Turşu bağlamalarının fəsadları - evdə hazırlayaq, yoxsa marketdən alaq?

Turşu bağlamalarının fəsadları - evdə hazırlayaq, yoxsa marketdən alaq?Ekspertlər turşu bağlamalarından imtina etməyi tövsiyə edir; Azər Maqsudov: "Kustar üsulu ilə hazırlayırlar, sanitar qaydalara uyğun olmur, ona görə..."
Yayın sonu-payızın əvvəli evlərdə qış üçün turşu bağlamalarının tədarük dövrü sayılır. Maraqlıdır ki, illərdir marketlərdə hazır pomidor və xiyar turşuları satılsa da, bir çox insanlar nədənsə yenə ev məhsullarına üstünlük verir. Görəsən niyə, daha ucuz başa gəldiyinə görə, yoxsa başqa səbəb var?
Bəs turşu bağlamalarını ev şəraitində hazırlayarkən hansı qaydalara riayət olunmalıdır ki, qışda botulizmdən zəhərlənmə halları olmasın? Bəlkə ən yaxşısı elə onları marketdən almaqdır? Ümumiyyətlə statistika nə deyir, zəhərlənmələr daha çox ev "zaqatovka"sından baş verir, yoxsa marketdə satılanlardan?        
İstehlakçıların müdafiəçisi Eyyub Hüseynov bizimlə söhbətdə deyib ki, turşulardan bidrəfəlik, birmənalı şəkildə imtina etmək lazımdır: "Bazara gedən zaman görürük ki, plastik qablar götürüb, elə oradaca kələmdən turşu düzəldirlər. Hələ üzərinə kimyəvi aktiv sirkə də tökürlər. Azərbaycanın qida rasionundan  bunu birdəfəlik çıxarmaq lazımdır. Hər kəs bilir ki, badımcan, xiyar və digər turşular insanı cəzb edir, iştahı açır. İnsanı nə özünə çəkirsə, əksər hallarda o, zərərli olur. Turşular da o cümlədən zərərlidir. Əgər zəhərlənmələrin statistikasını araşdırsaq görərik ki, bunların əksəriyyətinə səbəb turşulardır. Ona görə də ev şəraitində hazırlanan turşulardan birdəfəlik imtina etmək lazımdır.
Evlərdə hazırlanan turşulardan zəhərlənmə ona görə baş verir ki, insanlar normalara əməl etmirlər. Turşulardan zəhərlənmə qədimi zamanlarda da baş verib. Lakin o zaman tibb elmi bu qədər inkişaf etmədiyi üçün qəfil dünyadan köçmənin turşudan zəhərlənmə olduğunu bilmirdilər. Sənaye üsulu ilə hazırlanan turşulardan isə təsadüfü hallarda istifadə etmək lazımdır. Ancaq bundan da imtina edilərsə, faydası var. Bir il istifadə olunmasa, ailələr onu unudacaq. Kənd təsərrüfatı məhsulları torpaqla təmasda olur. Bəzən torpaqda olan çox ciddi bakteriya turşular vasitəsilə insan orqanizminə keçir. Çünki yaxşı sterilizə edilmir. Bizim məişətdə istifadə edilən turşular tədrici və qəfil zəhərlənmənin amillərindən biridir. Mağazalarda bununla bağlı xüsusi reyd etməmişik. Ancaq bilirəm ki, sənaye üsulu ilə istehsal edilən turşular mağazalarda da satılır. Ən pis vəziyyət isə açıq bazarlardadır. Orada satılan turşulardan insan zəhərlənərsə, kim günahkar olacaq kimi məsələlər açıq qalıb. Ona görə də bazarlardan turşu almaq lazım deyil. Bu, çox təhlükəlidir. Söhbət təkcə zəhərlənmədən getmir. Turşunun insan orqanizminə zərərləri çoxdur".
Milli.Az musavat.com-a istinadən bildirir ki, Azərbaycan Səhiyyə Nazirliyinin baş toksikoloqu Azər Maqsudov mövzu ilə bağlı dedi ki, əsasən ev şəraitində bağlanan şorabalardan zəhərlənmələr olur: "Kustar üsulu ilə hazırlayırlar, sanitar qaydalara uyğun olmur. Yaxşı qaynadılmır və infeksiya qalır. İnfeksiya oksigen olmayan şəraitdə inkişaf edir və batulizmə səbəb olur. Bu da ağır toksiki qida infeksiyasıdır. Buna da kütləvi şəkildə rast gəlirik. Dükandan alınan şorabalar yüz dərəcə istilikdə hazırlanır. Ona görə dükandan alınan şorbalardan zəhərlənmə halları demək olar ki, rast gəlinmir. Amma evdə, bazarda satılan şorabalardan zəhərlənmələrə tez-tez rast gəlinir. Keçən ay 3-4 nəfər bundan zəhərlənmişdi. Artıq mövsüm başlayıb, oktyabr, noyabr, fevrala qədər belə hallar olacaq. Zəhərlənmələr əsas qış aylarında baş verir, indi hələ başlanğıcdır".
Gigiyena və Epidemiologiya Mərkəzinin şöbə müdiri İmran Abdullayev isə mediaya açıqlamasında bildirib ki, ev şəraitində hazırlanan turşuların daha təhlükəli olduğunu bildirir ki: "Əhaliyə bu cür ərzaqların təhlükəli olması barədə dəfələrlə xəbərdarlıqlar edirik. Xüsusilə də ev şəraitində hazırlanan turşular, bilgisiz şəkildə hazırlanır. Çox vaxt turşu bağlayarkən sterilizə etmirlər, hazırlanma prosesində təmizliyə ciddi riayət etmirlər. Əgər insanlar öz qida rasionlarında mütləq turşulardan istifadə etmək istəyirlərsə, üstünlüyü evdə yox, sənaye üsulu ilə hazırlanan məhsullara verməlidirlər. Çünki bu cür sənaye məhsullarını daha sterilizə şəkildə bu sahə üzrə ixtisaslı kadrlar hazırlayır. Amma belə məhsulları alarkən qabın üzərindəki istehsal tarixinə diqqət yetirmək lazımdır. Həmçinin turşu qabına fikir vermək lazımdır ki, onun qapağı şişmiş olmasın".
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 812   Tarix: 21 oktyabr 2023
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Kor-koranə edilən "TÜRKƏÇARƏ"nin fəsadları

Çoxumuz xəstələnən kimi həkimdən öncə dədə-baba, nənə-bibi üsulunu sınayırıq. Hansısa otlardan inhalyasiya, buxar, isti kartofdan burunun üstünə kompress, yanığa qatıq və ya sidik çəkmək və s. Yəqin ki, bunlar haqqında eşitmisi

.

Saç ağarmasının qarşısını ala bilərik?

Ağarmış saçlar, üzdəki qırışlar kimi, qocalığın çoxsaylı əlamətlərindən biri hesab olunur. Bir çox insan saç ağarması prosesini geri qaytarmağın mümkün olub-olmadığı ilə maraqlanır. -ə istinadən bildirir ki, 2021-ci ild

.

Qışda xəstəliklərdən qoruyur, həm də arıqladır

Qışda salatları bəzəyən turp tərkibindəki vitaminlər, minerallar və liflə tam sağlamlıq qaynağıdır. axşam.az-a istinadən bildirir ki, çoxsaylı araşdırmalar nəticəsində turp yeməyin immuniteti gücləndirdiyini sübut edib.

.

Qışda isinərkən etdiyiniz səhv – Sağlamlığınıza ziyan vurur

Enerji qiymətlərinin yüksək olması səbəbindən, qışda mənzili qızdıran bir çox insanlar otaqda istiliyin uzun müddət qalması üçün havalandırmanı mümkün qədər azaltmağa üstünlük verirlər. Ancaq bu vərdiş həm mənzilinizə, hə

.

Təbii diş ağardıcı məhsul

Harvard Stomatologiya Məktəbinin alimləri müəyyən ediblər ki, brokoli, kivi və badamın birləşməsi güclü ağardıcı effekt yaradır. -a istinadən xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Journal of Dental Research"

.

Yarpaq dolmasını qatıqla yeyənlərə xəbərdarlıq

Yarpaq dolmasını qatıqla yeməyin zərərləri əsasən fərdi qida həssaslığından və müəyyən tibbi hallardan asılıdır. . xəbər verir ki, sağlam insanlar üçün dolmanın qatıqla yeyilməsi zərərsizdir. Buna baxmayaraq bəzi hallar

.

Alimlərdən XƏBƏRDARLIQ: Marketlərdəki bu qidalar ölümə aparır - SİYAHI

Alimlər hər kəsə, xüsusən də hamilə qadınlara və yaşlılara xəbərdarlıq ediblər ki, marketlərdən məhsul alarkən diqqətli olsunlar. xəbər verir ki, yaş və hamiləlik kimi faktorlar immunitet sisteminin azalmasına səbəb olduğunda

.

Kosmetikada olan bu maddə yuxunuza haram qata bilər

Kaliforniya Universitetinin Kek Tibb Məktəbinin alimləri müəyyən ediblər ki, plastik qablaşdırmada və kosmetikada olan PFAS kimyəvi maddələri yuxunu tənzimləyən genləri poza bilər. bildirir ki, araşdırmanın nəticələri Environmenta

.

Bir çox insan turşu ilə bağlı bu səhvə yol verir: hansı duzu seçmək lazımdır?

Kələm turşusunun dadlı olub-olmaması ən azı istifadə olunan inqrediyentlərdən asılıdır. Düzgün duz seçmək xüsusilə vacibdir. Kələm turşusu üçün hansı duzdan istifadə etmək lazımdır?. xəbər verir ki, təcrübəli aşpazlar kələ

turlar.az

sonxeber.az qadın geyimi gelinlikler kosmetoloq qaraciyər yasil pomidor tutmasi sac horukleri korpenin cekisi ariqlamaq maska uşaq şeirləri novruz hakısdası xerçeng