Xərçəng xəstəliyi riskini ən çox artıran qida açıqlanıb

Xərçəng xəstəliyi riskini ən çox artıran qida açıqlanıbQırmızı ətin normadan artıq istehlakı bağırsaq və prostat vəzi xərçəngi xəstəliyinə tutulmaq riskini artırır.
Milli.Az report.az-a istinadən xəbər verir ki, belə bir xəbərdarlıqla Türkiyənin tanınmış onkoloqu Nilüfər Avcı çıxış edib.
Mütəxəssis qeyd edib ki, xərçəng dünyada ən çox insan ölümünə səbəb olan xəstəliklərdəndir. Nilüfər Avcı artıq çəki və qeyri-kafi fiziki fəaliyyətin döş, uşaqlıq yolu, qida borusu xərçəngi xəstəliyinə səbəb ola biləcəyini vurğulayıb.
O, qeyd edib ki, duzlu ət bağırsaq xərçəngi riskini artırır. Sağlam qidalanma və idman vərdişləri ölümcül xəstəliklərə qarşı ən güclü sipərdir. Onkoloq balıq əti istehlakının xərçəng xəstəliyi riskini azaltdığını vurğulayıb.
"Bir sıra qidalarda zəhərli komponentlər var. Həmin komponentlərin bəziləri bişirmə üsullarından asılı olaraq orqanizmə zərərli formada daxil olur. Bunlardan bəziləri kənd təsərrüfatında istifadə olunan pestisidlərin, kimyəvi maddələrin, kimyəvi gübrələrin və parazit pestisidlərin qalıqlarıdır. Bu kimyəvi maddələrin qidadakı qalıqları insan sağlamlığı üçün son dərəcə zərərlidir.
Pestisidlərin ilk qurbanları bu təhlükədən xəbərsiz fermerlər olur. Məhsul yığımının sonunda məhsulların saxlanması, mühafizəsi, emalı və təmizlənməsi texnikası son dərəcə vacibdir. Bu mərhələlərdə edilən səhvlər sağlamlığımız üçün lazım olan qidaları zərərli elementlərə çevirə bilər", - onkoloq vurğulayıb.
Onun sözlərinə görə, orqanizmin su və mineral ehtiyacları balanslı şəkildə qarşılanmalıdır:
"İnsanın gündəlik su tələbatı 2,5 litrdir. Bunun 1 litrini istehlak etdiyimiz qidalardan aldığımız halda, qalan 1,5 litrini içkilərdən almalıyıq.
Gündə az 4 porsiya meyvə qəbul olunmalı, mövsümi meyvələrə üstünlük verilməlidir. Meyvələr müxtəlif qidaların, yeməklərin tərkibində qəbul olunmalıdır. Gündə bir və ya iki porsiya tərəvəz, azı bir porsiya bişmiş tərəvəz istehlak edilə bilər", - o deyib.
Onkoloqun sözlərinə görə, noxud, paxlalı bitkilər qırmızı ətdən daha çox istehlak edilməlidir. Balıq əti isə həftədə azı bir, mümkünsə hətta iki və ya üç dəfə istehlak olunmalıdır: "Tərkibində süni dadverici olan bütün içkilərin qəbulunda çəkinmək lazımdır. Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, xüsusən portağal və ispanaq antioksidant təsir göstərən beta-karoten və digər maddələrlə zəngindir".
Aralıq dənizi ölkələrində zeytun yağının daha çox istehlak edildiyini bildirən mütəxəssis polifenol istehlakının xərçəngə tutulma və ürək-damar xəstəlikləri səbəbindən ölüm hallarının sayını azaltdığını vurğulayıb: "Soğan və sarımsaq çox istehlak edilməlidir. Soğan və sarımsaq güclü kanserogenlər olan maddələrin zərərsizləşdirərək bizi xərçəng xəstəliyindən qoruyur. Moruq, çiyələk və qaragilə antikanserogen olan largik turşusu ilə zəngindir. Təbiətdəki bir çox qida mənbələri insanın inkişafı üçün lazımdır".
"Sağlam yaşamaq üçün sağlam yaşamağı öyrənmək lazımdır. İdmanla məşğul olmalı, zərərli vərdişlərdən, stresdən uzaq durmalı, gündəlik normaya uyğun dincəlməli, müxtəlif hobbilərlə məşğul olmalıyıq. Unutmayaq ki, bizi xərçəng xəstəliyindən qoruya və ya xərçəngimizi sağalda biləcək tək bir qida yoxdur", - o əlavə edib.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 855   Tarix: 28 yanvar 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Səyahət infeksiyalarından qorunmağın yolları

Səyahət zamanı keçə biləcək xəstəliklərə qarşı diqqətli olmaq lazımdır. Bunlardan ən əhəmiyyətliləri səyahətçi ishali, malyariya, sarı qızdırma və vərəm və digərləridir. xəbər verir ki, mütəxəssislər bununla bağlı bir ço

.

Bu peşədə işləyənlər ağır xəstəliyə tutula bilər

Alimlər peşə sahibləri və tutulduğu xəstəliklərlə bağlı araşdırma aparıblar. xəbər verir ki, onlar 421.899 ingilis və Amerikalının iştirak etdiyi məlumatları incələyiblər və maraqlı nəticələr əldə ediblər. Araşdırmaya görə DEH

.

Meymunçiçəyinin əlamətləri nələrdir?

Qızdırma, baş ağrısı və bədənin müxtəlif nayihələrində səpkilər son vaxtlar dünya ölkələrində geniş yayılan və Azərbaycanda da qeydə alınan meymunçiçəyi infeksiyasının əlamətləridir. Səhiyyə Nazirliyinin mütəxəssis-ekspert

.

Övliya Çələbinin kitabında adı çəkilən meyvə - Stressi azaldır, qan şəkərini stabilləşdirir

Meyvələrin sağlamlığa təsiri danılmaz bir faktdır. Tarix boyunca təbiətə əsaslanan müalicə üsulları insanlar üçün mühüm yer tutub. xəbər verir ki, bu meyvələrdən biri də Övliya Çələbinin "Səyahətnamə" əsərində ad

.

Qaraciyər yağlanmasının 5 əlaməti

Qaraciyər yağlanmasının əsas əlamətləri bir çox hallarda nəzərə çarpmaya bilər, lakin bəzi simptomlar bu problemi göstərə bilər. xəbər verir ki, bu əlamətlərə aşağıdakılar daxildir:. Qaraciyər yağlanması enerji səviyyəsin

.

Protein qəbulu zərərlidir?

"Whey" protein düzgün istifadə edildikdə ümumiyyətlə sağlam insanlar üçün təhlükəsiz hesab edilir, lakin həddindən artıq istifadəsi və ya müəyyən sağlamlıq problemləri olan şəxslərdə bəzi zərərlərə səbəb ola bilər

.

Kəsilmiş limonu soyuducuya qoymayın - Görün nə olur

Bu gün mətbəxdə ümumi səhv limonların səhv saxlanmasıdır. xəbər verir ki, limonları xüsusilə kəsdikdən sonra soyuducuda saxlamaq sağlamlıq baxımından tövsiyə edilmir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, bu şəkildə saxlanılan limonla

.

Trend olan diet xərçəng yaradırmış

Son zamanlar sosial mediada populyarlıq qazanan kornivor (ətyeyən) pəhriz stili sürətli arıqlama və sağlamlıq vədləri ilə gündəmə gəlib. Türk mediasına istinadla xəbər verir ki, bu pəhrizdə yalnız ət və heyvan mənşəli məhsulla

.

Xəstəlik tüğyan edir: Azərbaycanda qapanma olacaq?

Bir müddətdir ki, ölkədə xəstəlik tüğyan edir. Artıq vəziyyət kifayət qədər ciddiləşib. Virus artır, xəstə sayı çoxalır. Bu isə insanlarda narahatlıq yaradır. Bəs bunun çıxış yolları nədir? Yaxın zamanda qapanmaya gedilə

turlar.az

sonxeber.az qadin dunyasi adlarin menasi yay geyimləri 2025 şalvar modelləri evin bəzədilməsi zoğalın faydaları hakışta xınayaxdı sözləri hakiwda ginekoloq öpüşme novruza aid hakışta masturbasiya nedir