Qış üçün faydalı, vitaminlərlə zəngin, əvəzolunmaz qida - Ekspert tövsiyəsi

Qış üçün faydalı, vitaminlərlə zəngin, əvəzolunmaz qida - Ekspert tövsiyəsi"Qurudulmuş meyvələr lətli meyvələr qədər faydalıdır. İlin bütün fəsillərində onları tapmaq daha rahat olduğundan insanlar qurudulmuş meyvələrin istehlakına daha çox yer verir. Lətli meyvələrdən fərqli olaraq belə meyvələr suyun, nəmişlik faizinin azaldılması yolu ilə əldə oldunduğundan tərkibindəki vitamin və minerallar qalır".
Milli.Az bildirir ki, bu sözləri Teleqraf.com-a açıqlamasında sağlam qidalanma üzrə ekspert-təlimçi Məhsəti Hüseynova deyib.
Onun sözlərinə görə, bu meyvələrin porsiyalarına da diqqət yetirmək lazımdır: "Porsiyaların miqdarı meyvəyə və insan orqanizminə görə dəyişir. Ərik qurusunda A,E, B vitaminləri üstünlük təşkil edir. Gün ərzində maksimum 5 quru ərik yemək olar. Bu miqdar şəkər xəstəsi olanlara şamil edilmir, gün ərzində maksimum 3 ərik istehlak etmək olar".
Ekspert gavalı qurusu və xurmanın mədə bağırsaq və həzm prosesini yaxşılaşdırdığını qeyd edib: "Gavalı qurusunun tərkibində kalium, maqnezium var. Eyni zamanda, qaraciyər, revmatizma, böyrək üçün çox faydalıdır. Xurma qanda artıq şəkərin yığılıb yağlara çevrilməsinin qarşısını alır".
Mütəxəssis meyvələrin qurudulması yollarının onların tərkibinin dəyişməsinə təsir etdiyini vurğulayıb: "Quru meyvələr üç yolla qurudulur: günəşdə, kölgədə və kimyəvi prossesləri keçərək, sürətli temperatur dəyişikliyi edilək. Günəşdə qurudulubsa, bu, təhlükəsiz hesab olunur və onları saxlamaq daha rahat olur. Lakin bu prosesdə meyvələr daha tez quruyur və bir az bərk olur.
Bu meyvələr çox xeyirli hesab olunsa da qurudulması uzun müddət tələb etdiyi üçün insanlar bu üsuldan uzaq qaçır. Kimyəvi üsul meyvəni daha tez qurutsa da, ona çox bərk olmaması üçün kimyəvi qatqılar qatılır".
Məhsəti Hüseynova quru meyvələri seçərkən diqqətli olmağı tövsiyə edib: "Xarici görünüşü zədələnməmiş və bütöv olmalıdır, meyvələrin üzərində çatlar gözə dəyməməlidir. Bərk yox, elastik olmalıdır. Əgər büzüşübsə, düzgün qurudulmadığına işarədir. Bəzən onların üzərində qıcqırma və ya kif əlamətləri olur. Bu da orada bakteriyaların yarandığına işarədir, göbələk və digər infeksion xəstəliklərin yaranması təhlükəsindən xəbər verir. Qoxusuna görə də belələrini ayırd etmək mümkündür".
Mütəxəssis ev şəraitində quru meyvələrin saxlanma qaydalarından danışıb: "Günəş şüaları ilə birbaşa təmasda olmamalı, qaranlıq və quru yerdə maksimum 5-20 dərəcə temperaturda saxlanılmalıdır. Belə meyvələrdən 6-12 ay ərzində istifadə etmək lazımdır, daha çox saxlamaq məsləhət görülmür"
Milli.Az  /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1285   Tarix: 03 yanvar 2020
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Şampun və losyonlarda gizli təhlükə - Xərçəng yaradan maddələr aşkarlandı

ABŞ və Böyük Britaniyada geniş istifadə olunan bir çox şampun, losyon və gözəllik məhsullarının tərkibində xərçəng riskini artıran kimyəvi maddələr olduğu üzə çıxıb. xəbər verir ki, ABŞ-da yerləşən "Silent Spring"

.

Bu içkini rasiondan əskik etməyin: min dərdə dəva - dirilik suyu

Şalqam suyu, həm dadı ilə, həm də sağlamlığa olan faydaları ilə tanınan qədim bir içkidir. Xüsusilə Türkiyə mətbəxində geniş istifadə olunur. Aşağıda şalgam suyunun əsas faydalarını qeyd edirik:. Şalğam suyu nədən hazırlanır?

.

Xırıltı, öskürək, nəfəs darlığı: Bu simptomlara diqqət

Yaz aylarında polen səviyyəsinin artması astma xəstələri üçün ciddi çətinliklər yaradır. Nəfəs darlığı, xırıltı, döş qəfəsində sıxılma və öskürək astmanın əsas simptomları arasında yer alır. . xəbər verir ki, Dünya Astm

.

Limon sıxıb içəndə faydası 2 dəfə artır

Kofenin içinə limon sıxmaq sağlamlıq üçün faydalıdır. Bu praktik üsul qəhvənin enerjiverici təsirini artırır, immunitet sistemini gücləndirir, həzmi dəstəkləyir və dərinin sağlamlığını yaxşılaşdırır. Həm ləzzətli, həm d

.

Ən sağlıqlı çərəz: Nə fındıq, nə badamdır - bu, hamısından üstündür

Sağlam qidalanmanın əsas elementlərindən biri olan çərəzlər həm enerji vermə xüsusiyyətləri, həm də orqanizmə göstərdikləri saysız faydalarla diqqət çəkir. Adətən fındıq, badam və Antep fıstığı ən çox istifadə olunan çərəzlə

.

Ölümcül virus yayıldı - 9 milyon insan təhlükədə

"Aspergillus fumigatus" adlı ölümcül göbələk növü yayılır. xəbər verir ki, alimlər bu patogenin Afrika və Cənubi Amerikadan şimala doğru hərəkət edərək, milyonlarla insanın sağlamlığını təhlükə altına ata biləcəyin

.

1 qaşıq yeyənlər 10 il xəstələnmir - Bəhməz deyil

Tarix boyu sağlamlığın simvolu sayılan bəhməz bu gün özünə güclü bir alternativ qazanıb. Söhbət son dövlər daha çox istifadə edilən üzüm marmeladından gedir. . xəbər verir ki, dəmir, antioksidant və vitaminlərlə zəngin ola

.

Faydalı bilib hər gün içirik - Qaraciyəri məhv edirmiş

Qaraciyərin sağlamlığına ciddi təsir göstərən, lakin sağlam hesab edilərək gündəlik istehlak olunan bəzi qidalar əslində təhlükə saçır. xəbər verir ki, Harvard və Stanford universitetlərində təhsil almış gastroenteroloq Dr

.

Qısa müddətdə necə arıqlamaq olar - AÇIQLAMA

Müasir cəmiyyətdə gözəllik standartlarının və sürətli nəticə gözləntilərinin artması insanların qısa müddətdə arıqlamağa çalışmasına səbəb olur. Xüsusilə bayram və xüsusi günlər ərəfəsində insanlar ideal bədən formasına çatma

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az toy gecesi geymler 2025 aksessuarlar erotik fantaziya uşaqlar üçün blincik hazirlanma qaydasi buga burcu 2025 bayraq baldiz gəncə sağlamlıq hakiwda