Suplara qatılan bu qida dünyanın ən zərərli maddəsi imiş

Suplara qatılan bu qida dünyanın ən zərərli maddəsi imişSağlam qidalanma və nizamlı həyatla bağlı yeni araşdırma yeməklərdə və şorbada tez-tez istifadə edilən bir qidanın sağlamlıq üçün təhlükəli olduğunu üzə çıxarıb.
Milli.Az ölkə.az-a istinadla xəbər verir ki, praktikliyinə görə geniş istifadə edilən və yeməklərin əsas tərkib hissələrindən biri olan bulyonun ən zərərli qida olduğu müəyyən edilib.
Ət, toyuq və ya tərəvəz qarışımlı bulyonlar yeməklərə təkcə ləzzət yox, həm də duz qatır. Bulyonun istifadəsi tövsiyə olunan gündəlik duz dozasını aşmaqla yanaşı, ürək-damar sağlamlığına ciddi mənada mənfi təsir göstərir. 
Yüksək təzyiqin ən böyük səbəbi hesab edilən duz qidalarda da ciddi risklər yaradır. Bulyonlar 50% duzdan hazırlanır ki, bu da demək olar, bir çay qaşığına bərabərdir.
Digər tərəfdən, bulyonların istifadəsində yeganə təhlükə duz deyil. Selenium və mis də daxil olmaqla minerallar və vitaminlər çox azdır. Bəzi növlərdə dad artırıcı formula olan MSG (monosodium glutamat) da istifadə olunur. MSG və ya Çin duzu, sağlamlıq təsirlərinə görə insanların çoxunun qaçınması lazım olan ümumi bir ləzzət artırıcıdır.
MSG istifadəsi bəzi insanlarda həssaslıq yarada bilər. Məsələn, başgicəllənmə, nəfəs almaqda çətinlik çəkmək, halsızlıq və s. bu əlamətlər arasındadır.
MSG eyni zamanda insanların sinir sisteminə təsir edərək, irəliləyən dövrlərdə parkinson, altseymer kimi neyrodegenerativ xəstəliklərin üzə çıxmasına səbəb ola bilər.
Bəzi bulyonlarda süni daalandırıcılar, rəngləndiricilər və konservantlar kimi əlavələr ola bilər.
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) həmçinin təxminən 5 milyard insanın bu qidaya görə risk altında olduğunu bildirib.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 902   Tarix: 08 noyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Dünyada ölümcül qrip sürətlə yayılır: nə məlumdur?

H3N2 ştammının yaratdığı yeni qrip dalğası artıq onlarla ölkəni bürüyüb. . -ın xarici mətbuata istinadla məlumatına görə, yeddi mutasiyaya məruz qalan virus 30-dan çox ölkəyə yayılıb və bu da tibb işçiləri arasında narahatlı

.

Kolbasanın üstündə bu söz varsa, qəti almayın

Mağazada yaxşı kolbasa seçmək üçün məsləhətlər verilib. xəbər verir ki, bu sahə üzər ekspert Yelena Medkovanın sözlərinə görə əsas meyar qablaşdırmanın dizaynı yox, məhsulun texnoloji göstəriciləridir. "Bişmiş kolbas

.

Yeni il "yolka"ları barədə ciddi xəbərdarlıq - Evə gətirdiyimiz təhlükə

Pulmonoloq Yelena Pyatikova süni Yeni il ağaclarının düşündüyümüz qədər zərərsiz olmadığını bildirib. xəbər verir ki, onun sözlərinə görə, bir çox evlərdə istifadə olunan bu ağaclar plastik materiallardan hazırlandığı üçü

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Ən faydalı ət

Dovşan əti ən dietik və faydalı ət növüdür. -ın xarici mətbuata istinadən məlumatına görə, onun tərkibində zülal miqdarı 21 faiz təşkil edir ki, bu göstərici üzrə dovşan əti, hətta toyuq ətini də qabaqlayır. Mütəxəssislə

.

Ata olmaq üçün riskli yaş açıqlandı - Tək qadınlarda deyilmiş

Son illərdə doğum nisbətləri əsasən qadınların yaşı ilə əlaqələndirilsə də, mütəxəssislər kişilərdə də ata olmaq üçün "riskli yaş" anlayışının olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, Üroloq Prof. Dr. Murat Zorun sözlərin

.

Qışda axşam 7-dən sonra yeməyi dayandırın - Yoxsa

Qışda ideal şam yeməyi vaxtı açıqlanıb. xəbər verir ki, rusiyalı diyetoloq Valentina Palatsso qış aylarında şam yeməyini saat 18-19-a qədər yeməyi tövsiyə edir. O bildirir ki, qışda gün işığının azalması səbəbindən melatoni

.

Uşaqdan böyüyə hamı bəh-bəhlə yeyir - Beynin düşməni olan 6 qida

Nevroloqlar beynə ən zərərli olan 6 qidanı açıqlayıb. xəbər verir ki, nevroloqlar beynin uzunmüddətli fəaliyyətini zəiflədən 6 gündəlik qidanı müəyyənləşdirib. Mütəxəssislər bu məhsulların həm geniş istifadə edildiyini, hə

.

İnnabın faydası və zərərləri

İnnab (Ziziphus jujuba) 3.00 ildən çoxdur ki, insanlar tərəfindən istehlak edilir və ənənəvi tibbdə geniş istifadə olunur. Lif və antioksidant baxımından zəngin, aşağı kalorili olan bu meyvə, bəzən "qırmızı xurma"

turlar.az

kosmetoloq qadin sayti aksessuarlar alimlər xınayaxdı hakışta ailə məktəbi ilk tibbi yardim kosmetika qadin.az qizlar hüzeyir hacibəyov veten haqqinda atalar sozleri qız bürcü