yaddaşı gücləndirdiyini

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az geyim şəkilləri yay geyimləri 2025 kosmetik vasiteler viruslar şirniyyat və tortlar hakışta xınayaxdı ariqlamaq ucun yasil cay kahfe falı novruz bayramına aid hakıştalar novruz hakista sağlamlıq kahfe kali