Qış üçün bağlanan bankalardan zəhərələnməmək üçün nə etmək lazımdır ? - Xanımlar MÜTLƏQ OXUSUN
Qış aylarında zəhərlənmələrin əksəriyyəti dəm qazından olursa, elə bir o qədəri də turşulardan olur.
Mütəxəssislər ev şəraitində turşuların konservləşdirilməsinin yalnış addım olduğunu düşünürlər. Lakin sirr deyil ki, yay aylarında qış üçün hər bir ailədə turşu bağlanır və istifadə olunur.
Bəs zəhərlənməmək üçün nə etməli ?
Məsələ ilə bağlı BakiPost.az-a danışan kənd təsərrüfatı sahəsi üzrə ekspert Vahid Məhərrəmov deyib ki, qaydaları bilməyən şəxsin turşu bağlaması kimlərinsə həyatı bahasına başa gələ bilər. Onun sözlərinə görə, turşulardan zəhərlənmələr daha çox qaydalara düzgün əməl olunmadığı zaman olur: "Ümumiyyətlə, kənd təsərrüfatı məhsulunun istehsalı prosesində kifayət qədər kimyəvi maddələrdən istifadə olunur. Həm istehsal zamanı mineral gübrələrdən, həm də məhsulu zərərvercilərdən, xəstəlikdən qorumaq üçün kimyəvi zəhərli maddələrdən istifadə olunur. Təəssüflər olsun ki, bizim rayonlarda və kəndlərdə öz təsərrüfatlarında məhsulun emalı ilə məşğul olan, xüsusən onun turşuya qoyulmasını həyata keçirən istehsalçılar kifayət qədər məlumatlı deyillər. Məlumatlı olmaları üçün elə də şərait yoxdur. Onlar meyvəni və ya məhsulu yuyan zaman yalnız məhdud sudan istifadə edirlər. Yəni, axar sudn yox, suyu qaba yığıb həmin qabda məhsulu yuyurlar. Sonra da onu turşuya qoyurlar. Hesab edirlər ki, məhsulu bu formada tam yumuş olurlar. Əslində isə yalnız axar su ilə yumaq lazımdır. Digər qabda su töküb yumaqla məhsul təmiz olmur. Həmin formada yuyulan məhsul turşuya qoyulanda zərərli maddələr içində qalır. İstifadə zamanı da zəhərlənməyə səbəb olur. Amma məhsul tam yuyulduqdan sonra ondan istifadə etməyin heç bir qorxusu yoxdur. Əgər əhali bu qaydalara kifayət qədər əməl etsə, hər hansı zəhərlənmə olmaz".
Ekspert öncədən bağlanmış turşuların zəhərlənməyə yol açıb-açmayacağını müəyyən etməyin qəliz proses olduğunu qeyd edib: "Turşu bağlanan qabda və onun tərkibində zəhərli maddənin olmasını müəyyən etmək üçün çoxlu sayda cihazlar lazımdır. Analiz etdikdən sonra ona rəy almaq uzun müddət çəkir. Bu, asan məsələ deyil. Amma tam əmin olmaq üçün turşuya qoyulacaq məhsulu yaxşı yumaq lazımdır. Düşünürəm ki, belə olan halda heç bir problem olmaz".
f Paylaş