Sağlam bildiyimiz bu 6 qida əslində zərərli imiş - Alimlərdən xəbərdarlıq

Sağlam bildiyimiz bu 6 qida əslində zərərli imiş - Alimlərdən xəbərdarlıqTədqiqatlar göstərir ki, ultra-işlənmiş qidalarla zəngin pəhrizlər ürək-damar xəstəliklərindən tutmuş psixi pozğunluqlara qədər 30-dan çox sağlamlıq probleminin riskini artırır.
Milli.Az xəbər verir ki, avstraliyalı alim Dr. Emma Beckett isə insanların sağlam hesab etdiyi, lakin əslində yüksək dərəcədə emal olunmuş qidaların siyahısını açıqlayıb.
BBC Science Focus jurnalında yayımlanan yazıda Beckett qeyd edir ki, bu məhsulların qablaşdırmasında "sağlam" imic yaradılsa da, onların tərkibi və hazırlanma üsulu ciddi sağlamlıq riskləri daşıyır.
Qablaşdırılmış hazır yeməklər
Marketlərdə "balanslı yemək" kimi satılan hazır yeməklər tez-tez konservantlar, stabilizatorlar və yüksək miqdarda duz ehtiva edir. Bu, həm dadı artırmaq, həm də uzunmüddətli saxlama məqsədi daşıyır. Lakin bu tip məhsulların tərkibində tərəvəzlər az, balans isə zəif olur.
Bitki mənşəli südlər
Süd məhsullarına alternativ kimi təqdim edilən bitki südləri - yulaf, badam, soya və s. - yüksək dərəcədə emaldan keçir. Bu südlər az miqdarda bitkidən hazırlanır, kalsium kimi əlavə maddələr sonradan qatılır və tez-tez dibinə çökür. Beckett onların uzunmüddətli təsirlərinin hələ kifayət qədər öyrənilmədiyini bildirir.
Ət əvəzediciləri
Bitki əsaslı "süni ətlər" sağlam alternativ kimi təqdim olunsa da, çox zaman yüksək dərəcədə işlənmiş bitki inqrediyentlərindən hazırlanır. Beckett xəbərdarlıq edir: "Əsl fayda təbii şəkildə qəbul edilən bitkilərdən gəlir, emal olunmuş formalarından yox."
Yemək əvəzedici içkilər
Arıqlamaq və ya vaxt çatışmazlığı səbəbilə istifadə edilən bu içkilər hər nə qədər qida baxımından zəngin görünsə də, bioaktiv maddələrdən və yemək müxtəlifliyindən məhrumdur. Davamlı istifadəsi orqanizmdə qida balanssızlığına yol aça bilər.
Səhər yeməyi taxılları
Bazarda olan bəzi taxıl növləri (məsələn, yulaf) faydalı olsa da, bir çox səhər yeməyi taxılları yüksək şəkər və əlavə maddələr səbəbilə desertə daha çox bənzəyir.
Qranola və protein barları
Bu qəlyanaltılar sürətli enerji mənbəyi kimi təqdim olunur, lakin tez-tez şəkər, duz və əlavələrlə doludur. Beckett bildirir ki, əgər bu barlar balanslı qidalanmanı əvəz edirsə, sağlam deyil. Lakin zərərli qəlyanaltılar yerinə yeyilərsə, faydalı ola bilər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 761   Tarix: 28 may 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Sadə görünən bu hərəkət bizi sağlam edirmiş - cəmi 5-6 saniyənizi alır

Zürix Federal Texnologiya İnstitutunda aparılan yeni elmi tədqiqat, dərin nəfəs alıb verməyin ağciyərlərin elastikliyini bərpa etməkdə mühüm rol oynadığını ortaya çıxarıb.  xəbər verir ki, dərin nəfəs aldıqdan sonra ağciyərləri

.

Yüzlərlə insanın yoluxduğu xəstəliyin səbəbi bu tərəvəz imiş - Yumaq da bəs eləmir

Avropada on yeddi ölkədə yüzlərlə insanın yoluxduğu Salmonella epidemiyasının səbəbi müəyyənləşdib. xəbər verir ki, Avropa Xəstəliklərin Qarşısının Alınması və Nəzarət Mərkəzinin (ECDC) məlumatına görə təhlükəli bakteriyanı

.

Balın içinə 1 qaşıq əlavə edin - Boğaz ağrısının təbii dərmanı

Fəsil keçidləri ilə birlikdə artan soyuqdəymə, qrip və boğaz ağrısı halları üçün təbii vasitələr yenidən gündəmə gəlib. Evdə asanlıqla hazırlana bilən qarışıqlar arasında ən təsirlilərindən biri - bal və qırmızı istiot (pu

.

Canan Karatay tövsiyəsi: Doşabla birlikdə qəbul edin, damarları açır, erkən yaşlanmanı önləyir

Türkiyənin məşhur həkimi Canan Karatay, tahinin xüsusilə doşabla birlikdə istehlak edildikdə sağlamlığa olan faydalarını vurğulayır. Onun sözlərinə görə, tahin qan dövranını tənzimləyir, damar tıxanıqlığının qarşısını alı

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Qaraciyəri toksinlərdən təmizləyir - Çayın içinə 1 ədəd əlavə edin

Soyuq havalarda həm orqanizmi isidən, həm də immuniteti gücləndirən təbii möcüzələrdən biri - mixəkdir. Kiçik ölçüsünə baxmayaraq, bu ədviyyat həm xoş ətiri, həm də sağlamlığa çoxsaylı faydaları ilə seçilir. Mütəxəssislə

.

Nəyə görə payızda çox araq içmək olmaz?

İmmunitetinizi qorumaq üçün payızda spirtdən imtina etməyiniz məsləhətdir. -a istinadən xəbər verir ki, ümumi praktikantı və peşə patoloqu Svetlana Burnatskaya spirtin payızda immuniteti söndürdüyünü bildirib. "Spir

.

Bir qaşığı da bəs edir - Alimlərin "tanınmayan möcüzə" dediyi super qida

Elm adamları uzun müddət diqqətdən kənarda qalan bu tərəvəzin əslində sağlamlıq üçün əvəzolunmaz olduğunu açıqlayıblar. Mütəxəssislərə görə o, təkcə immunitet sistemini gücləndirmir, həm də xolesterini aşağı salır və bağırsaqlar

.

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: 50 yaşdan sonra bu qidalar məhdudlaşdırılmalıdır

Qidalanma üzrə mütəxəssislər bildirir ki, 50 yaş və yuxarı şəxslər bəzi qidalardan uzaq durmalı və ya onları çox məhdud şəkildə istehlak etməlidir. Çünki yaş artdıqca metabolizma yavaşlayır, düyün və orqanların həssaslığ

turlar.az

qaşların formalari gözəllik məhsulları kosmetik vasiteler yaz salatlari 2025 payiz qis debi toy ideyalari çimərlik dəbi kosmetika baldiza aid vetene aid atalar sozleri kahfe falı burclər vətən