Ürək üçün ən faydalı yağlar müəyyən olundu

Ürək üçün ən faydalı yağlar müəyyən olunduÇalmers Texnologiya Universiteti (İsveç) və Almaniya İnsan Qidalanma İnstitutunun alimləri müəyyən ediblər ki, doymamış yağlarla (bitki yağları) zəngin qidalara üstünlük vermək və kərə yağından imtina etmək ürək-damar xəstəliklərinin, eləcə də 2-ci tip diabetin inkişaf riskini azaldır.
Milli.Az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Nature Medicine" jurnalında dərc olunub.
Tədqiqatda 113 nəfər iştirak edib. 16 həftə ərzində bir qrup doymuş heyvan yağları ilə hazırlanmış yeməklər yeyib, digər qrup isə bitki mənşəli doymamış yağlarla zəngin qidalanma rejiminə əməl edib.
Doymuş yağlar bərk konsistensiyaya malikdir və əsasən heyvan mənşəlidir. Onlar donuz piyində, kolbasalarda, pendirdə, qaymaqda, süddə, həmçinin bəzi bitki məhsullarında - palma və kokos yağlarında olur.
Doymamış yağlar bitkilərdən - kanola, günəbaxan, kətandan alınır.
Təcrübəni başa vurduqdan sonra alimlər laboratoriya testləri üçün iştirakçılardan qan nümunələri götürüb və könüllüləri izləməyə başlayıblar. Bir neçə illik müşahidələr ərzində tədqiqatçılar ürək-damar xəstəlikləri və şəkərli diabet qeydə alıblar.
Məlum olub ki, bitki mənşəli, doymamış yağla zəngin olan qidaları qəbul edən insanlar doymuş yağlara üstünlük verənlərə nisbətən bu patologiyaları daha az yaşayırlar.
Alimlər izah ediblər ki, sağlam bitki yağlarının (zeytun, kətan toxumu) istehlakı qanın lipid (yağ) profilini yaxşılaşdırmağa kömək edir. Lipid trigliseridlərin və ümumi xolesterolun səviyyələrini təyin edir. Bədəndə bu birləşmələrin normal konsentrasiyası ilə ateroskleroz, hipertansiyon və digər ürək və damar xəstəliklərinin inkişaf ehtimalı azalır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 850   Tarix: 14 iyul 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

"Gündə 8 saat yuxu" mifinin sonu - Bu qədər yatmaq kifayətdir

Uzun illər sağlam həyatın əsas qaydası kimi göstərilən "gündə 8 saat yatmaq" tövsiyəsi artıq elm insanlarına görə keçərli deyil. Yeni araşdırmalar hər kəs üçün sabit bir yuxu müddətinin olmadığını, əsas vacib məqamı

.

Xaşdan daha təsirli şorba - Sümükləri beton kimi bərkidir

Qış aylarının sevilən ənənəvi yeməklərindən biri olan yayla şorbası, təkcə mədəni deyil, sümükləri də qoruyur. Mütəxəssislərə görə, qatıq, düyü, nanə və yumurta ilə hazırlanmış bu şorba kalsium, fosfor, zülal və probioti

.

Bu qidalar baş ağrısına səbəb olur – Xəbərdarlıq

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bəzi gündəlik qidalar baş ağrısının əsas səbəblərindən biri ola bilər. Xüsusilə miqren və gərginlik tipli baş ağrısından əziyyət çəkən insanlar üçün qida seçimi çox önəmlidir. xəbər veri

.

Bir qaşığı da bəs edir - Alimlərin "tanınmayan möcüzə" dediyi super qida

Elm adamları uzun müddət diqqətdən kənarda qalan bu tərəvəzin əslində sağlamlıq üçün əvəzolunmaz olduğunu açıqlayıblar. Mütəxəssislərə görə o, təkcə immunitet sistemini gücləndirmir, həm də xolesterini aşağı salır və bağırsaqlar

.

Qaraciyəri toksinlərdən təmizləyir - Çayın içinə 1 ədəd əlavə edin

Soyuq havalarda həm orqanizmi isidən, həm də immuniteti gücləndirən təbii möcüzələrdən biri - mixəkdir. Kiçik ölçüsünə baxmayaraq, bu ədviyyat həm xoş ətiri, həm də sağlamlığa çoxsaylı faydaları ilə seçilir. Mütəxəssislə

.

Ekstremal istilər orqanizmin qocalma sürətini üç dəfə artırır

Həddindən artıq isti hava yalnız narahatlıq yaratmaqla kifayətlənmir, bu, insan orqanizminin bioloji yaşlanma prosesini 2-3 dəfə sürətləndirə bilər. Honq Konq Universiteti alimlərinin son araşdırması bu narahatedici nəticən

.

Bu əlamətlər sizdə varsa, həkimə müraciət edin

Miqren adətən bir tərəfli, döyücü və ya şiddətli ağrı ilə müşayiət olunan xroniki nevroloji bir xəstəlikdir. Bu ağrıya tez-tez ürək bulanması, qusma, işığa və səsə qarşı həssaslıq da qoşulur. xəbər verir ki, mütəxəssislə

.

Bir qaşıq içmək 10 il öskürəkdən qoruyur – Təbii resept

Son günlərdə mövsümi soyuqdəymə və qrip hallarının artması ilə öskürək bir çox insan üçün ciddi narahatlığa çevrilib. Mütəxəssislər bildirirlər ki, bəzi təbii vasitələr immuniteti gücləndirərək bu problemin qarşısını almaqd

.

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: 50 yaşdan sonra bu qidalar məhdudlaşdırılmalıdır

Qidalanma üzrə mütəxəssislər bildirir ki, 50 yaş və yuxarı şəxslər bəzi qidalardan uzaq durmalı və ya onları çox məhdud şəkildə istehlak etməlidir. Çünki yaş artdıqca metabolizma yavaşlayır, düyün və orqanların həssaslığ

turlar.az

aksessuarlar kosmetik vasiteler adlarin menasi doslu qizlar badimcandan qisa hazirliq veten haqqinda atalar sozu zeytun yağının faydaları kosmetika porno atalar sözü cinsi elaqe muellim seiri novruz hakista