Şizofreniya xəstələri bu tərəvəzi yesin – Yeni kəşf

Şizofreniya xəstələri bu tərəvəzi yesin – Yeni kəşfŞizofreniya xəstəliyi olanlar və ya genetik olaraq bu risk qrupuna daxil olanlar, özündə gizli şizofreniya əlamətləri hiss edən insanlar brokkoli kələmini çox yesinlər.
Milli.Az medicina.az-a istinadən bildirir ki, Hopkins Universitetinin alimləri sübut ediblər ki, brokkolidə olan bir maddə şizofreniya ilə  mübarizə aparır.
Brokkoli cücərtilərindən alınan sulforafan xəstəliyin simptomlarına qarşı təyin olunan psixotrop dərmanların dozasını azaltmağa imkan verir.
Alimlər 81 şizofreniyalı, 91 sağlam insan arasında tədqiqat aparıblar. MRT çəkimləri vasitəsilə mütəxəssislər onların beyinlərində 5 zonanı müqayisə ediblər.
Alimlər müəyyən edib ki, xəstələrin qlutamat neyrotransmitterlərinin konsentrasiyası sağlam insandakından 4% azdır.  Qeyd edək ki, məhz bu birləşmə depressiya və şizofreniya xəstlərində rol oynayır.
Alimlər qlutamatın səviyyəsini dərmanlar vasitəsilə tənzimləməyin yollarını araşdırıblar.
Tədqiqat siçanlar üzərində aparılıb. 2 vasitə : butioninsulfoksimin dərmanı - hansı ki, qlutamat və qlutationu blok edir və gül kələmdən alınan sulfotrafan, hansı ki, əksinə artırır.
Butioninsulfoksimin siçanların beynində güclü oyanma yaratdı və sinir impulslarının ötürülməsini sürətləndirdi. Məhz bu dəyişikliklər şizofreniya üçün xarakterikdir. Əks effekti isə sulforafan verdi. Buzaman beyin hüceyrələri sakitləşdi.
Daha sonra alimlər brokkoli ekstraktı ilə sınaq aparıblar. 80 nəfər sağlam qadın və kişiyə 7 gün ərzində 100 mkml  brokkoli ekstraktı BAD formasında verilib.
Onlarda qarında köpdən başqa heç bir əks təsir müşahidə olunmadır. MRT isə beynin müxtəlif zonalarında qlutationun 30% artrdığını göstərdi.
İndi alimlər brokkolidən alınan sulforafonun şizofreniya xəstələri üçün təhlükəsiz istifadə olunmasının yollarını axtarır. Sulforafonun hallüsinasiyaları azaldacağı gözlənilir.
Əgər təsdiqini taparsa, bu yeni kəşf yaxın gələcəkdə şizofreniyaya meyilli insanlarda xəstəliyin qarşısını almaq üçün tətbiq olunacaq.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1253   Tarix: 27 noyabr 2019
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yazda ən çox yoluxduğumuz infeksiyalar: Necə qorunaq?

İsti havalar infeksiya xəstəliklərinin artmasına səbəb olub. Bu cür infeksiyalar özünü hərarət, boğaz ağrısı, gözdə qızartılar, ürəkbulanma, öskürək, ishalla özünü büruzə verir. -a istinadən xəbər verir ki, yazda ortaya çıxa

.

Acqarına hansı içkiləri qəbul etmək olmaz? - Təəccüblənəcəksiniz

Bəzi içkilər sağlamlığımıza mənfi təsir göstərə bilər. -a istinadən bildirir ki, mədə probleminiz yoxdursa, səhərinizi südlü yaşıl çay, hətta bəzən südlü qəhvə ilə başlaya bilərsiniz. Amma kompot, soda, şirə və şirin çayda

.

Yuxusuzluğa səbəb olan QİDALAR

Araşdırmalara görə, yuxusuzluğun səbəbi pəhrizinizin nəzərə almadığınız digər aspektləri ola bilər. . -a istinadən bildirir ki, yatmazdan əvvəl bəzi qidalardan uzaq durmaq lazımdır. Ədviyyatlı ərzaq. Yatmamışdan qabaq ədviyyatl

.

Bayramlarda salat hazırlayanların nəzərinə - Soyuducuda saxlamağın təhlükələri açıqlandı

"Yeni il tətilləri ərəfəsində xanımlar bayram süfrəsinin təmtəraqlı görünməsi üçün əlindən gələni edir. Nəticədə bir gündə yeyilə bilməyən çoxlu çeşiddə salatlar hazırlanır. Onları soyuducuya qoyarkən istifadə müddət

.

Kişilərin diqqətinə, bu xərçəng növü sürətlə artır

Dünyada kişilərdə ən çox rast gəlinən xərçəng növü olan prostat xərçəngi gün getdikcə artmağa davam edir. Hazırda bu növ xərçəngdən ölüm nisbətinə görə dünyada 4-cü yerdədir.   -a istinadən bildirir ki, prostat xərçəngi

.

Yaponların uzunömürlü olmasının SİRRİ - Hər gün bunu edirlər

Moskvada gözlənilən ömür uzunluğu orta hesabla rekord həddə - 78 yaşa çatıb. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə Moskvanın Əmək və Əhalinin Sosial Müdafiəsi Departamentinin rəis müavini, Moskvanın uzunömürlülük proqramını

.

Kimlərə portağal yemək olmaz? - MÜTƏXƏSSİS AÇIQLADI

Portağal son dərəcə sağlamdır, lakin bəzi insanlar bu meyvəni yeməməlidir.   -a istinadən xəbər verir ki, endokrinoloq Elena Syuraşkinanın fikrincə, mədə və bağırsaq xəstəlikləri olan şəxslər portağal istehlak etməməlidir

.

Orqanizmdə iltihabı azaldan qidalar

Bu qidaları çox miqdarda yemək lazımdır ki, bədəndə iltihab azalsın. Çünki iltihab xroniki xəstəlik və xərçəngin səbəbidir. -a istinadən xəbər verir ki, dietoloq Trista Best antioksidant təsirli ən güclü qidaları açıqlayıb

.

Qanın tünd rəngdə olması nəyin əlamətidir?

Qan rəngi bədəndəki oksigen miqdarını göstərir. bildirir ki, əgər qanın rəngi açıqdırsa tərkibindəki oksigenin miqdarının kifayət qədər olduğunu göstərir. Əgər qanın rəngi tünddürsə, bu qandakı oksigenin az olduğunu bildiri

turlar.az

sonxeber.az yay geyimləri 2024 toy makiyaji sekilleri geyim seçimi aroma və fitoterapiya hüquq və qadın haqları bürc xəbərləri türk şirniyyatları kosmetika rus dilini oyrenek 2ci ders novruz bayramına aid hakıştalar kahfe kali novruza aid hakisdalar cekc pornuxa