Xərçəng riskini artıran ən təhlükəli QİDALAR
Xərçəngin inkişaf riski bir çox amillərdən asılıdır. Aparılan araşdırmalara görə, tərkibində kanserogen olan qidalar xərçəngə tutulma riskini artırır.
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, xərçəngin yaranmasına səbəb olan əsas amil oksidləşmədir. Bədənimiz hüceyrə prosesləri nəticəsində hər gün sərbəst radikallar istehsal edir və bu elektron yüklü hissəciklər DNT-ni zədələyə bilər. Yaşlandıqca bu, hüceyrə zədələnməsinə və toxumaların degenerasiyasına gətirib çıxarır və stress xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini təşviq edə bilər.
Bəzi qidalar, məsələn, rəfdə dayanıqlı qidalar, ultra emal edilmiş hesab edilən bir çox inqrediyentdən ibarətdir. Onların tərkibində yağ turşularının balansını pozan və xərçəng riskini artıran iltihaba səbəb olan hidrogenləşdirilmiş yağlar ola bilər.
Hazır şəkildə satılmış qidaların tərkibində orqanizm üçün zərərli olan və iltihaba səbəb olan kimyəvi maddələr ola bilər.
Bundan əlavə, mağazada satılan çörək və digər hazır qidaların tərkibində kalium bromat olan qidalar sinir sistemi xəstəliklərinə səbəb ola bilər.
Qırmızı ət və qızardılmış və ya qızardılmış qidalar da xərçəng riskinin artması ilə əlaqələndirilə bilər.
Beləliklə, xərçəng riskini azaltmaq üçün yediyimiz qidaların tərkibindəki maddələrdən daha çox xəbərdar olmaq və daha sağlam variantları seçmək vacibdir.
Milli.Az