Şirin qidalar yeməyin acı fəsadları - Qlikasiya nədir, əlamətlər

Şirin qidalar yeməyin acı fəsadları - Qlikasiya nədir, əlamətlərMilli.Az həkim nutrioloq Amaliya Rəhimovanın yazısını təqdim edir.
Orqanizm üçün karbohidratların əhəmiyyəti çox böyükdür. Karbohidratlar təbiətdə geniş yayılmışdır və bioloji aləmin ¾ -nü təşkil edir. Rasionun böyük bir hissəsi (60-70%) məhz karbohidratlardan ibarətdir.
Onlar sadə və mürəkkəb şəkərlərə bölünərək, orqanizmdə müxtəlif funksiyalar icra edirlər. Karbohidratlar (K/h) bir neçə qrupa ayırd edilir: monosaxaridlər (qlükoza, qalaktoza, fruktoza); disaxaridlər (saxaroza, maltoza, laktoza); polisaxaridlər (mürəkkəb şəkərlər-nişasta, amilopektin, qlikogen, pektin, liflər, sellüloza).
Qlükoza bir çox metabolik proseslərdə iştirak edir, lakin ən önəmli funksiyası - enerji təminatıdır; bir çox zülalların fəaliyyəti karbohidratla birləşmiş formada mümkündür (fermentlər, daşıyıcı zülallar, hormonlar); lipidlər, aminturşular, nukleotidlərin sintezi üçün vacib olan bir çox üzvi birləşmələr karbohidratların metabolizmi zamanı əmələ gəlir;
karbohidrat törəməsi olan qlükuronidlər ksenobiotiklərin və endogen toksinlərin detoksiyasında iştirak edir. Karbohidratlar əvəzolunmaz komponent sayılmır; onların defisiti zamanı yaranmış hipoqlikemiyanı kompensasiya etmək üçün zülal və yağlardan istifadə olunur, lakin bu, orqanizm üçün qeyri-effektiv yoldur.
Praktik sağlam insanda düzgün qidalanma zamanı orqanizmə daxil olan şəkər ilk növbədə enerji sintezinə qoşulur; digər bir hissəsi rezerv qlikogen şəklində qaraciyərdə toplanır. Lakin keçən əsrin sonundan başlayan və hazırda çox böyük vüsət almış karbohidrat bumu, yəni qida rasionunda əsasən karbohidratların (xüsusən də tez mənimsənilib insulin şıçrayışına səbəb olan sadə şəkərlərin) ifrat qəbulu bir çox patologiyaların, o cümlədən, geriyədönməz proseslərin inkişafına səbəb olmuşdur.
Problem kimi orta və yaşlı insanlarda daha çox müşahidə olunsa da, uşaq qidalanmasında da mühüm aqressiv faktora çevrilmişdir. Belə ki, uşaqlar tərəfindən aramsız reklam sayəsində çox geniş istehlak olunan hazır qablaşmış məhsulların hamısının tərkibində şəkər mövcuddur və müasir uşaq artıq səhər yeməyi zamanı gündəlik şəkər normasını almış olur. Bəs yanlış qidalanma sayəsində yaranmış şəkər artıqlığı nə kimi fəsadlar törədə bilər?
Məlumdur ki, biokimyəvi reaksiyaların getməsi, adətən, müəyyən fermentlərin iştirakı ilə baş verir. Hiperqlikemiya zamanı (karbohidratların həddən artıq qəbulu: çörək; unlu-şəkərli şirniyyatlar, şirin içkilər; yaxud şəkərli diabet xəstəliyi olduqda) sərbəst şəkərlər orqanizmin istənilən zülalı ilə birləşərək onların funksiyasını pozur;
mürəkkəb biokimyəvi reaksiya nəticəsində orqanizm üçün çox toksik olan qlikasiya məhsulları (AGE) əmələ gəlir ki, bunların hüceyrədə toplanması tədricən hüceyrənin funksiya pozulmasına, sonda isə məhvinə səbəb olur. Bu məhsulların diabet və qocalmanın, Bexterev xəstəliyi, Parkinson xəstəliyi, dağınıq skleroz, artroz, digər degenerativ xəstəliklərin patogenezində rolu sübut olunmuşdur.
Orqanizmin mühüm əhəmiyyətli zülallarının qlikasiya nəticəsində yaranan funksiya pozulmasına aiddir:
• damar divarı zülalının zədələnməsi damarların elastikliyin azalması (rigidliyinə) və qan dövranı pozulmalarına səbəb olur.
•kollagen zülalının zədələnməsi nəticəsində kollagen liflərinin elastikliyi zəifləyir ki, bu da dəri qocalmasına, bağ və vətərlərin boşalmasına, qığırdaq degenerasiyasına səbəb olur
•eritrosit membranları elastikliyini itirdiyindən hüceyrə formasını dəyişə bilmir və öz ölçüsündən kiçik kapilyar mənfəzindən keçə bilmir.
•göz bülluru zülalının zədələnməsi nəticəsində katarakta inkişaf edir.
•qlikasiyaya uğramış qan zərdabının albumin transport və detoksikasiya funksiyasını, bilirubin və uzunzəncirli yağ turşularını birləşdirmək qabiliyyətini itirir.
•immunoqlobulinlər öz xassələrini itirdiyindən orqanizmin müdafiə funksiyası zəifləyir.
•böyrəklərin yumaqcıq aparatının zədələnməsi membranların qalınlaşmasına və onların keçiriciliyinin dəyişməsinə gətirib çıxarır
•sinir lifləri qişalarının, o cümlədən, mielinin zədələnməsi sinir impulslarının ötürülməsini
əngəlləyir.
•insulinin qlikasiyası onun reseptorlara qarşı həssaslığını azaldır.
•immun hüceyrəsinin reseptoru ilə birləşərək iltihab prosesinə təkan verir.
•DNT və nukleotidlərin qlikozilləşməsi mutasiyalara səbəb olur.
•azot monooksidin sintezini inhibə edərək damar genişlənməsini əngəlləyir.
•xolesterinin oksidləşməsini sürətləndirir.
AGE orqanizmdə yaranmaqla yanaşı xaricdən də daxil olur, belə ki, yüksək temperaturda sobada və ya yağda qızardılmış qidalar (toyuq, kartof...) AGE ilə zəngin olur. Belə qidaların müntəzəm istifadəsi, karbohidrat qəbulu ilə birlikdə yuxarıda qeyd olunan hallara, erkən qocalmaya, xroniki xəstəliklərə səbəb olur. Şəkər tək sağlamlığın itirilməsi deyil, həmçinin, gözəlliyə də xeyli xələl gətirir, belə ki, dəri karkası olan, onun elastikliyini təmin edən kollagen və elastin kimi zülalların zədələnməsi dərinin erkən sallanmasına və qırışmasına səbəb olur. /medicina.az
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 983   Tarix: 23 yanvar 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Öd kisəsi ağrıyanda nə etməli? - 5 MƏSLƏHƏT

Öd kisəsi ağrı hiss edən, ağrı siqnalı verən orqandır. Çox zaman kisədə daş olanda və iltihabi xəstəliklərdə ağrıyır. Kəskin pristuplarda ilk işiniz təcili yardım çağırıb, xəstəxanaya çatmaqdır, bu zaman hətta ağrıkəsic

.

İşdə yediyi qidadan zəhərləndiyini düşünürdü, xərçəng imiş - 13 orqanı çıxarıldı

İngiltərədə yaşayan 39 yaşlı Rebekka Hind nadir rast gəlinən və müalicəsi çətin olan "jele xərçəngi"nə - Pseudomiksoma Peritoneiyə yoluxub. xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, hər şey 2018-ci ildə bir iş yeməyində

.

Rəşad Mahmudov: "Səhər yeməyinə ehtiyac yoxdur

"Bir zamanlar belə bir həqiqət var idi ki, insan səhər yeməyi yemədən sağlam ola bilməz. Birmənalı olaraq bədənin ehtiyacı yoxdursa, səhər qidalanmaya ehtiyac yoxdur. Qidalanma maksimum 12:00-dan sonra başlaya bilər"

.

Dərman qutusunu əvəz edə biləcək MƏHSUL

Təbii təbabət dünyasında əsl bir irəliləyiş baş verib - bəhs edilən məhsul evdəki dərman qutusunu tam və ya qismən əvəz edə bilər.  bu möcüzəvi təbii vasitəni təqdim edir:. Orqanizm üçün son dərəcə faydalı məhsul hansıdır?

.

Bu, baş dərisində qabıqlanmanı və kəpəyi YOX EDİR

Baş dərisinin nəmləndirilməsinin üz dərisinə qulluq qədər vacib olduğunu düşünmüsünüz? Axı saçların sağlamlığı məhz başdakı dərinin vəziyyətindən asılıdır. Əgər buna əhəmiyyət verməsəniz, saç tökülməsi və saç tellərinin qırılmas

.

Gecələr tez-tez tərləyənlər diqqət - Xərçəngin gizli əlaməti ola bilər

Gecə vaxtı yaşadığınız bəzi sadə görünən hallar əslində ciddi xəstəliklərin xəbərçisi ola bilər. Britaniyada aparılan son araşdırmalar gecə tərləməsi və yuxusuzluq kimi simptomların, xüsusilə də lenfoma (qan xərçəngi növlərində

.

İstirahətə gedəndə bu rəng geyinməyin - Gənə yapışa bilər

Yay fəslində təbiətdə vaxt keçirmək çoxları üçün istirahət və əyləncə anlamına gəlsə də, gənə təhlükəsi ciddi narahatlıq doğurur. Gəzinti və piknik zamanı bu həşəratlara qarşı diqqətli olmaq lazımdır. xəbər verir ki, parla

.

Xınanın möcüzəvi FAYDALARI

Əsrlər boyu həm estetik, həm də müalicəvi məqsədlər üçün istifadə edilən xına təkcə bəzək deyil, həm də təbii şəfa mənbəyi kimi diqqəti cəlb edir.  xəbər verir ki, xına təbii məhsul olsa da, xüsusilə dəri həssaslığı və y

.

Dəhşətli hadisə: İki böyrəyindən 300-dən çox daş çıxarıldı

Qars şəhərində həyata keçirilən unikal tibbi əməliyyat zamanı bir xəstənin hər iki böyrəyindən ümumilikdə 300-dən çox daş çıxarılıb. Uroloqlar bu sayda daşın bir xəstədə eyni anda rast gəlinməsini nadir hal kimi qiymətləndiriblər

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az yay geyimləri 2025 geyim dəbləri yay kolleksiyasi oxatan burcu baliqqulagi göyəm turşusu atalar sozleri ve meseller vidyolar kökəlmək üçün nizami gencevi porno cinsi