Sidik daşı xəstəliyi. Səbəblər, profilaktika və TƏBİİ ÇARƏLƏR

Sidik daşı xəstəliyi. Səbəblər, profilaktika və TƏBİİ ÇARƏLƏRSidik daşı xəstəliyi böyrəklərdə, sidik axarları və sidik kisəsində daşların əmələ gəlməsi ilə özünü göstərən xəstəlikdir.
Misir mumyalarının sidik sistemində daşların aşkar edilməsi xəstəliyin qədim zamanlardan məlum olduğunu göstərir. Maraqlıdır ki, cavan və orta yaş qrupunda daşlar daha çox böyrəklərdə, uşaqlarda və qocalarda isə sidik kisəsində əmələ gəlir. Sidikdaşı xırda qum dənəciyindən tutmuş 2,5 kq-a qədər ölçüdə aşkar olunur.
Daşların yaranma səbəbləri arasında maddələr mübadiləsinin pozulması, qidanın eyni tərkibli olması, vitamin çatışmazlığı, sümük xəstəlikləri, mədə-bağırsaq sisteminin xroniki xəstəlikləri, orqanizmin susuzlaşması, sidik-cinsiyyət sisteminin pielonefrit, sistit və prostat vəzin adenoması kimi xəstəlikləri yer alır. Bel nahiyəsində yaranan küt, iniltili ağrılar, sidikdə qan, hərəkət və fiziki yüklənmə zamanı ağrının artması əlamətləri ilə üzə çıxır. Əgər daş sidiklikdə yerləşirsə ağrı qarnın aşağı hissəsinə, aralığa, cinsiyyət üzvünə yayılır və tez-tez tenezmlər baş verir.
Daş sidik axarının mənfəzini tam tutanda sidik böyrəkdə toplanır və sancı baş verir. Böyrək sancısı zamanı bel nahiyəsində tutmaşəkilli kəskin ağrı yaranır, daşın hərəkəti boyu yayılır, qusma, qızdırma və titrəmə ilə müşayiət olunur.
Sidikdaşının əmələ gəlməsinin profilaktikası üçün ilk növbədə hərəki aktivliyi artırmaq, gündə 2 litrə qədər su içmək lazımdır. Çay, sənaye üsulu ilə alınan şirə, qazlı içkilərdən fərqli olaraq çiy su sidikqovucu təsir göstərir, toksiki maddələrin orqanizmdən xaric olunmasını sürətləndirir. Qida rasionundan zülallı yeməkləri və turş məhsulları çıxarmaq da çox əhəmiyyətli məsələdir.
Aşkar edilən daşların 80 faizinin oksalatlardan ibarət olduğunu və onların oksalat turşusunun duzları şəklində çökdüyünü nəzərə alsaq, onda orqanizmdə mühiti qələviləşdirmək lazımdır. Hər gün tərəvəz və göyərtilərdən hazırlanmış salatlar, kəpəkli çörək yemək, xörəklərə zeytun yağı və sirkə əlavə etmək, qida qəbulundan yarım saat əvvəl mövsümi meyvələr yemək faydalıdır. Bol-bol göyərti, xüsusən də cəfəri, tərxun, yaşıl soğan, sarımsaq, kərəviz, şüyüd, vəzəri yeyiləndə, şoraba və turşulardan imtina ediləndə müalicənin səmərəsi artır. Qara çay, şokolad və ispanaq oksalatların çökməsinə səbəb olur.
Xalq təbabəti vasitələri. Reseptlər
- Orta ölçülü balqabağın baş tərəfi kəsilir, tumları çıxarılır, içərisi bal və ya şəkər tozu ilə doldurularaq kəsiyi ilə örtülür. 2-3 gün sərin və qaranlıq yerdə saxlanandan sonra süzülür və hər səhər yeməkdən 1 saat əvvəl 150 qram içilir.
- Hərəsindən 100 qram boyaqotu, quş qırxbuğumu, itburnu meyvəsi və ya kökləri, qatırquyruğu, ayıqulağı və boymadərən qarışdırılır, qarışıqdan 2 xörək qaşığı termosda 3 stəkan qaynar suda dəmlənir, gündə üç dəfə yeməkdən 2 saat sonra 1 stəkan qəbul olunur. Müalicə 15 gün aparılandan sonra bir həftə fasilə verilir və təkrar edilir.
- Oksalitin çayından 2 filtr-bağlama 1 stəkan qaynar suda dəmlənir, gündə 3 dəfə yeməkdən 1 saat sonra qəbul edilir.
Mənbə: Herba Flora jurnalı
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 908   Tarix: 21 dekabr 2021
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Qış mövsümünə hazırlıq - Bədənin bu vitaminlərə ehtiyacı var

Qış mövsümünə keçid zamanı bədən immuniteti gücləndirmək və mövsümi xəstəliklərdən qorunmaq üçün müəyyən vitaminlərə daha çox ehtiyac duyur. əsas vitaminlər və onların faydaları haqqında sizə məlumat verir:. Vitamin C (Askorbi

.

Arıqlamaq istəyənlərin nəzərinə

Hər bir fəsildə süfrələrin bəzəyi olan limon sağlamlıq baxımından çox faydalıdır. C vitamini deposu sayılan bu meyvə bədəndən sərbəst radikalları xaric edərək, antioksidan vəzifəsini yerinə yetirir. Eyni zamanda immunitet

.

Bu qidalar xərçəng yaradır - SİYAHI

Qırmızı ət və bəzi işlənmiş qidalar xərçəng riskini artırmaq potensialına malikdir. xəbər verir ki, xüsusilə, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) məlumatlarına görə, işlənmiş ətlər (kolbasa, sosiska, pastırma kimi) "kanserogen"

.

Dərdlərin dərmanı olan narı bu insanlar qəti yeməsin

Nar (nar meyvəsi) ümumiyyətlə sağlamlıq üçün faydalı olsa da, bəzi hallarda müəyyən insanlar üçün problem yarada bilər. xəbər verir ki, aşağıdakı hallarda nar yeməkdən çəkinmək tövsiyə olunur:. Mədə-bağırsaq problemləri olanlar

.

Xolesterolu aşağı salmağa kömək edən TƏRƏVƏZLƏR

Bəzi dondurulmuş tərəvəzlər xolesterolu azaltmağa və ürək sağlamlığını dəstəkləməyə kömək edən lif və qida maddələrindən ibarətdir. . -ın xarici mediaya istinadla məlumatına görə, mütəxəssislər qida rasionunuza hansı qidaları

.

Arıqlamağa mane olan 6 məkrli "pəhriz" qidası - SİYAHI

Bəzi qidalar arıqlamaq üçün faydalı kimi reklam edilir, lakin əslində, dietoloqların fikrincə, arıqlama prosesini çətinləşdirə bilər.  həmin qidaların siyahısını sizə təqdim edir:. 1. Pəhriz içkiləri. Sıfır kalori ehtiv

.

Baş ağrısının səbəbləri

Baş ağrısı, müxtəlif səbəblərdən meydana gələ bilən bir simptomdur. Onun səbəbləri sadə yorğunluqdan ciddi tibbi vəziyyətlərə qədər dəyişə bilər. xəbər verir ki, baş ağrısının ən geniş yayılmış səbəbləri aşağıdakı kimi təsni

.

Kiflənmiş çörəyi yemək olar?

Standart vəziyyət: çörək alırsan, unudursan, bir neçə gün (həftə?) sonra xatırlayırsan, sendviç etmək istəyirsən, amma çörəyin üzərində artıq yaşıl ləkə yetişib. Bu xoşagəlməzdir - amma bəlkə kəssəniz, qalanını yemək olar?

.

Cəmi 3 sualla Alsheymer xəstəliyini aşkar et

Yapon alimləri ən ciddi beyin xəstəliklərindən olan Alsheymerin aşkarlanması üçün diaqnostikada kömək olan 3 sualı təyin ediblər. "Medicina"ya istinadən xəbər verir ki, koqnitiv düşüyün başlandığını xəstəyə bu suallar

turlar.az

sonxeber.az sac duzumleri toy makiyajlari geyim dəbləri qanda viruslar mayasiz pizza xemiri arıqlamaq dietası zirinc haqqinda əqrəb bayatılarımızda vətən həsrəti qiz evi ucun nizami gencevi baliq burcu