sebet.az onlayn maqazin

Xardalın faydaları

Xardalın faydalarıXardal boyu 40-50 santimetrə qədər qalxa bilən birillik xardal bitkisinin kökündən hazırlanan ədviyyatdır. Bu bitkinin düz və çıplaq budaqları olur. Belə ki, xardalın budaqları uzandıqca onun üstündəki yarpaqların sayı azalır. Xardalın çiçəkləri sarı rəngdə olur və çiçəklər töküldükdən sonra onların yerində toxumlar formalaşır. Xardal bitkisinin ağ, qəhvəyi və qara növləri var.
Xardalın növləri bitdiyi yerlərin iqliminə uyğun olaraq rənglərini dəyişir. Xardala Himalay dağlarında, Şərq ölkələrində, Avropa ölkələrində rast gəlinir. Əsasən xardalın toxumlarından istifadə edilir. Xardal toxumlarından 5000 il əvvəllər də istifadə edilməsinə dair yazılara rast gəlinib. Onu texniki işlməmədən keçirdikdən sonra xardal yaxması hazırlayırlar. Bütün marketlərdə xardal yaxması satılır. Ondan ətlərin, sousların, balıq və toyuq məhsullarının dadlandırılması üçün istifadə edilir. Xardal toxumlarının 25-35%-ni yağlar təşkil edir. Yağları toxumların sıxılmasından alırlar. Bu yağların tərkibi müxtəlif efir yağlarından, allilxardal yağlarından(40%), krotonilxardal yağından və s. yağlardan təşkil edilib. Xardal toxumlarının sıxılmasından alınan quru qalıqlardan xardal tozu hazırlanır. Xardal tozundan revmatizma əleyhinə plastrların hazırlanmasında istifadə edilir.
Xardal yağı və ya onun yağlarından hazırlanan məhsullar iştahanı artırır və mədə şirəsinin 8 dəfə çoxalmasına səbəb olur. O qidanın tez həzm olunmasına yardım edir, orqanizmə iltihab əleyhinə, antioksidant və qəbizlik əleyhinə təsir göstərir. Bu ədviyyat orqanizmdə olan toksinləri neytrallaşdırır, mədədə olan narahatçılıqları aradan qaldırır. Amma, onu çox qəbul elədikdə mədənin selikli qişasını qıcıqlandırır. Alimlər xardalın müalicəvi xüsusiyyətlərə malik olduğunu sübut etmişlər. O həzm prosesini yaxşılaşdırır, yağların sorulmasını sürətləndirir, bağırsaq fəaliyyətini normallaşdırır. Xardal yemək yaşlı insanlarda bağırsaq fəaliyyətinin yaxşılaşmasına səbəb olur.
İştahası olmayan uşaqlara az miqdarda xardal vermək onlarda iştahanın artmasına səbəb olur. Ürək-damar xəstəlikləri, revmatizm, qaraciyər, böyrək xəstəlikləri, ateresklerozdan əziyyət çəkıənlərə xardaldan istifafdə etmək çox faydalıdır.
Xardaldan hazırlanmış preparatlar dəridə qıcıqlanmaların əmələ gəlməsinə səbəb olur. Onun uçucu buxarı antibakterial, fitonsid təsirə malikdir. Onun bu xüsusiyyətindən qida məhsullarının saxlanılmasında istifadə edilir.
Xardalı ağrayan, şişən nahiyələrə qoymaq əlamətlərin azalmasına səbəb olur. Qulaqdibi xəstəliyi zamanı onu ağrıyan nahiyəyə qoymaqda fayda var.
Xardal sümük hüceyrələrini möhkəmləndirir, cinsi zəifliyi aradan qaldırır, uşaqlığı sağlamlaşdırır. Zəhərlənmələr zamanı xardal yemək zəhərlənmə əlamətlərini azaldır. Xardal görmənin yaxşılaşmasına səbəb olur.
Xardalın zərərli xüsusiyyətləri
Böyrək və vərəm xəstəlikləri zamanı xardaldan hazırlanmış preparatlardan istifadə eləmək olmaz. Həddindən çox xardal yemək mədə-bağırsaqlarda qıcıqlanmalara səbəb ola bilir. Ürək-damar xəstələri, yüksək təzyiqdən əziyyət çəkənlər xardal yeyərkən onun miqdarına nəzarət eləməlidirlər
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 642   Tarix: 27 fevral 2021
f Paylaş


DİGƏR XƏBƏRLƏR

Qırmızı çuğundurun faydaları

Qırmızı çuğundur ikiillik bitki olub, kökündən istifadə edilən tərəvəzlər qurupuna daxildir. Qırmızı çuğundurun vətəni Aralıq dənizinin sahilləri hesab edilir. Bitkinin maraqlı olmasına səbəb insanların onun yarpaqlarında

COVID-19 xəstəliyini keçirənlər soyuq havada özlərini daha çox qorunmalıdırlar

Soyuq və şaxtalı hava bədənin tənəffüs sisteminin yoluxucu xəstəliklərə qarşı mübarizəsini çətinləşdirir. Ona görə soyuq havalarda yeni növ koronavirus (COVID-19) infeksiyası keçirənlər daha çox isti məkanlarda, evdə qalmalıdırlar

Soyuq günlərin isti içkiləri

Soyuq havalı günlərdə isti içkilər qəbul etmək çox faydalıdır. Yeməkdən bir müddət sonra qəbul edilən isti içki, o cümlədən çay infarkt, beyin-damar xəstəlikləri riskini azaldır. Xüsusən yaşıl çayda olan antioksidantlar yaddaşsızlığ

Mutasiya virusa yoluxduğunuzu göstərən ƏLAMƏTLƏRİ

Koronavirusun yeni mutasiyası ilə bağlı bir çox məlumatlar var. Burada ən önəmli məsələ mutasiyanın virusun yayılmasına necə təsir etməsidir. bildirir ki, mütəxəssislər mutasiyalı virusun öldürücülüyünün az olmasının səbələrində

Yağlı dəri, sızanaq, akne və kərəviz

Kərəviz təbiətin insanlara bəxş etdiyi az kalorili və çox müalicəvi təsirə malik bitkilərindən biridir. Kərəviz orqanizmdə olan zərərli radikal maddələrə qarşı mübarizə aparan antioksidant təsirə malik bitkidir. Kərəviz tərkibind

Zəncəfilin dəriyə faydası

Gözəl dəri üçün zəncəfil!. Çox insan zəncəfilin faydalı xassələrinə qiymət verir. O, antiseptik, antioksidant, sakitləşdirici xassələrə malikdir. O çox faydalı ədviyyat olduğu içkilərə, xörəklərə əlavə edilir. Zəncəfil bütü

Uşaqlıqda öskürək

Öskürək- ağciyərlərin müdafiəsinə yönələn reflektor vəziyyətdir. Ümumi məlumatlar. Öskürək daha çox həkimə müraciət etməyə səbəb olur. Öskürək ağcıyərlərin ciddi xəstəliklərinin səbəbi olsa da bu hər zaman belə olmur. Çünk

Sızanaqlara qarşı maska reseptləri

Sızanaqlar həm qadınlar, həm də kişilər üçün problem sayılır. Çoxları hətta dərisində olan sızanaqlardan utandığı üçün bayıra çıxdıqda ətrafdakılardan utanır. Sizə sızanaqların əmələ gəlmə səbəbləri və onların müalicəsi barəd

Dərini 15 dəqiqəyə təravətləndirməyin üsulu

1. Dərinin quruluğunu müəyyən etmək lazımdır. Dərinizin hamar görmək istəyirsinizsə banandan qidalandırıcı maska çəkin. Orta ölçüdə 1 bananı əzib üzərinə 1 çay qaşığı qidalandırıcı krem, 1 çay qaşığı zeytun yağı, yarım ça


sebet.az onlayn maqazin mp3 yukle
Mp3 yukle sayti


vizalar.az
viza desteyi


biletler.az
avia biletler


turlar.az

sonxeber.az toy makiyaji sekilleri maskalar reseptler necə hamilə qalmaq olar hicab 2021 suni mayalanma bulka reseptləri kosmetika qarabag bayatilari 11 yasinda geyilen geyimler