Şirin qidalar yeməyin acı fəsadları - Qlikasiya nədir, əlamətlər

Şirin qidalar yeməyin acı fəsadları - Qlikasiya nədir, əlamətlərMilli.Az həkim nutrioloq Amaliya Rəhimovanın yazısını təqdim edir.
Orqanizm üçün karbohidratların əhəmiyyəti çox böyükdür. Karbohidratlar təbiətdə geniş yayılmışdır və bioloji aləmin ¾ -nü təşkil edir. Rasionun böyük bir hissəsi (60-70%) məhz karbohidratlardan ibarətdir.
Onlar sadə və mürəkkəb şəkərlərə bölünərək, orqanizmdə müxtəlif funksiyalar icra edirlər. Karbohidratlar (K/h) bir neçə qrupa ayırd edilir: monosaxaridlər (qlükoza, qalaktoza, fruktoza); disaxaridlər (saxaroza, maltoza, laktoza); polisaxaridlər (mürəkkəb şəkərlər-nişasta, amilopektin, qlikogen, pektin, liflər, sellüloza).
Qlükoza bir çox metabolik proseslərdə iştirak edir, lakin ən önəmli funksiyası - enerji təminatıdır; bir çox zülalların fəaliyyəti karbohidratla birləşmiş formada mümkündür (fermentlər, daşıyıcı zülallar, hormonlar); lipidlər, aminturşular, nukleotidlərin sintezi üçün vacib olan bir çox üzvi birləşmələr karbohidratların metabolizmi zamanı əmələ gəlir;
karbohidrat törəməsi olan qlükuronidlər ksenobiotiklərin və endogen toksinlərin detoksiyasında iştirak edir. Karbohidratlar əvəzolunmaz komponent sayılmır; onların defisiti zamanı yaranmış hipoqlikemiyanı kompensasiya etmək üçün zülal və yağlardan istifadə olunur, lakin bu, orqanizm üçün qeyri-effektiv yoldur.
Praktik sağlam insanda düzgün qidalanma zamanı orqanizmə daxil olan şəkər ilk növbədə enerji sintezinə qoşulur; digər bir hissəsi rezerv qlikogen şəklində qaraciyərdə toplanır. Lakin keçən əsrin sonundan başlayan və hazırda çox böyük vüsət almış karbohidrat bumu, yəni qida rasionunda əsasən karbohidratların (xüsusən də tez mənimsənilib insulin şıçrayışına səbəb olan sadə şəkərlərin) ifrat qəbulu bir çox patologiyaların, o cümlədən, geriyədönməz proseslərin inkişafına səbəb olmuşdur.
Problem kimi orta və yaşlı insanlarda daha çox müşahidə olunsa da, uşaq qidalanmasında da mühüm aqressiv faktora çevrilmişdir. Belə ki, uşaqlar tərəfindən aramsız reklam sayəsində çox geniş istehlak olunan hazır qablaşmış məhsulların hamısının tərkibində şəkər mövcuddur və müasir uşaq artıq səhər yeməyi zamanı gündəlik şəkər normasını almış olur. Bəs yanlış qidalanma sayəsində yaranmış şəkər artıqlığı nə kimi fəsadlar törədə bilər?
Məlumdur ki, biokimyəvi reaksiyaların getməsi, adətən, müəyyən fermentlərin iştirakı ilə baş verir. Hiperqlikemiya zamanı (karbohidratların həddən artıq qəbulu: çörək; unlu-şəkərli şirniyyatlar, şirin içkilər; yaxud şəkərli diabet xəstəliyi olduqda) sərbəst şəkərlər orqanizmin istənilən zülalı ilə birləşərək onların funksiyasını pozur;
mürəkkəb biokimyəvi reaksiya nəticəsində orqanizm üçün çox toksik olan qlikasiya məhsulları (AGE) əmələ gəlir ki, bunların hüceyrədə toplanması tədricən hüceyrənin funksiya pozulmasına, sonda isə məhvinə səbəb olur. Bu məhsulların diabet və qocalmanın, Bexterev xəstəliyi, Parkinson xəstəliyi, dağınıq skleroz, artroz, digər degenerativ xəstəliklərin patogenezində rolu sübut olunmuşdur.
Orqanizmin mühüm əhəmiyyətli zülallarının qlikasiya nəticəsində yaranan funksiya pozulmasına aiddir:
• damar divarı zülalının zədələnməsi damarların elastikliyin azalması (rigidliyinə) və qan dövranı pozulmalarına səbəb olur.
•kollagen zülalının zədələnməsi nəticəsində kollagen liflərinin elastikliyi zəifləyir ki, bu da dəri qocalmasına, bağ və vətərlərin boşalmasına, qığırdaq degenerasiyasına səbəb olur
•eritrosit membranları elastikliyini itirdiyindən hüceyrə formasını dəyişə bilmir və öz ölçüsündən kiçik kapilyar mənfəzindən keçə bilmir.
•göz bülluru zülalının zədələnməsi nəticəsində katarakta inkişaf edir.
•qlikasiyaya uğramış qan zərdabının albumin transport və detoksikasiya funksiyasını, bilirubin və uzunzəncirli yağ turşularını birləşdirmək qabiliyyətini itirir.
•immunoqlobulinlər öz xassələrini itirdiyindən orqanizmin müdafiə funksiyası zəifləyir.
•böyrəklərin yumaqcıq aparatının zədələnməsi membranların qalınlaşmasına və onların keçiriciliyinin dəyişməsinə gətirib çıxarır
•sinir lifləri qişalarının, o cümlədən, mielinin zədələnməsi sinir impulslarının ötürülməsini
əngəlləyir.
•insulinin qlikasiyası onun reseptorlara qarşı həssaslığını azaldır.
•immun hüceyrəsinin reseptoru ilə birləşərək iltihab prosesinə təkan verir.
•DNT və nukleotidlərin qlikozilləşməsi mutasiyalara səbəb olur.
•azot monooksidin sintezini inhibə edərək damar genişlənməsini əngəlləyir.
•xolesterinin oksidləşməsini sürətləndirir.
AGE orqanizmdə yaranmaqla yanaşı xaricdən də daxil olur, belə ki, yüksək temperaturda sobada və ya yağda qızardılmış qidalar (toyuq, kartof...) AGE ilə zəngin olur. Belə qidaların müntəzəm istifadəsi, karbohidrat qəbulu ilə birlikdə yuxarıda qeyd olunan hallara, erkən qocalmaya, xroniki xəstəliklərə səbəb olur. Şəkər tək sağlamlığın itirilməsi deyil, həmçinin, gözəlliyə də xeyli xələl gətirir, belə ki, dəri karkası olan, onun elastikliyini təmin edən kollagen və elastin kimi zülalların zədələnməsi dərinin erkən sallanmasına və qırışmasına səbəb olur. /medicina.az
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 923   Tarix: 23 yanvar 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qəhvənin bağırsaqlara

Alimlər qəhvənin insan bağırsaqlarında bəzi faydalı bakteriyaların sayını artırdığını aşkar ediblər. xəbər verir ki, bu barədə "Nature Microbiology" yazır. Mütəxəssislər qəhvə içənlərlə qəhvə içməyənlərin bağırsa

.

TATU haqqında bilmədiyimiz TƏHLÜKƏ

İllər ötdükcə gözəllik xatirinə müxtəlif üsullar - tatu, pirsinq, botoks, silikon və s. meydana çıxıb. Bunlar çox zaman qəbul olunmasa da, yeniliyi və qeyri-adiliyi sevənlərin sayəsində cəmiyyətin gözü bunlara alışmağa başlayıb

.

Dişlərin sarılığı hər gün fırçalansa da keçmirsə

Dişləri düzgün fırçalamaq diş çürüməsi və diş əti xəstəliklərinin qarşısını alır, eyni zamanda parlaq bir təbəssüm yaradır.  xəbər verir ki, dişlərinizi fırçalamaq insanların çoxunun vərdiş etdiyi bir fəaliyyət olsa da, fırçalam

.

Az miqdarda alkoqolun ölümcül ola biləcəyi xəstəliklər - Xəbərdarlıq

Bəzi xəstəliklər və tibbi vəziyyətlərdə hətta az miqdarda alkoqol qəbul etmək ciddi nəticələrə, hətta ölümə səbəb ola bilər. Belə hallarda alkoqolun tamamilə uzaq tutulması vacibdir. xəbər verir ki, bu vəziyyətlərə aşağıdakıla

.

Marketlərdə satılan bu məhsul 10 yaş gəncləşdirir

Marketlərdə satılan məşhur qəlyanaltı mütəxəssislər tərəfindən yaşlanma əleyhinə xüsusiyyətləri ilə diqqətlə araşdırılır. xəbər verir ki, xüsusilə gözəllik və dəriyə qulluq sahəsində getdikcə daha çox insan, bahalı kremlə

.

Qışın vazkeçilməz meyvəsi - xurmanı yemək üçün 5 səbəb

İmmunitet sistemini gücləndirən, həzm sisteminə fayda verən və ürək sağlamlığını dəstəkləyən bu meyvə sağlam həyat üçün ideal seçimdir. xəbər verir ki, süfrələrinizə xurma əlavə etməyin 5 vacib səbəbi var. Xurma yeməyin

.

Qaraciyəri təmizləyən içki

Rusiyalı həkim Erik Berq mixək suyunun faydalarından danışıb. O, sağlamlığınızı yaxşılaşdırmaq üçün bu içkini yatmadan 30 dəqiqə əvvəl içməyi məsləhət görür. bildirir ki, mixək suyu qan şəkərini aşağı salmağa, qaraciyər

.

Dişlər bu səbəbdən tündləşir - Nələrə diqqət etmək lazımdır?

Dişlərin tündləşməsi bir çox fərqli səbəbdən qaynaqlana bilər. Mütəxəssislərin dediklərinə əsasən, aşağıdakı amillər bu vəziyyətə səbəb ola bilər:. Qida və İçkilər. Çay, qəhvə, qırmızı şərab və qazlı içkilər kimi məhsulla

.

Diş təmizliyi ilə Altsheymer xəstəliyi arasında əlaqə aşkarlandı

Aparılan araşdırmalar dişlərin düzgün yuyulması və ağız gigiyenasının Altsheymer xəstəliyinin yaranması riskinə təsir göstərə biləcəyini ortaya qoyub. xəbər verir ki, mütəxəssislərin fikrincə, diş əti xəstəliklərinə səbə

turlar.az

sonxeber.az makiyaj etmek qaydalari həkim məsləhəti geyim şəkilləri körpə gəzintidə baliqqulagi ari mehsullari uşaq yeməkləri gözəllik eqreb cantalar olumu gozellik