Qida borusunun peptik yarası

Qida borusunun peptik yarasıBəzi kəskin və xroniki xəstəliklər qida borusunun selikli qişasının zədələnməsinə səbəb olur ki,bu da qida borusunda peptik yaraların əmələ gəlməsinə səbəb olur.Qida borusunun yaralarına mədə və onikibarmaq yaralarından 50-60 dəfə çox rast gəlinir.
Qida borusunun peptik yarasının əmələ gəlməsinin əsas səbəbi mədə və onikibarmaq bağırsağın xəstəlikləri olur.
Xəstəliyin əmələ gəlməsinə mədədən qida borusuna düşən mədə şirəsinin borunun selikli qişasına təsiridir.Bu aşağıdakı hallarda baş verir:
* mədənin reflyuks xəstəliyi
* mədə şirəsinin turşuluğu çox olan zaman
* bağırsaqların peristaltikasının pozğunluqları zamanı
* öddaşı xəstəliyində
* diafraqmanın yırtığı və s.
Qida borusunun yara xəstəliyinin əmələ gəlməsinə əsas səbəb kimi uzun müddət qida qəbulundan sonra mədədə qıcqırmanın baş verməsidir.Qıcqırma baş verən zaman uzandıqda turşuluğu çox olan mədə şirəsi mədədən qida borusuna keçir.Uzun müddət qida borusunu qıcıqlandıran mədə şirəsi orada yaranın əmələ gəlməsinə səbəb olur.
Xəstəliyə diaqnoz qoymaq üçün yaradan götürülən biopsiyanın nəticələri əsas götürülür.
Xəstəliyin müalicəsi stasionar şəraitdə aparılır.Belə xəstələrə çarpayıya uzandığı zaman yarıoturaq vəziyyətdə uzanmaq məsləhət görülür.Xəstəyə az-az, tez-tez yemək tövsiyə olunur.Xəstəyə yatmazdan əvvəl mədə turşuluğunu azaldan dərman preparatlarından istifadə etmək məsləhət görülür.Xəstənin mədə bağırsaq fəaliyyətinin yaxşılaşdırılması istiqamətində müalicə tədbirlərinə diqqət yetirilir.
Həkimin yazdığı dərmanlarla bərabər bəzi təbii bitki müalicələri ilə mədə turşuluğunu azaltmağa mümkündür.Çaytikanı yağı mədə və onikibarmaq yarası,qida borusu yarası zamanı əvəzolunmaz dərman müalicəsi sayılır.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 822   Tarix: 13 oktyabr 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qastrit bu səbəbdən baş verir

Qastrit fəstfud və quru qidaya olan sevgidən yaranmır. Mədə qişasında iltihablı dəyişikliklərin səbəbləri bakteriya, alkoqoldan sui-istifadə və müəyyən xəstəliklər ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə qastroenterolo

.

Damarları təmizləyən və təzyiqi salan çox sadə TƏBİİ VASİTƏ

Xolesterinin əsas hissəsi (75%) qaraciyərdə sintez olunur, daha az hissəsi isə (25%) orqanizmə qida ilə daxil olur. -a istinadən xəbər verir ki, xolesterin həyati vacib maddədir - bütün hüceyrələrin membranlarına daxildir

.

Düzgün yastıq seçimi rahat yatmağa kömək edir

Gərgin iş günündən sonra çarpayıda rahat yatmaq, yorğunluğu atmaq, ertəsi gün təravətli oyanmaq hər kəsin arzusudur. Təəssüf ki, əksəriyyət yaxşı yata bilmədiyini deyir. Bunun əsas səbəblərindən biri yastığın düzgün seçilməməsidir

.

Qanda şəkəri salan meyvə

Bu meyvədə olan rezisdent nişasta və pektin qanda qlükozanı tənzimləyir və uzun müddət toxluq verir. -a istinadən xəbər verir ki, avstraliyalı diyetoloq Syuzi Barrell yetişməmiş yaşıl bananın faydasını açıqlayıb. "Yetişmi

.

İnsanlar arasında maral zombi xəstəliyi yayıla bilər

Amerikalı elm adamları insanlarda xroniki arıqlama xəstəliyinin (CWD) şübhəli iki halının müəyyən edildiyini bildirdilər. Bu prion xəstəliyi maralların beyninə və sinir sisteminə təsir edərək, onları zombiyə bənzər canlılar

.

İnternetlə depressiya arasında hansı əlaqə var?

Avstraliya, Böyük Britaniya və Malayziyadan olan beynəlxalq alimlər qrupu tərəfindən aparılan araşdırma nəticəsində məlum olub ki, kompüterlər, noutbuklar və smartfonlar yeniyetmələr arasında yuxululuğa və depressiya əlamətlərin

.

Makaronla bağlı dəhşətli fakt - belə yedikdə

Makaron bişirildikdən dərhal sonra yeyilməlidir.   -a istinadən bildirir ki, mütəxəssislərin fikrincə, bu, sağlamlıq problemlərinə səbəb olmaya bilər. Yenidən qızdırıldıqda makaronda olan nişasta dəyişdirilmiş nişastaya çevrilir

.

Qida əlavələri və vitaminlərin ziyanları haqda bilmədiklərimiz

Təbii qida əlavələrindən sui-istifadə və onlara qarşı qərəzli münasibət böyrək daşlarının əmələ gəlməsinə, həzm problemlərinin yaranmasına və dərmanların yanlış hərəkətinə səbəb ola bilər. Bu barədə Corc Vaşinqton Universitetini

.

Duzlu yemək də xərçəng yaradır – Onkoloq

Yağlı, qızarmış qidaların xərçəng riski yaratdığını bilirdik. Artıq duzlu qidalar da bura daxil edilib.   -a istinadən xəbər verir ki, onkoloq Yevgeniy Çeremuşkin bu qidaları nə ilə əvəz etmək yollarını açıqlayıb. "Xərçəngdə

turlar.az

sonxeber.az maskalar toy gecesi qadin sayti sevismeyin menasi vətən bayatıları şəbəkə sənəti sufle resepti kosmetika sevgi vicdan klitor haxista baldiza aid hakisda