XƏBƏRDARLIQ ! Makaron və düyünü ətlə yeməyin !

XƏBƏRDARLIQ ! Makaron və düyünü ətlə yeməyin !İnsanın sağlamlığı bir çox amillərdən asılıdır. Bu amillərdən ən vacib olanlardan biri qidalanmadır. Alimlərin fikirinə görə, qidalanma insan sağlamlığına irsiyyətdən daha böyük təsir edir.
Publika.az bildirir ki, bu səbəbdən biz daim düzgün və sağlam şəkildə qidalanmağa çalışmalıyıq. Düzgün qidalanmanın əsasları arasında məhsulların bir-biri ilə düzgün uyğunlaşmasıdır.
Uyğun olmayan məhsulların birlikdə qəbulu onların tərkibində olan faydalı maddələrin mənimsənilməsinə mane olur ki, bunun nəticəsində insan hətta çox faydalı qidadan ona lazım olan maddələri ala bilmir.
Həmçinin uyğun olmayan qidaların birlikdə qəbulu mədə-bağırsaq sistemini yükləyir, qarında ağrılara, köpə səbəb olur.
Sizə bəzi uyğun olan və uyğun olmayan məhsullar haqqında məlumat vermək istərdik.
1. Ət məhsulları və nişasta ilə zəngin olan məhsullar (makaron, düyü, kartof və s.)
Nişasta zülalların parçalanmasına və mənimsənilməsinə mane olur. Bu isə qarın ağrılarına, köpə gətirib çıxardır. Bu səbəbdən diyetoloqlar bu məhsulları ətlə birlikdə yeməyi tövsiyə etmirlər.
Ətdən mümkün qədər fayda almaq üçün və ətin mənimsənilməsini yaxşılaşdırmaq üçün onu tərəvəzlər (xüsusilə bibər, kələmin bütün növləri, kabaçok) və göyərtilərlə yeyin.

2. Meyvələr və tərəvəzlər

Həm meyvə, həm tərəvəzlər insan orqanizmi üçün olduqca faydalıdır. Lakin alimlər onları bir qida qəbulu zamanı yeməyi tövsiyə etmirlər.

3. Ət və süd məhsulları

Süd məhsulları (qatıq, pendir, kəsmik, xama və s.) kalsium və fosforla zəngindir. Kalsium və fosfor ət məhsullarında olan dəmirin mənimlənilməsi proseslərini pozur. Bu səbəbdən, məsələn, dolmanı qatıqla qəbul etmək düzgün sayılmır.
Süd məhsulları şirin meyvə və göyərtilərlə uyğundur.

4. Ət və paxlalılar (lobya, noxud, soya)

Diyetoloqlar bitki və heyvani zülallarla zəngin olan məhsulları birlikdə qəbul etməyi tövsiyə etmirlər. Bu mədə-bağırsaq sistemini yükləyir, zülalların mənimsənilməsi proseslərinə mane olur.

5. Ət qidalardan sonra çay və ya qəhvə

Çay və qəhvənin tərkibində olan maddələr dəmirin mənimsənilməsini pozur. Bu səbəbdən ət xörəklərindən sonra çay və ya qəhvə içdikdə siz qəbul etdiyiniz ətin faydalı xüsusiyyətlərini azaldırsınız.

6. Südlə sıyıqlar

Bu da uyğun olmayan birləşmə sayılır. Diyetoloqlar südü digər məhsullardan ayrı qəbul etməyi tövsiyə edirlər. Nəzərə almaq lazımdır ki, bu əsasən böyüklərə aiddir. Böyüklərin orqanizmində süd zülalını parçalayan ferment az olur və ya heç olmur ki, bu səbəbdən bir çox böyüklərdə süd qəbulundan sonra köp, qarında ağrılar yaranır.
saglamolun.az

Xəbərlər     Baxılıb: 3029   Tarix: 04 noyabr 2016
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Gecələr əllərdə və ayaqlarda "yanma hissi" - səbəbi nədir?

Son zamanlar bir çox insan gecə saatlarında əllərində və ayaqlarında yanma, qarışqa gəzmə və uyuşma kimi narahatlıqlardan şikayətlənir. Həkimlər bu halın sadə yorğunluqdan tutmuş ciddi sinir pozuntularına qədər bir sıra səbəblərl

.

Tez-tez acmağınızın səbəbi

İnsanlar özlərini yalnız hiss etdikləri və ya hansısa daxili narahatlıq duyduqları zaman bu boşluğu yeməklə doldurmağa üstünlük verirlər.  xəbər verir ki, bu hiss emosional aclıq adlanır. Əvvəlcə onu qeyd edək ki, bu da bulimiy

.

Yayda hansı yeməklərə "hə", hansılara "yox" deməliyik

İsti yay günlərində düzgün qidalanma bədənin temperatur tənzimlənməsi, susuzluğun qarşısının alınması və ümumi sağlamlığın qorunması baxımından xüsusi əhəmiyyət daşıyır. . Bu barədə -a açıqlama verən qida sahələri üzrə eksper

.

Üzdə səpgilər – demodeks gənələri

Üzdə gənə təhlükəli xəstəlik sayılır. Onun elmi adı demodeksdir. Patologiya mikroskopik ölçülü gənə tərəfindən törədilir. Xəstəlik erkən mərhələdə aşkarlandıqda müalicə daha asan başa gəlir. Üzdə gənə nədir?. Demodeks tü

.

Mükəmməl olmağa çalışmaq psixoloji problemdir?

"Bəzi insanlar həyatda hər şeyi mükəmməl etməyə çalışırlar". . Bu sözləri klinik psixoloq Zəhra Zahidova -a açıqlamasında deyib. . O bildirib ki, belə şəxslər üçün səhv etmək, gecikmək, yorulmaq və ya bir işi natama

.

Prostat xərçənginin necə yarandığı məlum oldu

Alimlər prostat xərçənginin inkişaf mexanizmini daha yaxşı anlamağa imkan verən mühüm kəşfə imza atıblar. Yeni araşdırmalara əsasən, bu xərçəng növünün əsas səbəblərindən biri müəyyən genetik dəyişikliklərin və hormonal balanssızlığı

.

Bağırsaq üçün ən yaxşı meyvə açıqlandı - Diabet riskini də azaldır

Moruq bağırsaq sağlamlığı üçün ən ideal meyvə elan edilib. xəbər verir ki, qastroenteroloq Uill Bulseviç bu giləmeyvəni "bağırsaqlar üçün bir nömrəli qida" kimi təqdim edib. Mütəxəssislərin sözlərinə görə, sağla

.

Sarıkökdən dərman kimi istifadə etmək olar? - Həkim

Sarıkök karbohidrat mübadiləsinə faydalı təsir göstərə bilən maddələrdən biridir. -a istinadən xəbər verir ki, endokrinoloq Olqa Pavlova bu ədviyyatın bədənə faydalı təsirindən danışıb:. "Sarıkökdən həqiqətən dərma

.

Gənclərdə "qocalmış ürək" əlamətləri: kardioloq xəbərdarlıq edir

Rusiyalı kardioloq Yevgeni Kokin "İzvestiya"ya verdiyi açıqlamada 35 yaşdan aşağı insanlarda müşahidə olunan ürək problemləri barədə danışıb. xəbər verir ki, onun sözlərinə görə, bəzi simptomlar gənc yaşda bel

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az sac duzumleri reseptler toy makiyaji sekilleri sızanaqlara qarşı yuxusuzluq hiperaktiv usaqlarin mualicesi gozalti qaralar ucun maskalar badambura aybawi bahar veten haqqinda atalar sozu babasil