Xərçəng, xolesterin və qocalmaya qarşı ən güclü ədviyyat
Sarıkök, istiot, çili bibəri və ya dəfnə yarpağı təkcə dadlı deyil, həm də orqanizmə müxtəlif xəstəliklərlə mübarizə aparmağa kömək edəcək faydalı ədviyyatlardır.
Publika.az xəbər verir ki, bu barədə kp.ru saytına müsahibəsində diyetoloq Lyudmila Denisenko məlumat verib.
Sarıkök
Sarıkökün tərkibindəki yüksək antioksidanlar, həmçinin polifenol kurkumin xərçəng əleyhinə təsirli "agentdir". Bədxassəli hüceyrələrin inkişafını boğmağa, həmçinin xolesterin səviyyəsini aşağı salmağa qadirdir. Həkimin sözlərinə görə, gül kələm ilə birlikdə sarıkökün istifadəsi prostat xərçənginin qarşısını ala və ya prostat şişlərinin böyüməsini dayandıra bilər.
O, həmçinin beyin kök hüceyrələrinin böyüməsini və onların neyronlara çevrilməsini gücləndirən tümeronu ehtiva edir. Beləliklə, sarıkök demensiyanın müalicəsində və insultdan sonra sağalmada kömək edə bilər. Denisenkonun fikrincə, tümeron demək olar ki, yeganə maddədir ki, hüceyrələrin neyronlara çevrilməsini təmin edir, beyni cavanlaşdırır və qocalığı geri itələyir.
Qara istiot
Denisenko qeyd edib ki, qara istiotu dibçəkdə yetişdirmək və istifadə etməzdən əvvəl üyütmək daha yaxşıdır, tərkibində müalicəvi təsir göstərən efir yağları vardır. Bu efir yağları həzm, metabolik pozğunluqlar və piylənmə ilə mübarizə aparmağı bacarırlar, eyni zamanda kalori sərfini və yandırılmasını aktivləşdirirlər. Daimi istifadəsi nəticəsində ədviyyatlar ürək-damar sisteminin pozğunluqları və tromboz riski azalır.
Çili bibəri
Diyetoloqun fikrincə, çili bibərinin əsas üstünlüyü çəki azaltmaq qabiliyyətidir. Onun sayəsində toxluq hissi daha tez gəlir, bu da sizi həddindən artıq yeməkdən xilas edəcək. Həmçinin acı qırmızı istiot maddələr mübadiləsini stimullaşdırır və yaxşılaşdırır.
Bununla belə, onun əsas xüsusiyyəti bədəndəki virus və bakteriyalarla mübarizə qabiliyyətidir, çünki bibər immun sistemini stimullaşdırır və ürək-damar sisteminə müsbət təsir göstərir. Ancaq həddən artıq istifadə etməyin, çünki mədə və ya bağırsaq xorası, həmçinin anusun şiddətli qıcıqlanmasına səbəb ola bilər.
Dəfnə yarpağı
Denisenko qeyd edib ki, biz dəfnə yarpağını yalnız şorbaya, bəzən qovurmalara əlavə etməyə adət etmişik, amma ondan çay da hazırlamaq olar. Dəfnə yarpaqlarının həlimi çox faydalı xüsusiyyətlərə malikdir. Dfənə çayı dərini dezinfeksiya edə və ya burxulma zamanı əzələ ağrılarını, oynaqlarda ağrıları aradan qaldıra bilər. Dəfnə yarpağı da əsəbləri sakitləşdirir və yuxuya getməyə kömək edir. Bundan əlavə, onun köməyi ilə bronxların təmizlənməsində bədənə kömək edə bilərsiniz.