Xardalın faydaları

Xardalın faydalarıXardal boyu 40-50 santimetrə qədər qalxa bilən birillik xardal bitkisinin kökündən hazırlanan ədviyyatdır. Bu bitkinin düz və çıplaq budaqları olur. Belə ki, xardalın budaqları uzandıqca onun üstündəki yarpaqların sayı azalır. Xardalın çiçəkləri sarı rəngdə olur və çiçəklər töküldükdən sonra onların yerində toxumlar formalaşır. Xardal bitkisinin ağ, qəhvəyi və qara növləri var.
Xardalın növləri bitdiyi yerlərin iqliminə uyğun olaraq rənglərini dəyişir. Xardala Himalay dağlarında, Şərq ölkələrində, Avropa ölkələrində rast gəlinir. Əsasən xardalın toxumlarından istifadə edilir. Xardal toxumlarından 5000 il əvvəllər də istifadə edilməsinə dair yazılara rast gəlinib. Onu texniki işlməmədən keçirdikdən sonra xardal yaxması hazırlayırlar. Bütün marketlərdə xardal yaxması satılır. Ondan ətlərin, sousların, balıq və toyuq məhsullarının dadlandırılması üçün istifadə edilir. Xardal toxumlarının 25-35%-ni yağlar təşkil edir. Yağları toxumların sıxılmasından alırlar. Bu yağların tərkibi müxtəlif efir yağlarından, allilxardal yağlarından(40%), krotonilxardal yağından və s. yağlardan təşkil edilib. Xardal toxumlarının sıxılmasından alınan quru qalıqlardan xardal tozu hazırlanır. Xardal tozundan revmatizma əleyhinə plastrların hazırlanmasında istifadə edilir.
Xardal yağı və ya onun yağlarından hazırlanan məhsullar iştahanı artırır və mədə şirəsinin 8 dəfə çoxalmasına səbəb olur. O qidanın tez həzm olunmasına yardım edir, orqanizmə iltihab əleyhinə, antioksidant və qəbizlik əleyhinə təsir göstərir. Bu ədviyyat orqanizmdə olan toksinləri neytrallaşdırır, mədədə olan narahatçılıqları aradan qaldırır. Amma, onu çox qəbul elədikdə mədənin selikli qişasını qıcıqlandırır. Alimlər xardalın müalicəvi xüsusiyyətlərə malik olduğunu sübut etmişlər. O həzm prosesini yaxşılaşdırır, yağların sorulmasını sürətləndirir, bağırsaq fəaliyyətini normallaşdırır. Xardal yemək yaşlı insanlarda bağırsaq fəaliyyətinin yaxşılaşmasına səbəb olur.
İştahası olmayan uşaqlara az miqdarda xardal vermək onlarda iştahanın artmasına səbəb olur. Ürək-damar xəstəlikləri, revmatizm, qaraciyər, böyrək xəstəlikləri, ateresklerozdan əziyyət çəkıənlərə xardaldan istifafdə etmək çox faydalıdır.
Xardaldan hazırlanmış preparatlar dəridə qıcıqlanmaların əmələ gəlməsinə səbəb olur. Onun uçucu buxarı antibakterial, fitonsid təsirə malikdir. Onun bu xüsusiyyətindən qida məhsullarının saxlanılmasında istifadə edilir.
Xardalı ağrayan, şişən nahiyələrə qoymaq əlamətlərin azalmasına səbəb olur. Qulaqdibi xəstəliyi zamanı onu ağrıyan nahiyəyə qoymaqda fayda var.
Xardal sümük hüceyrələrini möhkəmləndirir, cinsi zəifliyi aradan qaldırır, uşaqlığı sağlamlaşdırır. Zəhərlənmələr zamanı xardal yemək zəhərlənmə əlamətlərini azaldır. Xardal görmənin yaxşılaşmasına səbəb olur.
Xardalın zərərli xüsusiyyətləri
Böyrək və vərəm xəstəlikləri zamanı xardaldan hazırlanmış preparatlardan istifadə eləmək olmaz. Həddindən çox xardal yemək mədə-bağırsaqlarda qıcıqlanmalara səbəb ola bilir. Ürək-damar xəstələri, yüksək təzyiqdən əziyyət çəkənlər xardal yeyərkən onun miqdarına nəzarət eləməlidirlər
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1307   Tarix: 27 fevral 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qan durulducu dərmanlardan istifadə edənlərə XƏBƏRDARLIQ – Ölüm riski yaradır

Bu gün çoxları həkim məsləhəti və resept olmadan apteklərdən müxtəlif dərmanlar alıb istifadə edirlər. Həkim rəyi olmayan dərmanların qəbulu də çox zaman ciddi fəsadlara səbəb olur. Vətəndaşların reseptsiz aldıqları dərmanla

.

Dünyada koronavirusu ən uzun müddət keçirmiş xəstə öldü

Niderlandın paytaxtı Amsterdamda il yarım ərzində koronavirusun 50 mutasiyasını keçirən yaşlı xəstə (kişi) ölüb. report-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Bild" məlumat yayıb. Bildirilir ki, kişi 2022-ci ili

.

Qulaq cingildəməsinin elmi izahı

Qulaqlardakı davamlı səslər təhlükəli bir siqnal ola bilər. Bu əlamətin səbəbinin B12 vitamini çatışmazlığı olduğu bilinir. -a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər bu əlaməti "tinnitus" adlandırırlar. Bu əlaqəni

.

Bədənin bu hissələri qətiyyən masaj edilməməlidir - XƏBƏRDARLIQ

Masaj ağrıları aradan qaldırmağa və əzələləri rahatlamağa kömək edə, eyni zamanda sağlamlığınıza zərər verə bilər. Xüsusilə ağrıları aradan qaldırmaq, əzələləri rahatlaşdırmaq, tonunu artırmaq və s. bədənin xüsusi sahələrind

.

Niyə hər gün darçın istehlak edilməlidir?

Darçının tərkibində sümük toxumasının saxlanmasında mühüm rol oynayan kalium, kalsium, vitamin A və K kimi faydalı elementlər var. Darçın təkcə əhvalınızı yüksəltmir, həm də sağlamlığınıza faydalı təsir göstərir.   -a istinadən xəbə

.

Fiziki təmas ağrını aradan qaldırır

Fiziki təmas ağrı, narahatlıq və depressiyanı aradan qaldıra bilər. -a istinadən xəbər verir ki, almaniyalı və hollandiyalı tədqiqatçılar bununla bağlı xüsusi araşdırma aparıblar. Araşdırma nəticəsində alimlər fiziki təması

.

Dərdlərə dərman aspirin hansı ağacdan hazırlanır?

Dərdlərə dərman aspirin bu ağacdan hazırlanır. Söyüd yarpağının bel ağrılarının müalicəsində ən güclü üsullardan biri olduğunu bilirdiniz?. -a istinadən söyüd yarpağının bu inanılmaz faydası barədə yazını təqdim edir. . Söyü

.

Səhər sıyıq yeməyin ZƏRƏRİ AÇIQLANDI

Bir çoxlarının sevimli səhər yeməyinin sağlamlığa zərərli olduğu ortaya çıxıb. .   -a istinadən xəbər verir ki, bununla bağlı qastroenteroloq Dilarə Lebedeva danışıb. . Həkimin sözlərinə görə, səhər yeməyi xroniki yorğunluqdan

.

Çiyələk bu xəstəliyin qarşısını alır

Çiyələk sağlam ağıl və güclü yaddaşı qorumağa kömək edir. "Unikal"a istinadən xəbər verir ki, bu barədə Cincinnati Universitetinin Akademik Sağlamlıq Mərkəzinin alimləri araşdırma aparıblar. . Bağırsaq üçün ƏN FAYDAL

turlar.az

sonxeber.az yay geyimləri 2024 aksessuarlar qadin dunyasi kabab reseptləri qonaq otaqlarinin dizayni qaslar kökəlmə sirləri kosmetika şəkərbura bürclər qaynanaya aid kley lekesi vusale elizade