Qırmızı mərci yağı

Qırmızı mərci yağıQırmızı mərci yağı mərci toxumlarından alınır. Bu bitkinin vətəni Cənub Şərqi Asiya və Şərqi Avropa ölkələridir. Xalq arasında onu " yalançı kətan toxumu"da adalandırırlar. Qırmızı mərcidən daş dövründə də istifadə edilib. O faydalı qida maddələrindən hesab edildiyi üçün seleksiyaçıların diqqətini özünə cəlb etmişdir. Müasir günümüzdə dünyanın bir çox ölkələrində qırmızı mərcinin becərilməsi ilə məşğul olunur. Onun qida dəyərliliyi yüksək olduğu üçün qırmızı mərcinin həm özündən, həm də yağından istifadə olunur. Qırmızı mərci yağı MDB ölkələrində ilk dəfə XX əsrdə alınmışdır. Bu yağ sağlam həyat tərzi keçirmək istəyənlər üçün əla qida vasitəsidir.
Nercə seçməli?
Mütəxəssislər rafinə eilməmiş qırmızı mərci yağından istifadə etməyi məsləhət bilir. Bu yağın antioksidant xüsusiyyəti daha yüksəkdir. Aldıqda yağın şüşə qablaşdırmada olmasına və istehsal tarixinə də diqqət yetirmək lazımdır.
Qida sənayesində tətbiqi
Balanslaşdırılmış faydalı tərkibinə görə bu yağ dietik yağlardan hesab edilir. O vegeteryanlar üçün əla qida vasitəsi sayılır. Rafinəedilməmiş qırmızı mərci yağının özünəməxsus xüsusi qoxusu, iştahartırıcı xüsusiyyəti və sərt dadı olur. Ondan müxtəlif salatların, tərəvəz yeməklərinin, qarnirlərin, şorbaların, plovların hazırlanmasında istifadə edilir. Onu müxtəlif souslara əvəz etdikdə çox dadlı olur.
Faydalı tərkibi
Qırmızı mərci yağının qida dəyəri çox yüksəkdir. Onun tərkibi A, E, D vitaminləri, maqnium, doymamış yağ turşuları ilə zəngindir. Bu yağın qida dəyəri onun tərkibində Omeqa3, Omeqa6 yağlarının olması ilə qiymətləndirilir. Tərkibində E vitamininn çox olması mərci yağının antioksidant təsirə malik olmasını sübut edir. Bu yağın faydası günəbaxan və soya yağlarının faydasından qat-qat yüksəkdir.
Onun tərkibində olan A vitamininin miqdarı digər bitki yağlarında olduğundan daha çoxdur. Mərci yağının tərkibində çoxlu miqdarda maqnium var. Onun tərkibində olan bioloji aktiv maddələr, xlorofillər, fosfolipidlər, fitosterollar bu yağın orqanizm üçün faydalı olduğunun sübutudur. Qırmızı mərci yağı bakteriasid, xərçəng əleyhinə, antisklerotik təsirə malikdir. Ondan istifadə etmək hormonal xəstəliklərin, prostat vəzi xəstəliklərinin sağalmasına səbəb olur.
Müalicəvi tərkibi
Qırmızı mərci yağının tərkibi antioksidantlarla, makro və mikro elementlərlə, bioloji aktiv maddələrlə zəngindir. Bu maddələr orqanizmə yarasağaldıcı, iltihab əleyhinə, parazit əleyhinə təsir göstərir. Ondan bir çox xəstəliklərin profilaktikasında istifadə olunur. Qırmızı mərci yağı ürək-damar xəstələri üçün çox faydalıdır. Bu yağın tərkibində olan doymamış yağ turşuları damarların elastikliyinin və möhkəmliliyinin artmasına səbəb olur. O damar divarlarında yığılıb qalmış pis xolesterinin təmizlənməsinə səbəb olur. Tərkibində olan A, E, F, D vitaminləri sərbəst radikallara qarşı mübarizə aparır, arterial təzyiqin normallaşmasına səbəb olur, iltihabi prosesləri aradan qaldırır. Davamlı olaraq qırmızı mərci yağından istifadə eləmək qanın laxtalanmasının qarşısını alır. Bu yağ atereskleroz, anemiya, varikoz, stenokardiya, işemik xəstəliklər, tromboflebit xətəliklərinin əlamətlərinin azalmasına səbəb olur. Qırmızı mərci yağı mədə-bağırsaq xəstəlikləri zamanı çox faydalıdır. Uzun müddət bu yağdan istifadə etmək helmint xəstəliklərinin sağalmasına səbəb olur. Qırmızı mərci yağı orqanizmdə hormonal balansın normallaşmasına səbəb olur, artıq piylərin xaric olunmasını sürətləndirir, immuniteti yüksəldir, qadın xəstəlikləri ilə əlaqədar problemləri həll edir, osteoparoz əlamətlərini azaldır. Tərkibində olan omeqa yağları orqanizmdən ağır metal duzlarının xaric edilməsinə səbəb olur.
Kosmetologiyada tətbiqi
Qırmızı mərci yağı dəriyə iltihab əleyhinə, allergiya əleyhinə, yarasağaıdıcı, bakteriasid təsir göstərir. O bir çox dəri xəstəliklərinin sağalmasına səbəb olur.
Ev şəraitində qırmızı mərci yağından kosmetik vasitə kimi istifadə etmək olur. Onu davamlı olaraq üzə sürtmək dərinin cavanlaşmasına, qidalanmasına, dəri xəstəliklərindən xilas olmasına səbəb olur. O orqanizmdə aşağıdakılara səbəb olur:
* Tərkibində olan A və E vitaminlərinin qarışımı dərini gözəlləşdirir, qidalandırır.
* Mərci yağı dərinin elastikləşməsinə səbəb olur.
* Mərci yağı dərialtı kapilyarların divarlarını möhkəmləndirir.
* Dəridəki allergiya əlamətlərinin aradan qalxmasına səbəb olur.
* Dəridəki qırışların açılmasına və quruluğun aradan qalxmasına səbəb olur.
* Piqment ləkələrini aradan qaldırır.
* Dərinin qocalmasının qarşısını alır.
* Dəridə və dodaqlarda olan çatların qısa zamanda sağalmasına səbəb olur.
* Dərini gün şüalarından qoruyur və yaşlanmanı ləngidir.
Qırmızı mərci yağının zərərli xüsusiyyətləri
Xolisistitdən və pankriatitdən əziyyət çəkənlərə bu yağdan istifadə edərkən həkmləri ilə məsləhətləmək tövsiyə edilir. Mədə bağırsaq xəstəliklərinin kəskinləşmə dövründə qırmızı mərci yağından istifadə etmək məsləhət görülmür.
Mərcinin tərkibində olanlara qarşı allergiyası olan adamlara mərci yağından istifadə etmək allergiya əlamətlərinin meydana çıxmasına ssəbəb olur.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1255   Tarix: 30 may 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ata olmaq üçün riskli yaş açıqlandı - Tək qadınlarda deyilmiş

Son illərdə doğum nisbətləri əsasən qadınların yaşı ilə əlaqələndirilsə də, mütəxəssislər kişilərdə də ata olmaq üçün "riskli yaş" anlayışının olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, Üroloq Prof. Dr. Murat Zorun sözlərin

.

Arıqladan, tox saxlayan, enerji verən super qida – Çia toxumu

Son illər sağlam qidalanma trendlərinin əsas komponentlərindən biri kimi çia toxumu xüsusi populyarlıq qazanıb.   -a istinadən xəbər verir ki, kiçik ölçülü olmasına baxmayaraq, çia toxumu yüksək miqdarda vitamin, mineral

.

Çipsdən niyə imtina etmək lazımdır? - Kardioloqlar açıqladı

Kardioloqların fikrincə, gün ərzində sağlam qəlyanaltılar istifadə etmək artıq çəkinin və ürək xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edir. Lakin nəyin yeyilməsi xüsusilə önəmlidir. . xəbər verir ki, "Parade" nəşr

.

Ürək sağlamlığı üçün ideal şam yeməyi açıqlandı

Kardioloq ürək sağlamlığı üçün sobada bişmiş qızılbalıq, noxud və tərəvəzləri tövsiyə edib. xəbər verir ki, Kardioloq Kunal Lal bildirib ki, düzgün qidalanma ürək sağlamlığını möhkəmləndirə bilər. O, "Infobae" nəşrin

.

Bu qidaları birlikdə yeməyin – dietoloq təhlükəni açıqladı

Diyetoloqlar bəzi qida məhsullarının birlikdə qəbulunun sağlamlığa mənfi təsir göstərə biləcəyini bildirirlər. xəbər verir ki, endokrinoloq-diyetoloq Mariya Brijanın sözlərinə görə, yanlış qida birləşmələri orqanizmin qid

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

Saqqızla bağlı məşhur mif puç oldu

"Udulmuş saqqızın bədəndə 7 il qalması barədə deyilənlər mifdən başqa bir şey deyil". xəbər verir ki, bunu həkim-qastroenteroloq Anastasya Gostrous deyib. Uşaqlıqdan eşitdiyimiz "Saqqız mədədə yeddi il qalır"

.

İnsan beyninin gizli təqvimi: Hansı yaşda necə dəyişirik?

Kembric Universitetinin alimləri insan beyninin həyat boyunca dörd əsas "yenidən konfiqurasiya" mərhələsindən keçdiyini müəyyən edib. xəbər verir ki, "Nature Communications" jurnalında dərc olunan araşdırm

.

Səhərlər qətiyyən yemək olmaz, ancaq bütün restoranların menyusunda var

Bəzi ənənəvi səhər yeməyi məhsulu əslində səhər saatlarında orqanizmə zərər verə bilər. xəbər verir ki, bunu türkiyəli həkim Halit Furkan deyib. O bildirib ki, səhər yeməyi bədən üçün ən kritik vaxt hesab olunur. "B

turlar.az

gozel gorunmek geyim dəbləri geymler 2025 cəlil məmmədquluzadə ud hindi faydalari immun sistemi cinsi mövzular kosmetika əfsanələr vətənə aid bayatılar nizami gencevi toy gecesi oxu az