Səhər süfrəsinə bu 5 qidanı əsla qoymayın

Səhər süfrəsinə bu 5 qidanı əsla qoymayın"Səhər yeməyi - ən vacib qida qəbuludur və onu buraxmamaq vacibdir. Əks halda, ciddi sağlamlıq problemləri yarana bilər. Ancaq səhər yeməyinin orqanizmə fayda verməsi üçün onun tərkibinə də diqqət yetirmək vacibdir".
Milli.Az oxu.az-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı qastroenteroloq Valeriya Lomova xəbərdarlıq edib.
Onun sözlərinə görə, səhər yeməyinin faydalı olması üçün yumurta, sıyıq, avokado, qoz-fındıq, yaşıl çay və itburnu dəmləməsi kimi qidaları daxil etmək tövsiyə olunur.
"Bununla yanaşı, acqarına istehlak edilməsi tövsiyə olunmayan qidalar var. Bunlara xüsusilə qəhvə aiddir ki, o ac qarına mədənin selikli qişasını qıcıqlandıra və xlorid turşusunun ifrazını artıra bilər. Bu isə da qastroezofageal reflüks və ürəkbulanmaya səbəb ola bilər. Həmçinin qastrit və ya xora riski var", - mütəxəssis xəbərdarlıq edib.
Həkim onu da vurğulayıb ki, qəhvədən tamamilə imtina etmək lazım deyil, çünki onun bir çox faydalı xüsusiyyətləri var - onu yeməkdən sonra və mümkünsə süd əlavə edərək içmək lazımdır.
"Səhər yeməyində çörək, şirniyyat kimi sadə karbohidratları istehlak etmək məsləhət deyil. Belə qidalar qanda insulin səviyyəsini sürətlə artırır ki, bu da çəki artımına səbəb olur. Bunun əvəzinə yarma kimi mürəkkəb karbohidratlar yemək daha yaxşıdır", - qastroenteroloq əlavə edib.
Onun sözlərinə görə, ac qarına şirələr və meyvələr, xüsusilə sitrus meyvələri içmək olmaz. Turşular və qaba liflərin olması səbəbindən onlar mədənin selikli qişasını qıcıqlandıra və nəticədə qastriti kəskinləşdirə və ya xora yarada bilər.
"Süd məhsulları səhər yeməyi kimi zərərli olmasa da, faydasız ola bilər. Məsələ ondadır ki, oyanandan sonra mədədə xlorid turşusunun yüksək konsentrasiyası qeyd olunur ki, bu da faydalı bakteriyaları neytrallaşdırır və onları faydasız edir", - Lomova qeyd edib.
Bundan əlavə, o, acqarına isti su içməməyə diqqət çəkib. Onun sözlərinə görə, səhər su içmək faydalıdır, lakin o, otaq temperaturunda olmalıdır, çünki həddindən artıq isti su mədənin selikli qişasını qıcıqlandıra və iltihablanmaya səbəb ola bilər.
O, həmçinin səhər yeməyini buraxmamağa çağırıb.
"Çünki səhər yemək yeməmək kimi vərdiş öd kisəsində daşların əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər. Bundan əlavə, səhər yeməyi həzm proseslərini aktivləşdirməyə kömək edir", - deyə həkim sözlərini yekunlaşdırıb.
Milli.Az
Xəbərlərimizi WhatsApp kanalımızdan da oxuyun

Xəbərlər     Baxılıb: 949   Tarix: 24 oktyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Kimyəvi zəhər yükü ən yüksək olan meyvə və tərəvəzlər açıqlandı

Bir qrup mütəxəssisin daxil olduğu Pesticide Action Network UK (Böyük Britaniya Pestisitlərə Qarşı Fəaliyyət Şəbəkəsi) ölkənin hökumət nəzarətində olan kənd təsərrüfatı məhsullarındakı kimyəvi qalıqlara dair məlumatları təhli

.

Nə üçün əsnəyirik və niyə yoluxucudur?

Əsnəmək sadəcə yuxu əlaməti deyil, mürəkkəb bioloji prosesləri işə salır. xəbər verir ki, alimlər bildirir ki, əsnəmək beynin soyumasından, əzələlərin rahatlamasına, stresin azalmasına və diqqətin artmasına qədər bir sır

.

Hər gün bişmiş sarımsaq yeməyin faydası

Bişmiş sarımsaq təzə sarımsaqdan da faydalıdır. xəbər verir ki, həkim Vladimir İvanov rasiona sobada bişmiş və ya qaynadılmış sarımsaq əlavə etməyin faydalarından danışıb. Həkim qeyd edib ki, məhz bu sarımsaq mədə-bağırsa

.

Ümumiyyətlə zərərlidir, ancaq bir növü var ki, birbaşa "xəstəliyə dəvətnamədir"

Həkim ən zərərli kolbasa növünü açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova bildirib ki, hər gün sosiska və kolbasa yemək zərərlidir. "Bu məhsulların tərkibində çoxlu dad artırıcılar, duz

.

Diabet və diş sağlamlığı arasında kritik əlaqə üzə çıxdı

Alimlər şəkər diabetinin ağız və diş sağlamlığına birbaşa təsir etdiyini müəyyən ediblər. Araşdırmalara əsasən, diabetli şəxslərdə ağız quruluğu, diş çürüməsi, diş əti iltihabı, göbələk infeksiyaları və diş itkisi daha ço

.

Alimlər çuğundurun inanılmaz faydasını aşkarladı

Britaniyalı tədqiqatçılar çuğundurun damar, ürək və beyin sağlamlığı üçün faydalı olduğunu müəyyən edib. xəbər verir ki, "Nutrients" jurnalında dərc olunan icmalda çuğundurun nitrat, betalain və polifenol tərkibini

.

Qatıq suyunu atmayın - tamam başqa faydası var imiş

Qatığın qapağını açdıqda üzərində toplanan sarımtıl suyu çox vaxt heç düşünmədən atırıq. Halbuki mütəxəssislərin sözlərinə görə, bu maye qatığın qida dəyəri ən yüksək hissəsidir və immunitetdən tutmuş həzmin yaxşılaşmasın

.

Yaddaşı gücləndirən iki təbii qoxu - Mütəxəssislər tövsiyə edir

Yeni araşdırmalar göstərir ki, bəzi təbii qoxuların inhalyasiyası zehni fəaliyyəti artırır, enerjini yüksəldir və diqqəti kəskinləşdirir. Xüsusilə çox kofein qəbulunun qan təzyiqini yüksəltməsi, hamilələr üçün risk yaratmas

.

Covid keçirmiş insanlarda qan laxtalanır - Həkimdən xəbərdarlıq

COVID-19-dan sonra yaranan mikrotromblar barədə xəbərdar edilib. xəbər verir ki, rusiyalı həkim Pavel Traxtman bildirib ki, virusun təsiri ilə qan damarlarında yapışqan mikrotromblar əmələ gələ bilər. Bu tromblar kapilyarlar

turlar.az

gozel gorunmek toy makiyajlari yaz geyimleri 2025 fitness sperma ana və uşağın ev məktəbi bürclər haqqında kosmetika ziyafet geyimleri uzeyir haxista xalqlar dostluğu metrosunun üstündə çox təcili mənzil satılır toy gecesi