Qripdən qoruyan qidalar

Qripdən qoruyan qidalarHavalar soyuyan zaman orqanizmin müqavimət qabiliyyəti azalır, izdihamlı yerlər və yorğunluq daha tez xəstələnməyə sövq edir. "Gencaile.az" bizi qripdən qoruyan və gündəlik qidalanma rasionunda yer almalı olan qidaların siyahısını təqdim edir:
Nar
Milli.Az gencaile.az-a istinadən bildirir ki, nar immuniteti gücləndirərək bədən müqavimətini artıran ən əhəmiyyətli meyvədir. Xüsusilə tumları ilə birlikdə yeyilməsi həzm sistemini yaxşılaşdırır. Bu isə xəstəliklərin yaranmasına mane olur. Hər gün 1/2 ədəd nar yeməklə gündəlik meyvə ehtiyacınızı ödəmiş olarsınız.
Qatıq
Probiyotik quruluşu ilə həzm sisteminin sağlamlığını qoruyaraq xəstəliklərə qarşı bədənin müqavimətini artırır. Qatığı tərəvəzlərlə qarışdıraraq salat kimi və ya şorbaya əlavə edərək də yeyə bilərsiniz. İmmuniteti yüksəltmək üçün hər gün 2 stəkan qatıq istehlak etməlisiniz.
Balqabaq
Bu qidada lifin, vitamin və mineralların dəyərləri çox yüksəkdir. Payız-qış tərəvəzi olan balqabaq xüsusən uşaqlarda, yaşlılarda və hamilələrdə xəstəliklərə qarşı bədənin müqavimətini artırmağa dəstək olur. Bədəndəki zəhərli maddələrin yaranma potensialını azaldır və xolesterini salır. Həftədə ən az 2 dəfə bişirilmiş halda yemək və ya salatlara əlavə edərək yeyilməsi lazımdır.
Sarımsaq
Sarımsaq antioksidant quruluşu ilə immunitetin güclənməsini təmin edir və sizi qripdən qoruyur. Anti-influmatuar məzmunu bakteriya və göbələk əmələ gəlməsini azaldır. Soyuq qış günlərində gümrah olmaq istəyirsinizsə, hər gün 1-2 diş sarımsağı salatlara, şorba və yeməklərə əlavə edərək yeyin.
Gül kələmi (brokkoli)
Gül kələmi immuniteti artıran vitamin və mineral tərkibi ilə orqanizmin müqavimət qabiliyyətinin də artmasını təmin edir. Xüsusilə qış aylarında qripdən qorunmaq üçün hər gün 1 kasa şorba, salat və ya tərəvəz yeməyi istehlak etməyiniz lazımdır.
Fındıq
Lif, vitamin və mineral dəyəri yüksək qidadır. Yağlı toxum qrupundan olan fındığı çəkiyə nəzarəti təmin etmək və immuniteti gücləndirmək üçün hər gün 1 ovuc istehlak etməlisiniz.
Naringi
Tərkibi C vitamini ilə zəngindir, soyuqdəyməyə və qripə qarşı müdafiə sistemimizi gücləndirir. Həmçinin bəzi qidalardan aldığımız dəmiri aktiv hala gətirərək performansını artırır. Tərkibindəki yüksək kalium təzyiqi salır. Pis xolesterini azaltmağa köməkçi kimi ürək xəstəliklərindən qoruyur.
Kivi
Bir ədəd kivi gündəlik C vitamini ehtiyacını ödəməyə yetər. C vitamini ilə yanaşı onun tərkibinə A, B1, B2 vitaminləri, fosfor, kalsium, dəmir və zülallar daxildir. Qrip və soyuqdəymə kimi qış xəstəliklərdən qoruyur, xərçəng xəstəliyini önləyici xüsusiyyətə malikdir.
Heyva
Zəngin təribinə A, B1, B2, C vitamini daxildir. Ağız qoxusunu aradan qaldırır. Qusmanın qarşısını alır. İshala yaxşı təsir edir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1610   Tarix: 16 fevral 2020
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Kolbasa 2 ağır xəstəliyə səbəb olur

Həkimlər gündəlik rasionda ən təhlükəli qidalardan birinin kolbasa olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova emal olunmuş ət məhsullarının həddindən artıq istehlakının ağır sağlamlıq fəsadlar

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Öd kisəsi ağrıyanda nə etməli? - 5 MƏSLƏHƏT

Öd kisəsi ağrı hiss edən, ağrı siqnalı verən orqandır. Çox zaman kisədə daş olanda və iltihabi xəstəliklərdə ağrıyır. Kəskin pristuplarda ilk işiniz təcili yardım çağırıb, xəstəxanaya çatmaqdır, bu zaman hətta ağrıkəsic

.

Ürək sağlamlığı üçün ideal şam yeməyi açıqlandı

Kardioloq ürək sağlamlığı üçün sobada bişmiş qızılbalıq, noxud və tərəvəzləri tövsiyə edib. xəbər verir ki, Kardioloq Kunal Lal bildirib ki, düzgün qidalanma ürək sağlamlığını möhkəmləndirə bilər. O, "Infobae" nəşrin

.

İnnabın faydası və zərərləri

İnnab (Ziziphus jujuba) 3.00 ildən çoxdur ki, insanlar tərəfindən istehlak edilir və ənənəvi tibbdə geniş istifadə olunur. Lif və antioksidant baxımından zəngin, aşağı kalorili olan bu meyvə, bəzən "qırmızı xurma"

.

Kolbasanın üstündə bu söz varsa, qəti almayın

Mağazada yaxşı kolbasa seçmək üçün məsləhətlər verilib. xəbər verir ki, bu sahə üzər ekspert Yelena Medkovanın sözlərinə görə əsas meyar qablaşdırmanın dizaynı yox, məhsulun texnoloji göstəriciləridir. "Bişmiş kolbas

.

Protein tozları həqiqətən lazımlıdır? - Mütəxəssisdən açıqlama

Protein tozları uzun illərdir xüsusilə idman edən və əzələ kütləsini artırmaq istəyən şəxslər arasında populyardır. . xəbər verir ki, mütəxəssislər bildirirlər ki, bu əlavələr hər kəs üçün zəruri deyil və bəzi hallarda sağlamlı

.

Ürək hüceyrə terapiyasını daha təhlükəsiz edən YENİ ÜSUL

Amerikalı alimlər ürək hüceyrə terapiyasının təhlükəsizliyini artıran yeni yanaşma təqdim ediblər. xəbər verir ki, araşdırma "Science" jurnalında dərc olunub. Harvard Universitetinin tədqiqatçıları aşkar ediblə

.

Donuz əti yeyən kişi infarkt keçirdi

Moskvada kişi donuz əti yedikdən dərhal sonra özünü pis hiss edərək xəstəxanaya çatdırılıb. xəbər verir ki, həkimlər ona kardiogen şok və 1-ci tip Kounis sindromu diaqnozu qoyublar. Bu sindrom nadir rast gəlinən, allergi

turlar.az

hamiləlik yay geyimləri 2025 qaşların formalari xiyar tursusu geyim seçimi makiyaj spiral kokeldirmi kosmetika gulmeli hakista novruza aid hakisda əqrəb atalar sözü hakista