Qızdırmanın orqanizm üçün əhəmiyyəti

Qızdırmanın orqanizm üçün əhəmiyyətiQızdırmanın orqanizm üçün əhəmiyyəti.
Qızdırma təkamül prosesində formalaşmış mühafizə reaksiyalarının əsas növlərindən biridir. Qızdırmanın süni surətdə azaltdıqda qızdırmalı xəstəliklərin orqanizmdə yaratdığı pozğunluqlar aradan qalxmır və bəzi hallarda infeksion xəstəliklər daha ağır nəticələr verir.
Bədən temperaturu yüksəldikcə orqanizmin toxuma və hüceyrələrində maddələr mübadiləsi sürətlənir, daxili orqanların qanla təhcizatı artır və funksional aktivlik yüksəlir. Qızdırma qanda leykositlərin miqdarının artmasına və orqanizmin faqositar xassəli hüceyrələrinin fəallaşmasına səbəb olur. Bundan əlavə bədən temperaturu yüksəldikcə, orqanizmdə anticisimciklər və bəzi qeyri-spesifik rezistenlik amilləri daha sürətlə yaranır.
Bədən temperaturu 38-39,5* S olduqda orqanizmdə interferonun sintezi ən yüksək sürətlə həyata keçir. İltihabı xəstəliklər zamanı leykositlərdə yaranan pirogen maddə 2 kompleks birləşmədən ibarətdir. Bunlar aşağıdakılardır:
1. Pirogen xassəli.
2. Antitoksik və antivirus xassəli.
Qızdırma bəzi xəstəlik törədici amillərin çoxalmasının qarşısını alır. Məsələn, polimielit viruslarının çoxalma sürəti 40*S tempraturda, 37* S-dəkinə nisbətən 250 dəfə azdır. Bəzi mikroorqanizmlər 40*S temperaturda da çoxala bilir. Lakin bu şəraitdə onların antibakterial preparatlara qarşı rezistenliyi azalır. Bu, xəstəliklərin müalicəsini asanlaşdırır. Yüksək temperaturda bir sıra mikroblar və viruslar ölür. Məsələn, pnevmokokklar, spiroxetlər, qrip və polimielit virusları yüksək temperaturun təsirindən tələf olurlar.
Müasir dövrdə frunkulyoz, poliartrit, ekzema kimi xəstəliklərin müalicəsində təmizlənmiş bakterial pirogenlərdən geniş istifadə edilir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1461   Tarix: 25 yanvar 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Xəstəliyi olanlar Masazırdan ev almasınlar - Həkim riskləri AÇIQLADI

Son zamanlar xroniki xəstəliyi və ya yüksək qan təzyiqi olan şəxslərin Masazır kimi ərazilərdən ev almaması ilə bağlı fikirlər səsləndirilir. Bildirilir ki, bu cür yaşayış məntəqələri onların səhhətinə mənfi təsir göstər

.

İnsan beyninin gizli təqvimi: Hansı yaşda necə dəyişirik?

Kembric Universitetinin alimləri insan beyninin həyat boyunca dörd əsas "yenidən konfiqurasiya" mərhələsindən keçdiyini müəyyən edib. xəbər verir ki, "Nature Communications" jurnalında dərc olunan araşdırm

.

Yuxuda sevişmək nəyə yozulur?

Yuxular hələ də sirri açılmayan qaranlıqla dolu dünyadır. Yuxu əsrlərdən bəri araşdırılan, həm alimlərin, həm də mistika ilə məşğul olanların cavabını tapmaq istədiyi tapmacadır. Fərqli və rəngarəng yuxular bəzən də cinsəlikl

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

Çayxorlara pis xəbər

Həddindən artıq isti içkilərə üstünlük verənlərdə qida borusu xərçəngi riski əhəmiyyətli dərəcədə yüksəlir. xəbər verir ki, bu barədə "SM-Klinika"nın onkoloq-ximioterapevti Liana Sadykova xəbərdarlıq edib. Onu

.

Zibilə atılan bu meyvə qabığı qırmızı ətdən 100 dəfə daha faydalıdır

Gündəlik həyatda çox insan meyvəni soyaraq yeməyi daha təmiz və praktik hesab edir. Lakin aparılan elmi tədqiqatlar göstərir ki, meyvənin əsas qida yükü onun qabığında toplanır.  xəbər verir ki, xüsusilə alma qabığında ola

.

Siqaretin bu öldürücü ziyanlarını çox adam bilmir

Siqaret çəkmək dünyada qarşısı alına bilən ölüm səbəblərinin başında gələn ən təhlükəli vərdişlərdən biridir. Tütünün tərkibindəki minlərlə kimyəvi maddə insan sağlamlığına həm qısa, həm də uzunmüddətli ziyan vurur. xəbə

.

Ürək sağlamlığı üçün ideal şam yeməyi açıqlandı

Kardioloq ürək sağlamlığı üçün sobada bişmiş qızılbalıq, noxud və tərəvəzləri tövsiyə edib. xəbər verir ki, Kardioloq Kunal Lal bildirib ki, düzgün qidalanma ürək sağlamlığını möhkəmləndirə bilər. O, "Infobae" nəşrin

.

Zərərli bilinirdi, ömrü uzadırmış - Alimlər təsdiqlədi

Alimlər müəyyən ediblər ki, kakao və tünd şokoladda olan teobromin maddəsi bioloji qocalmanın daha yavaş getməsinə kömək edir. xəbər verir ki, araşdırma "Kings College London" alimləri tərəfindən aparılıb və "Aging"

turlar.az

adlarin menasi geyim və ayaqqabılar qadin sayti sifahi xalq ədəbiyyatı toxunma geyimlər ayaqda qabar cins salvarlar facebook kosmetika nagillar ariqla hakıştalar vətənə aid bayatı ziyafet geyimleri