Qoz yemənın insan orqanizmində əmələ gətirdiyi dəyişikliklər

Qoz yemənın insan orqanizmində əmələ gətirdiyi dəyişikliklərQoz yemənın insan orqanizmində əmələ gətirdiyi dəyişikliklər.Qrammənfi və qrammüsbət bakteriyalar orqanizm üçün çox təhlükəli sayılırlar. Qrammənfi və qrammüsbət bakteriyalar kariesin, vərəmin və bu kimi bir çox xəstəliklərin əmələ gəlməsinə səbəb olur. Halbuki, həmin bakteriyaları böyrək formalı qoz vasitəsilə məhv eləmək mümükün olur. Qozun bu növü Braziliyanın Şərq bölgəsində bitir. Amma, istənilən ölkənin iri marketlərində bu qozlara rast gəlmək mümkündür.
Qozlar satışa qabığı soyulmuş halda çıxarılır. Buna səbəb isə qoz ləpəsinin pərdəsində zəhərli maddələrin olmasıdır. Ləpəni örtən pərdə isə öz toksiki təsirini qozun qabığı sındırıldıqdan sonra göstərməyə başlyır.
Braziliya qozunun (anakardiya) tərkibində maqnium, fosfor, marqans, sink, yağ digər meyvələrə nisbətən daha çoxdur. Bu qozun tərkibi 82% süzülməmiş yağlardan, 66% yağ turşularından ibarətdir. Bunların isə ürəyə faydası zeytun yağının faydasından daha da artıqdır.
Mütəxəssislərin araşdırmaları süzülməmiş yağların nəinki ürək, hətta şəkərli diabet xəstələri üçün də faydalı olduğunu qeyd edirlər. Bu yağlar qanda triqliseridlərin miqdarını azaldır və infarkt riskini tamamilə aşağı salır.Bu səbəblərdən dolayı həkimlər sağlamlığının qeydinə qalmaq istəyənlərə hər gün bir-neçə Braziliya qozu yeməyi məsləhət bilir. Çünki, bu qoz orqanizmdə aşağıdakılara səbəb olur:
1. Qoz orqanizmdə olan qrammənfi və qrammüsbət bakteriyaları öldürür. Buna səbəb də onun tərkibində olan və nadir halda təbiətdə var olan turşuların olasıdır. Bu turşular karies və pnevmoniya əmələ gətirən bakteriyaları məhv edir.
2. Hər səhər acqarına qoz yemək öd kisəsindəki xırda daşların tökülməsinə səbəb olur. Həftədə ən az 30 qram qoz yemək öd kisəsi daşlarının əmələ gəlməsinin qarşısını alır.
3. Hər gün qoz yemək çəkinin artmaq təhlükəsini aradan qaldırır. Mütəxəssislər 28 ay 8800 qadın üzərində araşdırma aparmışlar. Araşdırma zamanı qadınların yarısına həftədə ən az 2 dəfə qoz yedirmişlər. Araşdırmanın nəticəsi isə qoz yeyən qadınların digər qadınlardan 31% az çəki yığdığını aşkar etmişlər.
4. Qoz yemək ürək-damar sisteminin möhkmlənməsinə səbəb olur.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 976   Tarix: 08 dekabr 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ət alanda bunlara DİQQƏT EDİN

Mütəxəssislər bazardan ət alarkən nələrə diqqət etməli olduğunu açıqlayıblar. -a istinadən bildirir ki, bazardan ət alarkən satıcıların malların təzəliyi ilə bağlı verdiyi zəmanətlərə etibar etməməlisiniz. Satıcıların ə

.

Yaşıl bananın faydaları nələrdir?

Bananın hər növünün fərqli dadı var. Yetişməmiş, yaşıl banan lif baxımından daha zəngindir. Xüsusilə şəkər xəstələri üçün yaşıl banan daha faydalı hesab olunur.   -a istinadən yaşıl bananın bilinməyən faydalarını təqdim edir:

.

Bayramlarda salat hazırlayanların nəzərinə - Soyuducuda saxlamağın təhlükələri açıqlandı

"Yeni il tətilləri ərəfəsində xanımlar bayram süfrəsinin təmtəraqlı görünməsi üçün əlindən gələni edir. Nəticədə bir gündə yeyilə bilməyən çoxlu çeşiddə salatlar hazırlanır. Onları soyuducuya qoyarkən istifadə müddət

.

Piylənmənin uşaqlar üçün yaratdığı yeni təhlükələr açıqlanıb

"Lids" Universitetinin (Böyük Britaniya) alimləri müəyyən ediblər ki, artıq çəkidən və ya piylənmədən əziyyət çəkən uşaq və gənclərdə dəmir çatışmazlığı riski əhəmiyyətli dərəcədə yüksəkdir. Bu vəziyyət diqqət

.

Yuxusuzluğa səbəb olan QİDALAR

Araşdırmalara görə, yuxusuzluğun səbəbi pəhrizinizin nəzərə almadığınız digər aspektləri ola bilər. .   -a istinadən xəbər verir ki, yatmazdan əvvəl bəzi qidalardan uzaq durmaq lazımdır. Ədviyyatlı ərzaq. Yatmamışdan qaba

.

Mütəxəssisdən çörək, makaron və kartofla əlaqədar MARAQLI TÖVSİYƏ

Adətən insanlar pəhrizdə çörək, makaron, kartof və bir çox digər bu kimi qidaları məhdudlaşdırmağa öyrəşiblər. Əslində bu qidalar ziyanlı deyil, onları yemək tərzi səhvdir. -a istinadən bildirir ki, bu barədə tanınmış rusiyal

.

Qamətinizə zərər vermədən hər gün yeyə biləcəyiniz YAĞLI QİDA

Hər gün bir avokado yemək natrium qəbulunuzu azaltmağa və daha sağlam yağlar yeməyə kömək edə bilər. -a istinadən xəbər verir ki, avokado sağlam yağlar və antioksidantlarla zəngindir, lakin yüksək yağ və kalorili olduğun

.

Baş gicəllənməsinə bunlar səbəb olur

Baş gicəllənməsinə 83 müxtəlif vəziyyət səbəb ola bilər ki, bunların da əksəriyyəti qulaq xəstəlikləri ilə bağlıdır. -a istinadən xəbər verir ki, həkimin sözlərinə görə, xroniki başgicəllənmə hallarının 65-70%-i qulaq xəstəliklər

.

Qaraciyərimiz bu 5 qidanı sevir

Pəhrizinizə müəyyən qidaları daxil etməklə qaraciyərin fəaliyyətini əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra bilərsiniz. -a istinadən bildirir ki, araşdırmalara görə, bu 5 qida qaraciyərin sağlamlığında xüsusi rol oynayır. Mal əti

turlar.az

sonxeber.az sade makiyaj sekilleri geyim seçimi toy gecesi ana və körpə ancelina colinin sekilleri balqabaq plov intim seks kosmetika səməd vurğun oğlan evine aid hakisda şebnem tovuzlu əqrəb novruz bayrami