Xərçəng riskini artıran ən təhlükəli QİDALAR
Xərçəngin inkişaf riski bir çox amillərdən asılıdır. Aparılan araşdırmalara görə, tərkibində kanserogen olan qidalar xərçəngə tutulma riskini artırır.
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, xərçəngin yaranmasına səbəb olan əsas amil oksidləşmədir. Bədənimiz hüceyrə prosesləri nəticəsində hər gün sərbəst radikallar istehsal edir və bu elektron yüklü hissəciklər DNT-ni zədələyə bilər. Yaşlandıqca bu, hüceyrə zədələnməsinə və toxumaların degenerasiyasına gətirib çıxarır və stress xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini təşviq edə bilər.
Bəzi qidalar, məsələn, rəfdə dayanıqlı qidalar, ultra emal edilmiş hesab edilən bir çox inqrediyentdən ibarətdir. Onların tərkibində yağ turşularının balansını pozan və xərçəng riskini artıran iltihaba səbəb olan hidrogenləşdirilmiş yağlar ola bilər.
Hazır şəkildə satılmış qidaların tərkibində orqanizm üçün zərərli olan və iltihaba səbəb olan kimyəvi maddələr ola bilər.
Bundan əlavə, mağazada satılan çörək və digər hazır qidaların tərkibində kalium bromat olan qidalar sinir sistemi xəstəliklərinə səbəb ola bilər.
Qırmızı ət və qızardılmış və ya qızardılmış qidalar da xərçəng riskinin artması ilə əlaqələndirilə bilər.
Beləliklə, xərçəng riskini azaltmaq üçün yediyimiz qidaların tərkibindəki maddələrdən daha çox xəbərdar olmaq və daha sağlam variantları seçmək vacibdir.
Milli.Az









Uşağın cinsiyyətini Çin təqvimi ilə hesablayın! - 95% DOĞRU
İdeal Dieta: 1 həftəyə 5 kq arıqla!
Azərbaycan toylarında yengə nə üçün lazımdır?
Cinsi əlaqə zamanı nə etmək lazımdır?
Qara zirə (Çörək otunun) faydaları
Qarazirə hər dərdin çarəsi olan bitki
Yuxuda sevişmək nəyə yozulur?
Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları
Bütün uğurlu insanlar bunu paylaşır – psixoloq açıqladı
Azərbaycanlı müğənni avtomobil qəzası keçirdi - AÇIQLAMA
Baş və boyun xərçənginə niyə gec diaqnoz qoyulur?
Mənzurə avtomobil qəzasına düşdü
Alimlər xərçəngin ən ölümcül növlərindən birinə səbəb olan vərdişi açıqlayıb
Meqan Markl aktrisalığa qayıtdı