Qida məhsullarında antibiotik təhlükəsi

Qida məhsullarında antibiotik təhlükəsiHeyvandarlıq və quşçuluq sahəsində antibakterial preparatlar əsasən infeksion xəstəliklərin müalicə və profilaktikası, yemləndirmədə kökəltmə məqsədilə işlədilir. Belə antibiotiklərə "antibiotik-stimulyatorlar" və ya "yem antibiotikləri" də deyilir. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının məlumatına görə, il ərzində heyvandarlıq və quşçuluq sahəsində çəki artımı məqsədilə 100 min tonlarla yem antibiotikləri sərf olunur ki, bu da təbabətdə müalicə məqsədilə işlədilən oxşar dərman maddələrini iki dəfədən çox üstələyir.
Heyvandarlıqda istifadə olunan yem antibiotikləri əsasən bakteriyalar tərəfindən fermentativ sintez olunan polipeptid mənşəli birləşmələrin qarışığıdır. Bu birləşmələr heyvan və ya quşların rasionuna əlavə edildikdə bağırsaqlarda patogen mikroorqanizmləri sıxışdırdığından, bağırsaq mikrobiontunun fəaliyyəti üçün əlverişli şərait yaratmış olur. Belə olduğu halda orqanizmdə həzm və metabolizmin dinamikası yaxşılaşmaqla, inkişaf prosesi sürətlənir. Nəticədə xəstəliklərin qarşısı alınır və çəki artımı yüksəlir.
Digər tərəfdən antibiotiklərin uzun müddət heyvan və quşların müalicəsi, profilaktikası və yemlənməsində istifadə edilməsi patogen və şərti patogen mikroorqanizmlərin antibiotiklərə qarşı rezistentliyinin artmasına, yəni bakteriya ştammlarının meydana gəlməsinə səbəb olur.
Bioloji və antibakterial təsir xüsusiyyətinə görə antibiotiklərin tibb təbabətində, kənd təsərrüfatında (baytarlıqda) və qida sənayesinin müxtəlif sahələrində geniş istifadə edilməsi mikroorqanizmlərə görə qida zəncirinin müxtəlif mərhələlərində fəsadların yaranmasına gətirib çıxarır.
Antibiotiklərin davamlı istifadəsi zamanı heyvan və insan orqanizmində fizioloji və immunobioloji müdafiə mexanizmlərinin pozulması halları, müxtəlif formalı allergiyalar, hiperhəssaslıq yaranır. Nəticədə orqanizmdə yeni patogen mikroorqanizmlər əmələ gəlir.
Antibiotiklərin kənd təsərrüfatında kortəbii və geniş istifadə olunması onların heyvan mənşəli qida məhsullarında (heyvan, quş və balıq əti, qaraciyər, süd, yumurta və s.) müəyyən miqdarda toplanmasına səbəb olur. Odur ki, insan sağlamlığının qorunması üçün heyvan mənşəli qida məhsullarında antibiotiklərin beynəlxalq standartların tələbləri çərçivəsində maksimum qalıq limitləri müəyyən edilib.
Avropa Birliyi ölkələrində 2006-cı ildən qanunvericiliklə bir sıra antibiotiklərin heyvandarlıqda xəstəliklərin profilaktikası məqsədilə və boy stimulyatoru kimi istifadəsi qadağan edilib. 2017-ci ildən isə Avropa Komissiyası antibiotikorezistentliyin aradan qaldırılması məqsədilə bu maddələrlə davranma qaydalarına dair yeni fəaliyyət planı təsdiq edib. Araşdırmalar göstərir ki, antibiotiklərin heyvan və bitki mənşəli məhsulların istehsalında istifadəsi zamanı düzgün yanaşmalar olmasa, 2050-ci ildə insanlar arasında ölüm halları xərçəng xəstəliyi səbəbindən baş verən itkiləri üstələyəcək.
Antibiotiklərin "ağıllı tədbiqi" ilə heyvan mənşəli qida məhsullarının bu preparatlarla çirklənmə təhlükəsini və əhatə dairəsini azaltmaq mümkündür. Bunun üçün heyvanlar üzərində hər bir antibiotikin baytarlarla məsləhətləşməklə təyinatına uyğun olaraq düzgün seçilmiş doza və müəyyən edilmiş müddət ərzində istifadəsi nəzərdə tutulur.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1369   Tarix: 07 mart 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Gözləriniz sizə xəbərdarlıq edir - Bu əlamətlərə ciddi yanaşın

Dünyada 2,2 milyard insanın gözü problemlidir və bu itkilərin ən azı 80%-i müntəzəm müayinələrlə qarşısı alınabilər. Təəssüf ki, ölkəmizdə belə, hər 10 nəfərdən 4-ü göz müayinəsini belə keçmir.  xəbər verir ki, hər il oktyab

.

Soyuqdəymədə effektivdir: Dərman, yoxsa nanəli konfetlər?

Böyük Britaniyanın Kardiff Universitetində aparılan araşdırma zamanı nanəli konfetlər soyuqdəymə zamanı ayıqlığı artırır və əhvali-ruhiyyəni yaxşılaşdırdığı aşkar olunub. xəbər verir ki, təcrübədə 81 tələbə iştirak edib v

.

Vərəm xəstəliyinin müalicəsində yeni üsul tapıldı

Cənubi Afrikada tədiqatçılar vərəmin tənəffüs edilmiş havada müşahidə olunub-olunmadığını araşdırıblar. xəbər verir ki, "Open Forum Infectious Diseases" jurnalında dərc olunan nəticələr göstərir ki, yeni metod ilki

.

3 milyarddan çox insan bu xəstəliklərdən əziyyət çəkir

Dünyada 3 milyarddan çox insan nevroloji xəstəliklərdən əziyyət çəkir. xəbər verir ki, bu barədə ÜST-ün hesabatını şərh edən təşkilatın baş direktorunun köməkçisi Ceremi Farrar məlumat verib. O bildirib ki, hər il təxminə

.

Qadınların istifadə etdiyi bu məhsullar zəhər yayırmış

İngiltərədə aparılan araşdırmalar qadınların gündəlik istifadə etdiyi tampon, bezlərdə zəhərli maddələrin və ağır metalların olduğunu üzə çıxarıb. Məlum olub ki, bəzi məhsullarda pestisitlərin miqdarı təhlükəsiz limitin 4

.

İnsanı 10 yaş cavanlaşdıran tərəvəz - Çox adam bilmir

Badımcan bir çoxlarının süfrəsində tez-tez yer alan tərəvəz olsa da, çoxumuz onun sağlamlığa müsbət təsirini lazımınca bilmirik. Halbuki bu sadə tərəvəz təkcə yeməklərə dad qatmır, həm də orqanizm üçün olduqca faydalıdır

.

Arı zəhəri müalicəvi imiş

Son elmi araşdırmalar arı zəhərinin bir çox xəstəliklərin müalicəsində faydalı ola biləcəyini göstərib. Mütəxəssislərin sözlərinə görə, arı zəhəri iltihabəleyhinə, ağrıkəsici və immuniteti gücləndirici təsirə malikdir. xəbə

.

Uzun saatlar masa arxasında oturmağın riskləri: Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir

Uzun müddət kompüter qarşısında oturmaq, az hərəkətli həyat tərzi və qeyri-düzgün qidalanma bu problemlər ofis işçilərinin gündəlik həyatında tez-tez rast gəlinir. Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, belə həyat tərzi müxtəli

.

"Mən kardioloqam və təzyiqimi aşağı saxlamaq üçün hər gün bu 5 şeyi edirəm

Dünyada hər üç yetkindən biri yüksək təzyiq problemi yaşayır. Yüksək qan təzyiqi - ürək tutması, insult, böyrək çatışmazlığı və hətta demensiya riskini artırır. Əlamətləri çox hiss edilmədiyi üçün bir çox insan xəstəliyi

turlar.az

makiyaj etmek qaydalari geyim dəbləri makiyaj instagram peraski cudu şef master röya ayxan saç hörükləri kosmetika laylalar kahfe fali damla nagillar hakista