Xərçəng xəstəliyi riskini ən çox artıran qida açıqlanıb

Xərçəng xəstəliyi riskini ən çox artıran qida açıqlanıbQırmızı ətin normadan artıq istehlakı bağırsaq və prostat vəzi xərçəngi xəstəliyinə tutulmaq riskini artırır.
Milli.Az report.az-a istinadən xəbər verir ki, belə bir xəbərdarlıqla Türkiyənin tanınmış onkoloqu Nilüfər Avcı çıxış edib.
Mütəxəssis qeyd edib ki, xərçəng dünyada ən çox insan ölümünə səbəb olan xəstəliklərdəndir. Nilüfər Avcı artıq çəki və qeyri-kafi fiziki fəaliyyətin döş, uşaqlıq yolu, qida borusu xərçəngi xəstəliyinə səbəb ola biləcəyini vurğulayıb.
O, qeyd edib ki, duzlu ət bağırsaq xərçəngi riskini artırır. Sağlam qidalanma və idman vərdişləri ölümcül xəstəliklərə qarşı ən güclü sipərdir. Onkoloq balıq əti istehlakının xərçəng xəstəliyi riskini azaltdığını vurğulayıb.
"Bir sıra qidalarda zəhərli komponentlər var. Həmin komponentlərin bəziləri bişirmə üsullarından asılı olaraq orqanizmə zərərli formada daxil olur. Bunlardan bəziləri kənd təsərrüfatında istifadə olunan pestisidlərin, kimyəvi maddələrin, kimyəvi gübrələrin və parazit pestisidlərin qalıqlarıdır. Bu kimyəvi maddələrin qidadakı qalıqları insan sağlamlığı üçün son dərəcə zərərlidir.
Pestisidlərin ilk qurbanları bu təhlükədən xəbərsiz fermerlər olur. Məhsul yığımının sonunda məhsulların saxlanması, mühafizəsi, emalı və təmizlənməsi texnikası son dərəcə vacibdir. Bu mərhələlərdə edilən səhvlər sağlamlığımız üçün lazım olan qidaları zərərli elementlərə çevirə bilər", - onkoloq vurğulayıb.
Onun sözlərinə görə, orqanizmin su və mineral ehtiyacları balanslı şəkildə qarşılanmalıdır:
"İnsanın gündəlik su tələbatı 2,5 litrdir. Bunun 1 litrini istehlak etdiyimiz qidalardan aldığımız halda, qalan 1,5 litrini içkilərdən almalıyıq.
Gündə az 4 porsiya meyvə qəbul olunmalı, mövsümi meyvələrə üstünlük verilməlidir. Meyvələr müxtəlif qidaların, yeməklərin tərkibində qəbul olunmalıdır. Gündə bir və ya iki porsiya tərəvəz, azı bir porsiya bişmiş tərəvəz istehlak edilə bilər", - o deyib.
Onkoloqun sözlərinə görə, noxud, paxlalı bitkilər qırmızı ətdən daha çox istehlak edilməlidir. Balıq əti isə həftədə azı bir, mümkünsə hətta iki və ya üç dəfə istehlak olunmalıdır: "Tərkibində süni dadverici olan bütün içkilərin qəbulunda çəkinmək lazımdır. Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, xüsusən portağal və ispanaq antioksidant təsir göstərən beta-karoten və digər maddələrlə zəngindir".
Aralıq dənizi ölkələrində zeytun yağının daha çox istehlak edildiyini bildirən mütəxəssis polifenol istehlakının xərçəngə tutulma və ürək-damar xəstəlikləri səbəbindən ölüm hallarının sayını azaltdığını vurğulayıb: "Soğan və sarımsaq çox istehlak edilməlidir. Soğan və sarımsaq güclü kanserogenlər olan maddələrin zərərsizləşdirərək bizi xərçəng xəstəliyindən qoruyur. Moruq, çiyələk və qaragilə antikanserogen olan largik turşusu ilə zəngindir. Təbiətdəki bir çox qida mənbələri insanın inkişafı üçün lazımdır".
"Sağlam yaşamaq üçün sağlam yaşamağı öyrənmək lazımdır. İdmanla məşğul olmalı, zərərli vərdişlərdən, stresdən uzaq durmalı, gündəlik normaya uyğun dincəlməli, müxtəlif hobbilərlə məşğul olmalıyıq. Unutmayaq ki, bizi xərçəng xəstəliyindən qoruya və ya xərçəngimizi sağalda biləcək tək bir qida yoxdur", - o əlavə edib.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 884   Tarix: 28 yanvar 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ayaqlarınız sağlamlığınız haqqında nə deyir? Şişkinlik, uyuşma, iynəbatma hissi

Ayaqlarda meydana gələn bəzi əlamətlər bədənin ümumi vəziyyəti barədə öncədən xəbərdarlıq edə bilər. e- -a istinadən xəbər verir ki, bu səbəbdən onları görməməzlikdən gəlmək olmaz. Soyuq ayaqlar - Tiroid problemləri, qa

.

Bu əşyalar baş ağrısı yaradır - Dərhal atın

Baş ağrısını gözlənilməz amillər yarada bilər. Bu haqda məlumatlı olmaq vacibdir. Baş ağrısı müxtəlif səbəblərdən yarana bilər, o cümlədən qoxuların təsiri nəticəsində. Məsələn, parfüm bu cür tetikleyici amillərdən biridir

.

Köhnə yataq dəstiniz varsa, BUNLARI edin

Hər hansı bir evdar qadının şkafında bir neçə yataq dəsti olacaq ki, onlar artıq faydalılığını itirib.  xəbər verir ki, onları atmaq üçün güc tapa bilmirsinizsə, dizayner Yulia Tayçinonun məsləhətindən istifadə edin və əşyalar

.

Belə diş məcunundan istifadə edənlərə xəbərdarlıq - Gənc yaşda dişsiz qoyur

Diş sağlamlığı çox önəmlidir. İstifadə olunan diş məcunlarının tərkibi və necə istifadə edildiyi də vacibdir. -ın məlumatına görə mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bəzi maddələr uzun müddətdə sağlamlığa zərər verə bilər

.

Ömrü uzadır, immuniteti gücləndirir - Mütəxəssislər boş yerə tövsiyə etmirlər

Son zamanlar mütəxəssislər uzun və sağlam həyatın açarının kələmdə gizləndiyini bəyan ediblər. Bəs, doğrudanmı kələm "uzunömürlülük tərəvəzidir"? . bu mövzuda araşdırma və ekspert rəyini sizə təqdim edir:. Kələmi

.

Yazda tozcuqlara qarşı allergiyanın qarşısını necə almaq olar? - həkim açıqladı

Bir neçə sadə qaydaya əməl etməklə polenlə (müxtəlif bitkilərdən yayılan tozcuqlar) kontaktı azaltmaq və allergiyanı nəzarət altına almaq mümkündür. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı allerqoloq-immunoloq, tib

.

Ağırlıq qaldırmaq beyinə necə təsir edir? - AÇIQLAMA

Ağırlıq qaldırmaq demensiyaya (əqli qabiliyyətin pisləşməsi - red.) qarşı güclü qorunmanı təmin edir. xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, Braziliya Neyrologiya və Neyrotexnologiya İnstitutunun (BRAINN) rəhbərliyi ilə aparıla

.

Bahar süstlüyü – Niyə halımız yoxdur?

Bahar süstlüyü yazın başlaması ilə bağlı yorğunluq, güc itkisi və ya depressiya vəziyyətidir. Bu vəziyyət isti temperaturlara orqanizmin normal reaksiyası nəticəsində yarana bilər və ya allergiya və ya əks mövsümi affekti

.

Yazda xəstələnməmək üçün bunları bilməlisiz

Yaz aylarında havanın həm günəşli, həm də soyuq keçməsi insanların sağlamlığına müxtəlif təsirlər göstərə bilər. Belə hava şəraitində bədənin istilik tənzimləmə sistemi gərginləşir və bu da bəzi sağlamlıq problemlərinə səbə

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az geyim necə seçməli adlarin menasi geyim seçimi sağlamlıq xəbərləri sandal ayaqqabilar boyuk qadin dosleri tərəvəzlər oglaq yutube rus dili 2ci ders xanim az kökəlmək üçün