Soyuqdəymə zamanı bu qidaları yeməyin

Soyuqdəymə zamanı bu qidaları yeməyin"Soyuqdəymə zamanı orqanizm bütün resurslarını virus infeksiyası ilə mübarizəyə yönəldir, buna görə də onu ağır qidalarla yükləməmək vacibdir".
Milli.Az oxu.az-a istinadən bildirir ki, bu barədə endokrinoloq, diyetoloq, tibb elmləri namizədi Oksana Mixaleva xəbərdarlıq edib.
O qeyd edib ki, qidanın həzmi çox enerji tələb edir, buna görə də sadə və asan həzm olunan məhsullar seçmək, fastfud, qəlyanaltılar, qazlı içkilər, eləcə də yağlı və qızardılmış qidalardan çəkinmək lazımdır.
"İştaha olmadıqda toksinlərin çıxarılmasını sürətləndirmək üçün su rejimini qorumaq vacibdir. Əgər yemək istəmirsinizsə, giləmeyvə şirələri və ya bal ilə süd kimi sadə karbohidratlardan enerji almaq olar, bu, gücü bərpa etməyə və susuzlaşmanın qarşısını almağa kömək edəcək", - deyə həkim bildirib.
O, həmçinin qırmızı əti, çörək-bulka məmulatlarını və şirniyyatı rasiondan çıxarmağı tövsiyə edib.
Həkimin sözlərinə görə, ən uyğun yeməklər yağsız bulyonda (toyuq və ya balıq) hazırlanmış şorbalar, bişmiş tərəvəzlər, yarma, bişmiş toyuq əti, yağsız balıq, həmçinin az miqdarda meyvə (daha yaxşı bişmiş), kəsmik yeməkləri və turş süd məhsulları olacaq.
Eyni zamanda, o qeyd edib ki, liflərlə zəngin olan təzə tərəvəz və meyvələr ağırlıq hissi yarada bilər, buna görə də onları bərpa dövrünə saxlamaq daha yaxşıdır.
"Xəstəlik zamanı qida sadə, faydalı və asan həzm edilən olmalı, zülallar, karbohidratlar və az miqdarda faydalı yağlar ehtiva etməlidir. Qaynatma, bişirmə, buğlama və buxarda bişirmə kimi hazırlama üsulları üstünlük təşkil edir. Qida nə qədər yumşaq və homogen olarsa, bir o qədər asan həzm olunacaq. Bulyonlar, şorbalar, sıyıqlar və yaxşı bişmiş ət xəstəliyin ilk günlərində ən yaxşı seçimdir. Vəziyyət yaxşılaşdıqca tədricən normal qidalanmaya qayıtmaq olar", - deyə mütəxəssis əlavə edib.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1036   Tarix: 28 sentyabr 2024
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

101 yaşlı qadın uzunömürlülüyünün sirrini AÇIQLADI - FOTO

Böyük Britaniyada 101 yaşını qeyd edən Coys Linas uzunömürlülüyünün gizlinini bölüşüb. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, Linas gənclik illərində atasına fermada yardım edib, daha sonra ayaqqabı fabrikində çalışıb

.

Kabuslar sadəcə yuxu deyil - beyninizdən kömək siqnalıdır

Hər birimiz ən azı bir dəfə kabusdan sonra soyuq tər içində oyanmışıq. Bəziləri uçurumdan düşdüyünü görür, bəziləri ayaqlarını hiss etmədən qaçır, bəziləri isə keçmişdə yaşadığı ağrını yenidən yaşayır. Kabuslar uşaqlard

.

Saç tökülməsinə səbəb olan 9 mühüm faktor – xəbərdarlıq

Son illər həm qadınlarda, həm də kişilərdə saç tökülməsi sürətlə artan problemlərdən birinə çevrilib. Dermatologiya üzrə mütəxəssis bildirir ki, saç tökülməsi təkcə genetik səbəblərlə deyil, həyat tərzi və ətraf mühit amillər

.

Qəhvə "Alzeymer" xəstəliyindən xilas edir - ARAŞDIRMA

Bir qrup rusiyalı alim təbii pirokatexin antioksidantı əsasında Altsheymer xəstəliyinin müalicəsinə yaxşı təsir göstərən yeni molekullar aşkarlayıb. xəbər verir ki, bu barədə Rusiya Elmlər Akademiyası bildirib. Qeyd olunu

.

Uşaqdan böyüyə hamı bəh-bəhlə yeyir - Beynin düşməni olan 6 qida

Nevroloqlar beynə ən zərərli olan 6 qidanı açıqlayıb. xəbər verir ki, nevroloqlar beynin uzunmüddətli fəaliyyətini zəiflədən 6 gündəlik qidanı müəyyənləşdirib. Mütəxəssislər bu məhsulların həm geniş istifadə edildiyini, hə

.

Gərginsinizsə bu vitamininiz çatışmır

Vitamin D, B12, B6, maqnezium, sink və omeqa-3 yağ turşuları çatışmazlığını erkən mərhələdə müəyyən etmək çətindir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina deyib. "Bu qid

.

Qış aylarında artan iştahanın səbəbi görün nə imiş

Qış mövsümündə bir çox insanın iştahası artır, xüsusilə də şirniyyata və ağır qidalara meyl güclənir. xəbər verir ki, Rusiyalı diyetoloq Lyudmila Denisenko bildirib ki, bunun səbəbini günəş işığının azalması, qısa günlə

.

Yaddaşı gücləndirən iki təbii qoxu - Mütəxəssislər tövsiyə edir

Yeni araşdırmalar göstərir ki, bəzi təbii qoxuların inhalyasiyası zehni fəaliyyəti artırır, enerjini yüksəldir və diqqəti kəskinləşdirir. Xüsusilə çox kofein qəbulunun qan təzyiqini yüksəltməsi, hamilələr üçün risk yaratmas

.

Turşunun faydaları nədir?

Turşu evdə şüşə qabda və gigiyenik şəraitdə hazırlanarsa, sağlamlıq üçün faydalıdır. Həftənin 2 günü ovuc içi qədər istehlak edilməlidir. Sadəcə, sirkə və duz ilə hazırlanmış, tərkibində konservant olmayan turşuların istifad

turlar.az

yemek reseptleri kosmetik vasiteler toy gecesi intim münasibətləri qis salatlari cennet almasindan murebbe çanta ayaqqabı kosmetika statuslar rus dili 2ci ders novruz hakıştası ziyafet geyimleri oğlaq