Qırmızı qarağat

Qırmızı qarağatQırmızı qarağat kiçik yaşıl yarpaqlara, xırda meyvələrə malik olan çoxillik kol bitkisinin giləmeyvəsidir. Qırmızı qarağat kolunun hündürlüyü 1-2 metrə qədər qalxır.
Qara qarağatdan fərqli olaraq qırmızı qarağat daha sulu olur. Onun budaqları daha yoğun və möhkəm olduğuna görə 1 saplaqda olan qırmızı qarağat meyvələrinin sayı qara qarağtdan çox olur. Qırmızı qarağat kolu çoxillik bitkidir. Hər il onun yarpaqları və budaqları qocalır, yerinə yeni zoğlar çıxır. Qırmızı qarağat kolunun növlərindən asılı olaraq budaqlarının forması fərqli olur. Onun budaqları 5-6 il ömür sürür və məhv olduqca yerinə təzələri çıxır. Qırmızı qarağat 20 il müdətidə yaxşı məhsul verir.
Qırmızı qarağat soyuğa davamlı giləmeyvələrdəndir. O işığı sevir və quraqlığa davamlıdır.
Qırmızı qarağat açıq yaşıl rəngdə çiçək açır və onun qırmızı giləmeyvələri olur. O may ayında çiçəklərir, iyuil-avqust aylarında meyvə verməyə başlayır.
Qırmızı qarağatın elmə 19 növü məlumdur. O Qərbi Avropadan ətraf ölkələrə yayılmağa başlayıb. Bu giləmeyvənin 100 qramında 39 kKalori var. Onun qurudulmuşunun kalori dəyəri daha yüksəkdir və bu səbəbdən də çəkinin artmasına səbəb ola bilir.
100 qram qara qırmızı qarağatın qida dəyəri:
- Zülallar - 0,6 qr
- Yağlar - 0,2 qr
- Karbohidratlar - 7,7 qr
- Su - 85 qr
- Kalori - 39 kKal.
Qırmızı qarağatın faydalı xüsusiyyətləri
Qırmızı qarağatın tərkibi təbii turşular, şəkər, A, C, E vitaminləri, pektin, azot birləşmələri, kalsium, alma sirkəsi, minerallar və selenlə zəngindir. Təbii turşularla şəkərin qarışımından alınan maddələr qırmızı qarağata xüsusi ətir və dad verir. 100 qram qırmızı qarağatın tərkibində 0,2- 0,5 mq beta karotin var.
Qırmızı qarağat orqanizmə antioksidant və xərçəng əleyhinə təsir göstərir. Onun tərkibində olan askorbin turşusunun miqdarı qara qarağatın tərkibində olandan 4-5 dəfə çoxdur. Onun tərkibində olan dəmir, kalium damarların möhkəmlənməsinə, artıq mayenin orqanizmdən xaric olmasına səbəb olur. Qırmızı qarağat yemək ətraflarda və gözaltı torbalarda yığılıb qalmış mayenin xaric olunmasını sürətləndirir.
Bir çox ölkələrdə qırmızı qarağatdan iştahanı artırmaq, ürəkbulanmanı aradan qaldırmaq məqsədilə istifadə edilir. Bəzi ölkələrin xalq təbabətində isə şəkərli diabet xəstələrinə qırmızı qarağat yemək məsləhət görülür. Qırmızı qarağat şirəsi sidikqovucu və ödqovucu təsirə malikdir. O iltihab, qızdırma əleyhinə, laxtalanmanı aradan qaldıran, qızdırmasalıcı, bağırsaq yumşaldıcı və orqanizmi möhkəmləndirici təsirə malikdir. Qırmızı qarağatın tərkibində olan kumarin qanın qaxtalanmasını azaldır, infarkt və insult baş verməsinin qarşısını alır, pektin isə xolesterinin miqdarının azalmasına səbəb olur. Qırmızı qarağat yemək ateresklerozun qarşısını alır. Bu giləmeyvənin tərkibində olan təbii turşular və enerji verən birləşmələr orqanizmdə əmələ gələn yorğunluğu aradan qaldırır. Bu səbəbdən də yaşlı adamlara və idmançılara qırmızı qarağat şirəsi içmək məsləhət görülür. Bir çox ölkələrdə idman yarışlarına hazırlaşan və yarışlardan sonra yorulan idmançılara qırmızı qarağat şirəsi verirlər. Qırmızı qarağat şirəsi orqanizmdə daş əmələ gəlməsinin qarşısını alır və daşların tökülməsinə səbəb olur. Buna səbəb isə qarağat şirəsinin sidik turşuluğunun miqdarını azaltmasıdır. Qırmızı qarağat şirəsi susuzluğu aradan qaldırır, tempraturu aşağı salır, soyuqlama əlamətlərini aradan qaldırır, ürəkbulanmanı kəsir, böyrəklərdən və sidik kisəsindən duzların, daşların xaric olmasına səbəb olur, qəbizliyi aradan qaldırır, iltihab əleyhinə təsir göstərir. Xroniki qəbizlikdən əziyyət çəkənlərə qırmızı qarağat şirəsi içmək çox faydalıdır. Müalicə məqsədilə qırmızı qarağatın şirəsindən və ya dəmləməsindən istifadə olunur. Dəmləməni hazırlamaq üçün 3 xörək qaşığı qırmızı qarağatı 1 stəkan qaynar suya salıb 4 saat saxlamaq və gündə 4 dəfə ¼ stəkan olmaqla yeməkdən yarım saat əvəl içmək lazımdır.
Qırmızı qarağatın zərərli xüsusiyyətləri
Qırmızı qarağat şirəsinin orqanizmə faydaları ilə yanaşı zərərləri də var. Mədə və bağırsaq yaralarından, kəskin hepatitdən və qastritlərdən əziyyət çəkən xəstələrə qırmızı qarağat şirəsi içərkən ehtiyyatlı olmaq məsləhət görülür. Hemofiliyalı xəstələrə də qırmızı qarağat şirəsi içmək məsləhət görülmür.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1353   Tarix: 27 fevral 2021
f Paylaş

Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Çayın xərçəngə səbəb olduğu sübut olundu

Çin alimləri çayla xərçəng xəstəliyi arasında əlaqəni sübut edən çoxillik araşdırmalarına yekun vurublar. " "a istinadən  xəbər verir ki, nəticələr qara çayın siqaret qədər ağciyər xərçənginə səbəb olduğunu sübu

.

15 gündə qarın piyini əridən İÇKİ

Yaz aylarında bir çox insan qarın piylərindən xilas olmağa çalışır. Qarın piyi hətta normal çəkidə olan insanlarda belə yarana bilir. Bu piylərdən qısa müddətdə xilas olmaq elə də asan deyil. Ona görə də idman və sağlam qidalanm

.

Səhər yeməyindən əvvəl idman edin, yoxsa

Səhər yeməyindən əvvəl idman etmək daha sürətli arıqlamağa kömək edir.   -a istinadən bildirir ki, səhər saat 7-9 arasında acqarına fiziki fəaliyyət sürətli və effektiv arıqlamağı təmin edir. . Səhər yeməyində hansı qidala

.

Pəhriz saxlayanda kartof yeməyin: SƏBƏB

Kartof kulinariya ənənəmizdə o qədər məşhur və axtarılan məhsuldur ki, onlarsız pəhriz təsəvvür etmək demək olar ki, mümkün deyil.   -a istinadən bildirir ki, lakin artıq çəki ilə mübarizə prosesində, karttofdan imtina etməlisiniz. 

.

Yeniyetmələrin siqaret aludəçiliyi təhdid yaradır

11-15 yaşlı yeniyetmələr arasında alkoqol və elektron siqaret istifadəçilərinin sayı narahatlıq doğuran həddə artıb. Dövlətlər bunun qarşısını almaq üçün konkret addımlar atmalıdır. -a istinadən xəbər verir ki, bunu Ümumdüny

.

XƏBƏRDARLIQ: Sabahın havası bu insanlara pis təsir edəcək

Tibbi-meteoroloji proqnoz açıqlanıb. Milli Hidrometeorologiya Xidmətindən -a verilən xəbərə görə, aprelin 22-də Abşeron yarımadasında gündüz saatlarında qısamüddətə xəzri küləyinin güclənəcəyi gözlənilir ki, bu da  bəzi meteohəssa

.

Pendirdən imtina etməyin 4 əsas səbəbi

Həkimlər bərk pendirdən imtina etməyin 4 səbəbini açıqlayıblar.   -a istinadən bildirir ki, bərk pendir sağlamlığa zərər verə bilər. . Qanda şəkəri salan meyvə. Səhər sıyıq yeməyin ZƏRƏRİ AÇIQLANDI. Depressiyadan əziyyə

.

Yerkökünün bilmədiyimiz faydası

Mütəxəssislər yerkökünün faydalarını açıqlayıb.   -a istinadən bildirir ki, bu tərəvəzin bir sıra dəyərli faydaları var. Yerkökü xolesterol səviyyəsini normallaşdırmağa kömək edir və ümumiyyətlə ürəyə müsbət müalicəvi təsi

.

Səhər sıyıq yeməyin ZƏRƏRİ AÇIQLANDI

Bir çoxlarının sevimli səhər yeməyinin sağlamlığa zərərli olduğu ortaya çıxıb. .   -a istinadən xəbər verir ki, bununla bağlı qastroenteroloq Dilarə Lebedeva danışıb. . Həkimin sözlərinə görə, səhər yeməyi xroniki yorğunluqdan

turlar.az

sonxeber.az geymler 2024 gelinlikler hamiləlik peçenye reseptləri qarın yağları kostyum modelleri 2024 saç düzümləri kosmetika hüzeyir hacibəyov bakire rus dilini öyrənək qaynana hakista statuslar