Ürək üçün ən faydalı yağlar müəyyən olundu

Ürək üçün ən faydalı yağlar müəyyən olunduÇalmers Texnologiya Universiteti (İsveç) və Almaniya İnsan Qidalanma İnstitutunun alimləri müəyyən ediblər ki, doymamış yağlarla (bitki yağları) zəngin qidalara üstünlük vermək və kərə yağından imtina etmək ürək-damar xəstəliklərinin, eləcə də 2-ci tip diabetin inkişaf riskini azaldır.
Milli.Az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Nature Medicine" jurnalında dərc olunub.
Tədqiqatda 113 nəfər iştirak edib. 16 həftə ərzində bir qrup doymuş heyvan yağları ilə hazırlanmış yeməklər yeyib, digər qrup isə bitki mənşəli doymamış yağlarla zəngin qidalanma rejiminə əməl edib.
Doymuş yağlar bərk konsistensiyaya malikdir və əsasən heyvan mənşəlidir. Onlar donuz piyində, kolbasalarda, pendirdə, qaymaqda, süddə, həmçinin bəzi bitki məhsullarında - palma və kokos yağlarında olur.
Doymamış yağlar bitkilərdən - kanola, günəbaxan, kətandan alınır.
Təcrübəni başa vurduqdan sonra alimlər laboratoriya testləri üçün iştirakçılardan qan nümunələri götürüb və könüllüləri izləməyə başlayıblar. Bir neçə illik müşahidələr ərzində tədqiqatçılar ürək-damar xəstəlikləri və şəkərli diabet qeydə alıblar.
Məlum olub ki, bitki mənşəli, doymamış yağla zəngin olan qidaları qəbul edən insanlar doymuş yağlara üstünlük verənlərə nisbətən bu patologiyaları daha az yaşayırlar.
Alimlər izah ediblər ki, sağlam bitki yağlarının (zeytun, kətan toxumu) istehlakı qanın lipid (yağ) profilini yaxşılaşdırmağa kömək edir. Lipid trigliseridlərin və ümumi xolesterolun səviyyələrini təyin edir. Bədəndə bu birləşmələrin normal konsentrasiyası ilə ateroskleroz, hipertansiyon və digər ürək və damar xəstəliklərinin inkişaf ehtimalı azalır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 891   Tarix: 14 iyul 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Kağız dəsmal alarkən diqqət - İçində olan bu 3 maddə xərçəng yaradır

Gündəlik istifadədə ən zərərsiz görünən məhsullardan biri hesab edilən kağız dəsmalların tərkibində bəzən gözə görünməyən kimyəvi maddələr ola bilər. xəbər verir ki, xlorlu ağardıcılar, dioxin və furan kimi qalıqlar uzu

.

İdman edənlər xərçəngə daha az tutulur - Araşdırma

Fiziki məşqlər xərçəngin böyüməsini 60 faiz yavaşlada bilər. xəbər verir ki, beynəlxalq tədqiqatlar göstərir ki, fiziki aktivlik xərçəng hüceyrələrinin enerji mənbəyini azaltmaqla onların böyüməsini ləngidə bilər. Bu nətic

.

32 yaşlı qadının qəhvə içdikdən sonra ürəyi dayandı

32 yaşlı qadın arıqladıcı qəhvə içdikdən sonra infarkt keçirərək intubasiya edilib. xəbər verir ki, Türkiyə Əczaçıları Dərnəyi sosial mediada "təbii" və "bitki mənşəli" adı altında satılan qəhvələrlə bağl

.

Azərbaycanlıların gündəlik səhər vərdişi xərçəng yaradır

Bal yeyən xərçəng xəstəliyinə tutula bilər. xəbər verir ki, mütəxəssislər bu qənaətə gəliblər. Araşdırmalar nəticəsində müəyyənləşdirilib ki, dünyanın ən sağlam qidalarından olan bal belə düzgün formada qəbul edilmədikd

.

Diş həkimindən qorxursunuzsa, şirniyyatı azaldın

Yeni il ərəfəsində şirniyyatların çoxluğu dişlər üçün risk yaradır. xəbər verir ki, mikrobioloqlar bildirirlər ki, şirniyyat ağıza daxil olduqda dişlərdə yaşayan bakteriyalar onu enerji üçün istifadə edir və bir-iki dəqiq

.

Yaşlı hüceyrələri yenidən cavanlaşdırmaq mümkün olacaq

Alimlər hüceyrələrin enerji mərkəzləri olan mitoxondriləri yeniləməyin yeni üsulunu tapıblar. "Nanoflower" adlı texnologiya sayəsində sağlam kök hüceyrələrin istehsal etdiyi əlavə enerjinin, zədələnmiş və yaşlanmı

.

Üzə dolğu etdirənlərə xəbərdarlıq: Kor ola bilərsiniz

Elm adamları üz nahiyəsinə dolğu etdirən şəxsləri ciddi fəsadlar barədə xəbərdar edib. Mütəxəssislər bildirirlər ki, dolğu maddəsinin damarları tutması nəticəsində toxuma itkisi, hətta korluq kimi ağır nəticələr ortaya çıx

.

Gecə xoruldamaq ürək xəstəliyinin xəbərçisidir?

Mütəxəssislər bildirirlər ki, gecələr güclü xorultu yalnız yuxu pozuntusu deyil, həm də ürək-damar xəstəliklərinin xəbərçisi ola bilər. xəbər verir ki, həkimlərin sözlərinə görə, xoruldama bəzən obstruktiv yuxu apnesi il

.

Soyuducuya ikinci dəfə qoyulanda zəhərə çevrilir - 5 əsas qida

Buzu açıldıqdan sonra bəzi qidaları yenidən soyuducuya qoymaq olmaz. xəbər verir ki, bunu həkim Hüseyin Tapik deyib. Onun sözlərinə görə donu açılmış bəzi qidaları yenidən soyuducuya qoymaq ciddi sağlamlıq riskləri daşıyır

turlar.az

qadin dunyasi yemek reseptleri toy gecesi veten haqqinda insa boy uzadan xinayaxdi ucun sozler boşanma səbəbləri kosmetika pehriz atalar sözləri qız bürcü sevgi hakisdalar