Vitaminlər haqqında ümumi məlumat

Vitaminlər haqqında ümumi məlumatVitaminlər adı altında qidanın tərkibində orqanizmə daxil olan, orqanizm üçün əvəzolunmaz qida komponeneti hesab olunan üzvi birləşmələr nəzərdə tutulur. Bu üzvi birləşmələr orqanizmdə maddələr mübadiləsinin tənzim edilməsində iştirak etməklə orqanizmin biokimyəvi və fizioloji proseslərinin normal fəaliyyətini təmin edir.
İnsan orqanizmində bəzi vitaminlər ümumiyyətlə sintez olunmur, bəzi vitaminlər isə orqanizmin təlabatından xeyli az miqdarda sintez olunur. Bir hissə vitaminlər isə orqanizmin toxumalarında sintez edilir, bəziləri isə bağırsaqlarda olan mikroorqanizmlərin həyat fəaliyyətinin məhsuludur.
Vitaminlərin çatışmazlığı orqanizmdə biokimyəvi proseslərin pozulmasına və bununla əlaqədar olan xəstəliklərin əmələ gəlməsinə səbəb olur. 1897-ci ildə Hollandiya həkimi Ş.Eykman müşahidə etmişdir ki, uzun müddət təmizlənmiş düyü ilə qidalanan toyuqlarda beri-beri xəstəliyinə bənzəyən patoloji hallar meydana çıxır. Qidaya düyü kəpəyi əlavə edildikdə isə patologiyalar aradan qalxır. Həmin illərdə Eykman, Yava adasında məhbuslar üzərində təcrübə apararaq qabığı təmizlənmiş düyü ilə qidalanan məhbusların beri-beri xəstəliyinə tutulmasına səbəb olmuş, sonra isə onları düyü kəpyi ilə qidalandıraraq müalicə etmişdir. Bunu nəzərə alan polyak tədqiqatçısı Funk 1911-ci ildən beri-beri xəstəliyini sağaldan həmin maddəyə vita-həyat adını verib.
Beləliklə, insan və heyvan orqanizminin qida vasitəsilə xarici mühitdən aldığı, orqanizmdə enerji mənbəyi kimi istifadə edilməyən, lakin maddələr mübadiləsinin və fizioloji proseslərin tənzimində mühüm rolu olan, bütün biokimyəvi aktiv maddələr vitaminlər qrupu adı altında birləşir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1370   Tarix: 22 dekabr 2020
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Qulaqdakı cingiltili ağrının SƏBƏBLƏRİ - Bunları etməyin

Qulaqdakı cingiltinin bir çox səbəbi ola bilər. Yüksək səslə musiqi dinləmək və ya səsli mühitdə uzun müddət qalmaq qulaqda cingiltinin yaranmasına yol aça bilər. Eyni zamanda yüksək qan təzyiqi, damar problemləri və qula

.

Niyə tez-tez xəstələnirik?

(Təsir mexanizmi: Beta qlükan bağırsağın selikaltı qatında makrofaqların spesifik reseptorları ilə birləşir, onları aktivləşdirir. Aktivləşmiş makrofaqlar limfositləri aktivləşdirir. Faqositozun aktivləşməsi sitokinləri

.

Bu yağlar ürək xəstəliyi və xərçəngə səbəb ola bilir

Dietoloq və qidalanma mütəxəssisi Krutika Nanavati ürək sağlamlığına zərər verə biləcək bəzi yemək yağlarından istifadə etməmək barədə xəbərdarlıq edib. bildirir ki, o, hidrogenləşdirilmiş bitki yağlarından və soya yağında

.

Qaşınmağın immunitet sisteminə təsirləri ortaya çıxdı - Faydalıdır?

Qaşınmağın immunitet sisteminə təəccüblü təsirləri ortaya çıxıb. xəbər verir ki, yeni bir araşdırma qaşınmağın immunitet sisteminə təəccüblü təsirlərini ortaya qoyub. Bəs, qaşınan nahiyəni qaşımaq faydalıdır, yoxsa zərərlidir? 

.

Siqaret çəkməyənlər arasında da ağciyər xərçəngi artmaqda davam edir

Dünyada ağciyər xərçəngi diaqnozu qoyulan siqaret çəkməyənlərin payı artmaqda davam edir. -a istinadən xəbər verir ki, xərçəngin Öyrənilməsi üzrə Beynəlxalq Agentliyin məlumatına görə, bu prosesdə havanın çirklənməsi mühü

.

Ölkəyə gətirilən bu çaylarda ölümcül maddə aşkarlandı

Son dövrlər elektron ticarət yolu ilə kütləvi formada Azərbaycana gətirilən "arıqlama çayı və qəhvələri" ilə əlaqədar gömrük orqanlarında aparılan araşdırmalar nəticəsində qeyd olunan məhsulların tərkibində bi

.

14 gün şəkəri həyatınızdan çıxarın - Möcüzəvi dəyişikliklər olacaq

Axşam yeməyindən sonra şirniyyat yemək iştahlı olsa da, bunun orqanizminizə təsirini heç düşünmüsünüz? Cəmi iki həftə şəkəri rasionunuzdan çıxarmaq sağlamlığınıza əhəmiyyətli dərəcədə müsbət dəyişikliklər verə bilər. Şəkərdə

.

Çayxorların NƏZƏRİNƏ: Ürək xəstəliyi riskini 8 faiz, infarktı isə 10 faiz

Çay, sadəcə gündəlik həyatımızda əvəzsiz bir içki olmaqla yanaşı, sağlamlığımıza da bir çox müsbət təsir göstərir. xəbər verir ki, elmi araşdırmalar nəticəsində müəyyən olunub ki, müntəzəm çay istehlakı ürək xəstəliyi riskin

.

Hamilə qadınların nəzərinə - Bu meyvələrdən yeyin, çünki

Fol turşusu B9 vitamini formalarından biri olub, hüceyrələrin böyüməsi və DNT sintezi üçün vacibdir. Bu vitamin xüsusilə sürətli hüceyrə bölünməsi baş verən dövrlərdə, məsələn, hamiləlik zamanı böyük əhəmiyyət daşıyır. xəbə

turlar.az

sonxeber.az qadin dunyasi adlarin menasi geyim seçimi hamiləlik təqvimi vaginal quruluq cennet almasinin murebbesi fitnes və pəhriz cinsi elaqe tanisliq qiz adlari dostluq sirniyatlar