Süni ət orqanizmə necə təsir edir? - Sınaqdan keçirildi: ŞOK NƏTİCƏ

Süni ət orqanizmə necə təsir edir? - Sınaqdan keçirildi: ŞOK NƏTİCƏSinqapurlu alimlər bitki mənşəli ət əvəzedicilərinin insan sağlamlığına təsiri ilə bağlı araşdırmalardakı boşluğu doldurmaq üçün klinik sınaq keçiriblər.
Milli.Az publika.az-a istinadən xəbər verir ki, onlar iki növ pəhrizin kardiometabolik parametrlərinə təsirini - heyvan ətinin və ya onun bitki analoqlarının istehlakı ilə müqayisə ediblər.
Eksperiment üçün 2-ci tip şəkərli diabetdən əziyyət çəkməyən, lakin qanda qlükoza səviyyəsinin yüksəlməsi ilə ona meylli olan 30-70 yaşlı 89 Sinqapur sakini cəlb edilib. Digər seçim meyarlarına piylənmə, ciddi xəstəliklər, siqaret vərdişləri və maddə asılılığının olmaması daxildir. Həmçinin, iştirakçılar xüsusi pəhrizlərə riayət etməməli, tədqiqatın nəticələrinə təsir edə biləcək dərmanlar və ya əlavələr qəbul etməməlidirlər.
Subyektlər təsadüfi olaraq 45 və 44 nəfərlik iki qrupa bölünüb. Bütün tədqiqatı müvafiq olaraq 42 və 40 nəfər tamamlayıb. Səkkiz həftə ərzində bir qrupdakı iştirakçılar adi proteinlə zəngin qidaları müəyyən miqdarda heyvan əti ilə, digər qrupda isə alimlər tərəfindən təmin edilən müvafiq bitki analoqları ilə əvəz etməli olublar. Eyni zamanda, digər protein məhsullarının istehlakını minimuma endirmək təklif edilib.
İştirakçılara öz yemək üsullarını və ədviyyatları seçmək imkanı verilib. Təcrübə zamanı təşkilatçılar ümumi pəhrizə nəzarət ediblər və subyektlər dörd dəfə onlara əvvəllər saxlamağı öyrətdikləri üç günlük qida gündəliklərini təqdim ediblər.
Tədqiqat zamanı könüllülərin qan təzyiqi də ölçülüb və kardiometabolik parametrlər, o cümlədən lipid və lipoproteinlər, qlükoza, insulin, fruktozamin, C-reaktiv zülal və digər biomarkerlər qan testləri vasitəsilə izlənib.
Təcrübənin əvvəlində və səkkizinci həftəsində nəzarət venoz qan nümunələrinin nəticələrinə əsasən, tədqiqatçılar heyvan ətinin istehlakı ilə müqayisədə bitki əsaslı ət analoqlarına keçidin sağlamlığa heç bir aydın faydasını tapmayıblar. Hər iki pəhriz nümunəsi zamanla daha sağlam fruktozamin və HOMA-β səviyyələri ilə əlaqələndirilib.
Qan təzyiqinin və qanda qlükoza səviyyəsinin monitorinqi göstərib ki, müntəzəm ət pəhrizi bu sağlamlıq parametrlərinə nəzarət etməkdə daha effektivdir. Ət qrupunda daha yaxşı glisemik indeks nəticələri, ehtimal ki, bitki əsaslı ət qrupu ilə müqayisədə daha az karbohidrat qəbulu və daha çox protein qəbulu ilə əlaqədardır.
Sinqapur tədqiqatçıları belə nəticəyə gəliblər ki, 8 həftəlik sınaqdan sonra, bitki əsaslı ət analoqları kardiometabolik sağlamlıq üçün daha çox fayda verməyib.
Milli.Az
Xəbərlərimizi WhatsApp kanalımızdan da oxuyun

Xəbərlər     Baxılıb: 703   Tarix: 12 aprel 2024
f Paylaş

Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Maqnit qasırğaları sağlamlıq üçün nə qədər təhlükəlidir?

İyulun 24-də səhər saatlarında Yer kürəsində G1 səviyyəli geomaqnit qasırğası başlayıb. Qasırğanın bir neçə gün davam edəcəyi gözlənilir.   -a istinadən xəbər verir ki, İZMIRAN Kosmik Hava Proqnozları Mərkəzinin mütəxəssis

.

Dərinizə yay qulluğu edin

Yay isti havası, sərin suları və əyləncəli çimərlikləri ilə bizə gözəl xatirələr buraxır. Amma eyni zamanda da dərimizə bir çox zərər verir. axşam.az-a istinadən bildirir ki, buna görə dəri mütləq xüsusi qulluq tələb edir

.

Böyürtkənin faydaları nələrdir?

Rusiyalı tibb elmləri namizədi, qastroenteroloq və dietoloq İrina Berejnaya böyürtkənin faydalarından danışıb və bu giləmeyvənin yalnız bir əks göstərişə malik olduğunu deyib. -a istinadən xəbər verir ki, böyürtkən antioksidan

.

Ofis işçisi olan kişilərdə ən çox müşahidə edilən xəstəliklər - SİYAHI

Kompüterdə uzun müddət işləməyi tələb edən ofis işləri müxtəlif sağlamlıq problemlərinin inkişafına səbəb olur. Məsələn, kişi ofis işçiləri arasında ən çox görülən xəstəliklər arasında prostatit və varikosel öndə gedir.

.

Bunu içsəniz, iştahınız olmayacaq

Şüyüd toxumu yağının hər kəsə məlum olan faydaları var. Onun haqqında bilməli olduğunuz şeylərdən biri də ondan necə və nə qədər istifadə edilməli olduğudur. Bəs, onun arıqlamağa kömək etdiyini bilirdiniz?. axşam.az-a istinadə

.

Demensiya riskini bir neçə dəfə artıran amil müəyyən edildi

Xroniki anksiyete demensiya riskini 3,2 dəfə artırır.   -a istinadən xəbər verir ki, bunu Nyukasl Universitetinin (Böyük Britaniya) alimləri üzə çıxarıblar. Onların sözlərinə görə, yeni başlayan anksiyete isə demensiyanı

.

Bədənimizdəki piy hara gedir?

Adətən köklüyə görə bədəndə toplanan piy "günahlandırılır". İnsanlar arıqlamağa başlayanda məhz onunla mübarizə aparırlar. Lakin heç də hamı piyin bədəni necə tərk etdiyini bilmir. -a istinadən xəbər verir ki, rusiyal

.

Azərbaycanda oğul qaraciyərini anasına verdi

Uzun illərdir qaraciyər çatışmazlığından əziyyət çəkən anaya öz oğlu donor olub. -a istinadən xəbər verir ki, Hacıqabul rayonunun sakini Elçin Qəniyev anası Tamam Qəniyevaya öz qaraciyərini verib. Elçin Qəniyev evin tək övladıdır

.

Səhərlər ət yeməyin zərərləri

Səhər yeməyində tez-tez ət yemək ürək xəstəliyi riskini artırır.   -a istinadən xəbər verir ki, bunu "HealthNews"a amerikalı dietoloq Şerri Kollinz deyib. O, səhər yeməyində davamlı olaraq ət və yumurta yeməyi

turlar.az

sonxeber.az kosmetoloq qis geyimləri 2024 toy makiyaji sekilleri cizgi filmi fotoqaleriya kosmetologiya qadın saytı kosmetika uşaq şeirləri azerbaycan kəlamlar qoğalın nağlı sağlamlığın sirleri