Revmatizm xəstəliyi və onun fəallaşması səbəbləri

Revmatizm xəstəliyi və onun fəallaşması səbəbləriHavalar soyuyan kimi oynaq, sümük, bel və kürək ağrıları artır. Həmin ağrıların yaranmasının müxtəlif səbəbləri var. Onlardan ən geniş yayılanı revmatizmdir. Revmatizm hər yaş qrupunda, o cümlədən uşaqlarda əzələ, skelet və bağlarda müşayiət olunan xroniki haldır.
Milli.Az AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, bunu həkim-revmatoloq İlqar Məmmədov deyib. Həkim bildirir ki, revmatizm xəstəliyi əsasən genetik faktorlarla bağlıdır: "Kəskin soyuq hava şəraitində hava təzyiqinin aşağı düşməsi ilə əlaqədar olaraq sinir sisteminin ağrıya həssaslığı artır. Xəstənin hansısa oynaq və əzələsində iltihab varsa, həmin sinirin həssaslığı daha da artmış olur. Xüsusilə periferik oynaqlarda, əl və ayaq barmaqlarında kəskin ağrılar, oynaqlarda şişkinlik olarsa və həmin ağrılar səhər yuxudan oyananda sərtliklə müşahidə olunarsa, ürəyin struktur elementində dəyişiklik və zədələnmə olub-olmadığını izləmək üçün exokardioqram aparılmalıdır".
Revmatizm ürəyə, qalxanabənzər vəzinə, gözə, dəriyə, hətta daxili orqanlara təsir edir: "Ümumilikdə revmatoloji xəstəliyi birdəfəlik aradan qaldırmaq mümkün deyil. Xəstəlik sakitlik mərhələsinə gətirilərək həyat davam edir. Həmin etiologiyanı tərpədən faktorlar var. İlk növbədə, hava şəraitinin dəyişməsi, bundan başqa stres faktorunun, həmçinin fiziki və zehni gərginlik zamanı, eləcə də COVID-19 xəstəliyindən sonra xəstəliyin fəallaşması mümkündür".
Revmatik xəstələrdə ilk olaraq əzələ, bel, oynaq ağrıları və şişkinlik, ürək-damar, həzm sistemində problemlər nəzərə çarpır. Xəstəliyin müalicəsi uzunmüddətli də ola bilər. Müalicə bitəndən sonra xəstə pəhriz saxlamalı, orqanizmin gücləndirilməsi daim diqqət mərkəzində olmalıdır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 777   Tarix: 31 dekabr 2021
f Paylaş

Digər yazılar

Qidalarda olan hormonların zərərləri - Xərçəng riski

Hormonlar heyvandarlıqda, pomidor, badımcan, kartof, balqabaq, üzüm, alma, bostan məhsulları, buğda, arpa, yulaf, çovdar, çəltik kimi bir çox qida məhsullarının becərilməsində istifadə edilə bilər.  xəbər verir ki, qidalard

Uşaqlarda ürək qüsurları

Dünyada uşaqlar və böyüklər arasında ürək qüsuru olan və ürək-damar xəstəliklərindən əziyyət çəkənlərin sayı hər il artır. Ürək qüsurları anadangəlmə və qazanılmış olur. Uşaqlar arasında isə ən çox rast gəlinəni anadangəlm

Orqanizmi təmizləyən ideal məhsul

Kəsmikdən gündəlik istifadə təkcə sümükləri gücləndirmir, qaraciyəri sağaldır, əzələləri gücləndirir və yuxunu normallaşdırır, həm də arıqlamağa kömək edir. xəbər verir ki, bu sözləri diyetoloq Olqa Korableva müsahibəsind

İnsult riskini azaldan qidalar açıqlandı

Bəzi qidalar var ki, onları müntəzəm qəbul etdikdə xüsusən orta yaş dövründə beyin insultu riskini 25% qədər azaldır. xəbər verir ki, həkim dietoloq Sara Pluqradt dünyada çox rast gəlinən və gəncləşən insultdan qorunmaq üçü

Kəskin xolesteroldan xilas edən SUPERQİDA: yalnız iki çay qaşığı

Çia toxumları lif, zülallar, faydalı yağlar və sağlamlığı dəstəkləyən digər vacib maddələrlə zəngin əsl super qidadır. xəbər verir ki, bu barədə "Food News" portalı yazır. Mqalənin müəllifi qeyd edir ki, çia toxumlar

Xəstəliklərə ən davamlı QAN QRUPU

Böyük Britaniyada aparılan yeni araşdırmada hansı qan qrupunun xəstəliklərə qarşı daha davamlı olduğu üzə çıxıb. xəbər verir ki, tədqiqata görə, ən davamlı qan qrupu I (O) olaraq elan edilib. Bildirilib ki, bu qan qrupu ola

Gündə neçə ədəd narıngi yemək olar?

Gündə 4-5 narıngidən artıq yemək olmaz. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı dietoloq və qidalanma mütəxəssisi Nadejda Tsapkina xəbərdarlıq edib. Onun sözlərinə görə, bu meyvələrin gündəlik qəbulu 40 qramdan çox olmamalıdır

Hepatitin təbii bitkilərlə müalicəsi - Məşhur həkimdən

Hepatit qaraciyər sirrozuna səbəb olan geniş yayılmış virus xəstəliyidir. Müalicəsi çətin olsa da mümkündür. xəbər verir ki, tanınmış həkim-fitoterapevt Fizuli Hüseynov hepatit C-nin bitkilərlə müalicəsi üçün məcun resept

Qanda şəkəri salan 3 əsas qida

Rusiyalı dietoloq Yelena Solomatina bildirib ki, tərkibində lif, xrom və zülal olan qidalar qanda şəkərin miqdarını aşağı salmağa kömək edir. Onun sözlərinə görə, məhz elə bu baxımdan liflə zəngin tərəvəzlər yemək faydalıdır

turlar.az

sonxeber.az qadin dunyasi qadin sayti sac duzumleri laylalar gavali haqqinda yarpizin faydalari kişi psixologiyası kosmetika hamilelik sekiller vətən jaqqinda bayatilar