Xərçəngdən qorunmaq üçün bu meyvəni yeyin
Çiyələk yay aylarının ən məşhur və təravətləndirici meyvələrindən biri olmaqla yanaşı, həm də sağlamlıq üçün sayısız faydaları var. Son dövrlərdə aparılan tədqiqatlar göstərir ki, çiyələkdəki fitokimyəvi maddələr xərçəng hüceyrələrinin yaranmasının qarşısını almaqla yanaşı, mövcud xərçəng hüceyrələrinin yayılmasının qarşısını da alır.
Milli.Az xəbər verir ki, bundan əlavə, çiyələyin tərkibində yüksək miqdarda antioksidantlar da mövcuddur. Bu maddələr sərbəst radikalların yaratdığı ziyanlı təsirləri neytrallaşdıraraq, hüceyrələrin zədələnməsinin qarşısını alır və bədənin təbii qorunma sistemini gücləndirir. Çiyələkdəki C vitamini və flavonoidlər dərinin sağlamlığına da müsbət təsir göstərir, dərini qoruyur və onun təbii parlaqlığını artırır.
Dəriyə olan faydaları isə xüsusilə diqqət çəkicidir. Çiyələk dərini nəmləndirərək ona təravət və parlaqlıq qazandırır. Eyni zamanda, çiyələyin tərkibindəki anti-aging xüsusiyyətləri dərinin qocalma əlamətlərinin yaranmasını gecikdirir. Dərinin elastikliyini artırır və zamanla yaranan qırışların görünüşünü azaltmağa kömək edir. Çiyələk dərini yeniləyir və canlandırır, ona sağlam və gənc bir görünüş bəxş edir.
Çiyələyin tərkibindəki vitaminlər, minerallar və antioksidantlar bədəni daxildən dəstəkləyir. Bu meyvənin müntəzəm istifadəsi, həm də qida rasionunda sağlamlıq baxımından əhəmiyyətli bir yer tutur. Çiyələk xüsusilə yaz və yay aylarında təbii və faydalı bir seçim olaraq, həm bədənin immunitetini artırmağa kömək edir, həm də dərini və saçları sağlam saxlamağa töhfə verir.
Gündəlik rasionda çiyələyə yer vermək yalnız dadlı və təravətli bir seçim etmək deyil, həm də sağlamlığa bir yatırım etməkdir. Çiyələk həm fiziki sağlamlığı dəstəkləyir, həm də gözəlliyin və təbii yaşlanmanın qarşısını almağa kömək edir. Bu səbəbdən təbii bir "superfood" olaraq çiyələk hər yaşda və hər cür həyat tərzində olan insanlar üçün mükəmməl bir qida qaynağıdır.
Aysel Əkbər
Milli.Az