Qırmızı çuğundurun faydaları

Qırmızı çuğundurun faydalarıQırmızı çuğundur ikiillik bitki olub, kökündən istifadə edilən tərəvəzlər qurupuna daxildir. Qırmızı çuğundurun vətəni Aralıq dənizinin sahilləri hesab edilir. Bitkinin maraqlı olmasına səbəb insanların onun yarpaqlarından deyil kökündən istifadə eləməsidir. Bu tərəvəzdən ən çox qədim pomalılar istifadə etməyi xoşlamışlar. Onlar çuğundurun yarpaqlarını şəraba qataraq istifadə etmişlər. Tiber imperatorunun qərarına görə qədimdə almanlar romalılara qırmızı çuğundura görə pul ödəmişlər. Qədim zamanlarda Yunanıstanda da yemək hazırlayarkən çuğundurdan isstifadə edilmişdir. Çuğundur kökünün qida rasionuna daxil edilməsi ilk dəfə avropalılar tərəfindən bizim eranın əvvəllərinə təsadüf edir. Slavyanların dediklərinə görə qırmızı çuğundur Vizantiya imperiyası dövründən dünyaya yayılıb. Bu bitkidən XI-ci əsrdə Rusiyada da istifadə edilib. Çuğundur slavyan bostan bitkilərinin siyahısında ən başda gələnlərdən hesab edilir. İndi dünyanın bütün ölkələrinin mətbəxində çuğundurdan geniş istifadə edilir.
Bir ortaboy çuğundurda 45 kkalori var. O orqanizmdən xolesterini təmizləyir. Bu səbəbdən də çuğundurdan müxtəif dieta rasionlarında itifadə edilir. 100 qram çuğundurda olan qida dəyəri:
- Zülallar - 1,5 qr
- Yağlar - 0,1 qr
- Karbohidratlar - 8,8 qr
- Su - 86 qr
- Kalori - 45kKal.
Qədim zamanlarda çuğundurdan sinqa xəstəliyində və avitaminozlar zamanı istifadə edilib. Tərkibində olan askorbin turşusu və karotin onun orqanizm üçün çox faydalı olduğunu sübut edir. Bir çox tibb elminin adamları çuğundur suyu vasitəsilə mədə-bağırsaq sisteminin təmizlənməsini orqanizm üçün faydalı hesab edir. Çuğundur şirəsini içdikdən 1-2 saat sonra sidiyin və nəcisin rəngi dəyişir. Bu da çuğundurun detoksikasiyaya başlamasının göstəricisidir. Çuğundur qaraciyərdən, böyrəklərdən, qandan - bir sözlə bütün orqanizmdən toksinləri təmizləmək qabiliyyətinə malikdir. Çuğundur şirəsi orqanizmdən zəhərlənmə əlamətlərinin azalmasına səbəb olur. Azqanlılıq zamanı çuğundur şirəsinin orqanizmə faydası çox böyükdür. Müalicə məqsədilə çuğundur, yerkökü və turpun qarışımından hazırlanan şirədən istifadə edilir. Qarışımdan bir neçə ay əzində yeməkdən əvvəl 1-2 xörək qaşığı qəbul etmək lazımdır.Qanazlığının müalicəsi zamanı çuğundurun təzə sıxılmış şirəsindən istifadə edilməlidir. Tərkibində yodun miqdarının çox olduğuna görə çuğundur digər tərəvəzlərdən üstün sayılır. Ondan ateresklerozun müalicə və profilaktikasında geniş istifadə edilir. Bu xəstəlikdən əziyyət çəkən xəstələr tez-tez qida rasionuna qırmızı çuğundur əlavə etdikdə xəstəliyin əlamətləri azalır. Tərkibində maqniumun çox olması çuğundur şirəsinin arterial təzyiqi aşağı salınmasında olan rolunu fəallaşdırır. Xalq təbabətində çuğundur şirəsindən sakitləşdirici və təzyiqsalıcı kimi itifadə edilir. Sakitləşdirici vasitə kimi çuğundur şirəsinə bir miqdarda bal əlavə edilib içilir. Tərkibində olan təbii turşular və liflər sayəsində çuğundurdan qəbizliyi aradan qaldırmaq üçün istifadə edilir. Bu zaman hər səhər acqarına 100 qram bişmiş çuğundur yeyilir.
Dəridə olan yaraları və şişləri aradan qaldırmaq üçün çuğundur toxumlarından hazırlanmış sıyıqdan istifadə edilir. Bu sıyığı yaralara sürtdükdə xəstəliyin əlamətlərini azaldr.
Akademik Bolotov mədə, bağırsaq və qan damarlarının çuğundur vasitəsilə təmizlənməsinin orqanizm üçün çox faydalı olduğunu tövsiyə etmişdir. Bunun üçün hər gün yatmazdan əvvəl bir çuğunduru sürtkəcin xırda gözündən keçirib suyunu sıxıb içmək lazımdır. Bu zaman orqanizmdə olan toksinlər, ağır metal duzları, mədə-bağırsaqda yığılıb qalan kanserogen maddələri xaric olunur. Mədə bağırsaqların daha yaxşı təmizlənməsi üçün çuğundur şirəsinin üzərinə yulaf kəpəyi əlavə edilir və bişirilib yeyilir. Aybaşı pozğunluqları zamanı ayabaşı vaxtından bir həftə əvvəl gündə yarım stəkan çuğundur şirəsi içilir və sidik kisəsi nahiyəsi yüngül massaj edilir. Bu aybaşının normallaşmasına səbəb olur. Mütəxəsislər sağlam insanlara il ərzində 6 kq təzə halda, 16 kq isə bişirilmiş halda çuğundur yeməyi məsləhət bilir.
Payız aylarında qırmızı çuğundurun yarpaqları onun kökündən daha faydalı olur. Bu mövsümdə çuğundur yarpaqlarından salatlarda istifadə etməkdə çox fayda var. Onun yarpaqlarını sirkəyə qoyduqda daha da dadlı olur.
Çuğundurun zərərli xüsusiyyətləri
Böyrək daşı xəstəliyi olan adamlar çuğundur yeyən zaman diqqətli olmalıdırlar. Belə xəstələrə cuğundurdan istifadə eləmək olmaz. Belə ki, böyrəklərində daş olan xəstələr tez-tez çuğundur yedikdə daş əmələ gəlmə prosesi sürətlənir.
Çuğundur bağırsaq möhtəviyyatını yumşaldır. Buna görə də ishaldan əziyyət çəkənlərə çuğundurdan istifadə etmək məsləhət görülmür. Çuğundurun kökündə azot turşusu birləşmələri var ki, bu da orada zərərli bakteriyaların artıb çoxalmasına səbəb olur. Onun kökündən istifadə edən zaman yaxşı qaynatmaq və ya isti havada bir-neçə saat saxlamaq lazımdır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1535   Tarix: 27 fevral 2021
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Zəfəran haqqında bilmədiklərimiz – xeyri və zərəri

Zəfəran dünyanın ən bahalı ədviyyatlarından biri olmaqla yanaşı, həm də bir çox xəstəliklərə qarşı təbii vasitə kimi tanınır.  xəbər verir ki, onun faydaları ilə yanaşı, düzgün istifadə edilmədikdə bəzi mənfi təsirləri d

.

Vərəm xəstəliyinin müalicəsində yeni üsul tapıldı

Cənubi Afrikada tədiqatçılar vərəmin tənəffüs edilmiş havada müşahidə olunub-olunmadığını araşdırıblar. xəbər verir ki, "Open Forum Infectious Diseases" jurnalında dərc olunan nəticələr göstərir ki, yeni metod ilki

.

Hər gün bir kök yeyin - inanılmaz faydaları

Tərəvəzlər arasında həm ləzzətinə, həm də sağlamlığa faydalarına görə seçilən yerkökü gündəlik pəhrizinizdə mütləq olmalıdır. xəbər verir ki, yerkökünün müntəzəm istehlakı sağlam həyatı dəstəkləyən bir çox fayda gətirir

.

Bananın qaralmaması üçün bunu edin

Banan dadlı və şirin meyvədir, qəlyanaltı üçün də əla seçim sayılır. Lakin, dadlı olmasına baxmayaraq, çox tez xarab olur. -ın xəbərinə görə, qidalanma mütəxəssisləri bildirirlər ki, bananın sap hissəsini (gövdəsini) stre

.

Soyuqdəymədə effektivdir: Dərman, yoxsa nanəli konfetlər?

Böyük Britaniyanın Kardiff Universitetində aparılan araşdırma zamanı nanəli konfetlər soyuqdəymə zamanı ayıqlığı artırır və əhvali-ruhiyyəni yaxşılaşdırdığı aşkar olunub. xəbər verir ki, təcrübədə 81 tələbə iştirak edib v

.

Bu meyvələri birlikdə yemək olmaz - Diyetoloqlardan XƏBƏRDARLIQ

Meyvələr orqanizm üçün son dərəcə faydalı olsa da, onların düzgün şəkildə istehlak olunmaması bəzi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, xüsusilə də bəzi meyvələrin birlikdə yeyilməsi həzm sisteminə mənf

.

Qadınların istifadə etdiyi bu məhsullar zəhər yayırmış

İngiltərədə aparılan araşdırmalar qadınların gündəlik istifadə etdiyi tampon, bezlərdə zəhərli maddələrin və ağır metalların olduğunu üzə çıxarıb. Məlum olub ki, bəzi məhsullarda pestisitlərin miqdarı təhlükəsiz limitin 4

.

"Mən kardioloqam və təzyiqimi aşağı saxlamaq üçün hər gün bu 5 şeyi edirəm

Dünyada hər üç yetkindən biri yüksək təzyiq problemi yaşayır. Yüksək qan təzyiqi - ürək tutması, insult, böyrək çatışmazlığı və hətta demensiya riskini artırır. Əlamətləri çox hiss edilmədiyi üçün bir çox insan xəstəliyi

.

20 dəqiqə belə kifayətdir - Təbiətdə olmağın 4 FAYDASI

Araşdırmalar göstərir ki, təbiətdə vaxt keçirmək üçün saatlarla gəzməyə ehtiyac yoxdur - yalnız 20 dəqiqə belə bədən və zehniniz üçün əhəmiyyətli faydalar yaradır. sizə həmin faydaları təqdim edir:. 1. Stressi azaldır v

turlar.az

yay geyimləri 2025 toy gecesi adlarin menasi fitnes və pəhriz uze qulluq maskalari 2025 payiz geyimleri kokteyllər kosmetika ariqlamaq bayatılarımızda vətən həsrəti bahar hakista olumu