Siqaret tüstüsündə koronavirus təhlükəsi - Mütəxəssis AÇIQLADI

Siqaret tüstüsündə koronavirus təhlükəsi - Mütəxəssis AÇIQLADIAilə təbabəti üzrə mütəxəssis professor Dilek Toprak siqaretin nəfəs alınmasından sonra koronavirusun ötürülmə riski olduğunu söyləyib.
Milli.Az xəbər verir ki, mütəxəssis siqaret və tütün asılılığının vacib ictimai sağlamlıq problemi olduğunu və Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) məlumatlarına görə dünyada təxminən 7 milyon insanın tütün istifadəsi səbəbilə öldüyünü bildirib. O, tütünün pandemiya zamanı siqaret çəkənlərə həmişə olduğundan daha çox ziyan vurduğunu deyib:
"5 əsas araşdırmanı əhatə edən "Tütün tətbiq olunan xəstəliklərdə" adlı sistemli araşdırmada siqaret çəkənlərdə COVID-19 səbəbilə ağır simptomların yaranma riski çəkməyənlərə nisbətən 1,45 dəfə, reanimasiyada olanlarda isə 2,4 dəfə artdığı ortaya çıxıb. 1099 nəfərin iştirakı ilə Çində aparılan geniş araşdırmada, 1,3 faizinin siqaret çəkməyi tərgidənlər və 1,8 faizinin isə yüksək aludəçisi olduğu da daxil olmaqla bu xəstələrin 173 nəfərinin ağır vəziyyətdə olduğu bildirilib. Reanimasiyaya yatırılan və ya ölənlərin 25,5 faizinin aktiv siqaret çəkənlər, 7,6 faizinin isə siqareti buraxanlar olduğu müəyyən edilib. Yüngül xəstəlikləri olan insanlarda aktiv siqaret çəkmə nisbəti yalnız bir faizdir. Bununla da siqaret çəkən koronavirus xəstələrinin çəkməyənlərə nisbətən daha ciddi əziyyət çəkdiklərini söyləmək olar".
Dilek Toprak siqaretin ağciyəri qoruyan və nəfəs almağa imkan verən səthi aktivant zülalına və immun hüceyrələrə təsir etdiyini, təsirə məruz qalan toxunulmazlıq elementlərindən biri olan tənəffüs yollarının siliyer epiteliyində dəyişikliklərin olduğunu qeyd edib. Ağciyərlərin uzun müddət siqaret tüstüsünə məruz qalması səbəbindən tutumun azaldığını deyən həkim, onun havadan oksigen ala biləcək qədər sahəyə sahib olmadığını bildirib.
"Bu, onun əsas vəzifəsidir. Bədənin tələb etdiyi oksigeni təmin edə bilmir və ya oksigeni təmin etmək üçün daha çox səy göstərmək gücündə olmur. Normaldan daha az tutarlılığa sahib olur, bu da nəfəs yollarına təsir edir və infeksiyaya zəmin yaradır. Siqaret çəkən COVID-19 xəstələrində ürək və xərçəng kimi xəstəliklər olduqda, bunlarla əlaqəli əlverişsiz hallar daha çox müşahidə olunur". (publika.az)
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1174   Tarix: 29 may 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Beyin damarlarının fəaliyyətinə faydalıdır

Niderlandın Maastrixt Universitetinin alimləri mütəmadi olaraq qızardılmış, duzsuz yerfındığını yeməyin beyin fəaliyyətini dəstəkləməyə və yaddaşın yaşla əlaqəli zəifləməsini yavaşlatmağa kömək edə biləcəyini müəyyən ediblər

.

Hər gün zeytun yağı içdi, başına elə şeylər gəldi ki

Son vaxtlar sosial şəbəkələrdə gündəlik zeytun yağı içmək trendi geniş yayılıb. xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, dietoloq Loren Manaker bu vərdişin sağlamlığa real təsirini görmək üçün bir həftə boyunca hər gün zeytu

.

Ən zərərli kolbasa növləri - Həkimlərdən ciddi xəbərdarlıq

Həkimlərin fikrincə, tam təhlükəsiz kolbasa növü yoxdur. Lakin bəzi növlər digərlərinə nisbətən daha çox zərər verir və yalnız məhdud miqdarda istehlak edilməlidir. xəbər verir ki, qurudulmuş və hisə verilmiş kolbasalar ə

.

Soyuqdəyməyə qarşı təbii dərman - Bir stəkan için

Mütəxəssislər soyuqdəymə və qrip mövsümündə itburnu çayının faydalı olduğunu bildirir. xəbər verir ki, itburnu tərkibində yüksək miqdarda C vitamini, antioksidantlar və iltihab əleyhinə maddələr ehtiva edir. Həkimlər deyi

.

Ürək-damar xəstəliklərinin əsas səbəbi bu imiş

Ürək-damar xəstəliklərinin yaranmasında ən mühüm amillərdən biri düzgün qidalanmamaqdır. Gündəlik istehlak edilən bir çox məhsul bədəndə pis xolesterin (LDL) səviyyəsini artıraraq damarların tıxanmasına səbəb ola bilər. xəbə

.

C vitamininin ən yüksək mənbələri: Portağaldan daha zəngin 10 qida

Portağal, C vitamini deyildikdə əksər insanlar tərəfindən ağla gələn ilk qida olsa da, əslində bu vacib qida maddəsi baxımından daha zəngin alternativlər mövcuddur. xəbər verir ki, Dr. Sohaib İmtiaz askorbin turşusunun (

.

Kardioloqların xəbərdarlığı: Ürəyinizə zərər verən ət növləri

Ət bir çox insanın gündəlik qidasının əsas hissəsini təşkil edir, lakin kardioloqlar bəzi ət növlərinin ürək sağlamlığına ciddi təhlükə yarada biləcəyini bildirirlər. Araşdırmalar göstərir ki, ət istehlakı müəyyən şərtlərd

.

Dünyanın ən zərərli 10 qidası - Yeməyən yoxdur

Dünyada ən zərərli qidaların siyahısı açıqlanıb. xəbər verir ki, qida ekspertləri gündəlik həyatda geniş istifadə olunan bəzi məhsulların sağlamlığa ciddi mənfi təsir göstərə biləcəyini bildirir. Araşdırmalar nəticəsind

.

Burun əməliyyatından sonra ağıl itə bilər? - Psixiatr danışdı

Ötən günlərdə gənc qızın burun əməliyyatından sonra depressiyaya qapıldığı, hallüsinasiyalar gördüyü, evdən çıxmadığı və sonda da eyvandan yıxılaraq ölməsi ilə bağlı xəbərlər yayıldı. Bundan öncə başqa qadında da əməliyyatda

turlar.az

qadin dunyasi yay kolleksiyasi makiyaj etmek qaydalari qadın sağlamlıq qiz usagini acmaq 2025 cu ilin modasi balıqqulağı kosmetika öpüşme yemek reseptleri qiz adlari əfsanələr rus dilini oyrenek 2ci ders