Xərçəngdən qoruyan qidalar

Xərçəngdən qoruyan qidalarÖlümcül xəstəliyə yaxalanmamaq üçün nə yemək olar?

Xərçəng əsrimizin ən bəlalı xəstəliklərindən biridir. Ondan heç kim sığortalanmayıb. Ancaq müəyyən vasitələrlə- sağlam həyat tərzi, hərəkətlilik, sağlam qida və sairə ilə ondan qorunmaq mümkündür. Xərçəngdən qoruyan bəzi meyvə və tərəvəzi təqdim edirik.

Xərçəngdən qoruyan qidalar

Alma - Vitamin və minerallarla zəngin alma xərçəngin müalicəsində, ondan qorunmaqda, allergiya və ürək damar xəstəliklərində faydalıdır. Gündə ən azı qabıqlı 2 alma qəbul edilməsi məsləhətdir.

Nar - Son araşdırmalar narın kanserojen maddələr verilən siçanların genlərində 30 faiz sağalmaya səbəb olduğunu üzə çıxarıb. Tərkibindəki bəzi maddələr sayəsəində xolestrol və şəkəri tənzimləyən nar, eyni zamanda ürəyidə qoruyur. Bunun üçündə gündə ya 1 stəkan təzə nar şirəsi içmək, yada 1 ədəd nar yemək məsləhətdir.

Qara üzüm - O, xərçəngin inkişafına mane olan,eləcədə ürək damar xəstəliklərindən qoruyan meyvələrdən biridir. Ümüz toxumları və üzərindəki nazik qabığı ilə birlikdə yeyilməlidir.

Böyürtkən - Xərçəng hüceyrələrinin ölməsinə kömək edir. Bu meyvənin qarpaqlarıda çox faydalıdır. Onlardan dəmləmə kimi istifadə etmək olar.

Gilas - Xərçəngin yaranmasına və onun yayılmasına mane olur. Xüsusilə süd vəzi, dəri ,ağciyər və qaraciyər xərçənglərində təsirli vasitədir.

Qarpız- A və C vitamini ilə zəngindir. Tərkibindəki yararlı maddələr sayəsində xərçəngə qarşı qoruyucu təsirə malikdir. O, bədəni tiksik maddələrdən də təmizləyir.

Qırmızı turp - Ağcyəri xərçəngi riskini azaldır, süd vəzi xərçəngindən qoruyur.

Qırmızı bibər- C vitamini ilə boldur. Bu vitamin qrupu xərçəng hüceyrələrinin inkişafınıləngidir və immuniteti gücləndirir.

Brokoli - C vitamini, betakaroten, kalsiyum la boldur. Xərçəngdən müdafiə edən maddələr var. Xüsusilə bağırsaq, süd vəzi xərçənginə qarşı qoruyucu özəlliyə sahibdir.

Pomidor - Xüsusilə az bişmiş şəkildə qəbul edilən pomidor prostat xəstəliklərindən müdafiə edir. Onun tərkibindəki likopen maddəsi ağciyər, süd vəzi xərçənginidə əngəlləyir.

Sarmısaq - Xərçəngin yayılmasının qarşısını alır. Ondan həmdə xərçənglə müalicə zamanı istifadə etməkdə olar. Araşdırmalara görə, sarımsaq mədə, süd vəzi, bağırsaq, yemək borusu, prostat və dəri xərşənginin yaranması və irəliləməsinə mane olur. Hər gün 1-2 diş istifadə edilməsi məsləhətdir.

Yer kökü - gündə 2 stəkan yerkökü şirəsi prostat xərçəngi riskini 20 faiz azaldır.

Ananas - meyvənin tərkibindəki faydalı maddələr şiş hüceyrələri yaranmasına bir başa müsbət təsir edir. Xüsusilədə ağciyər, yumurtalıq, dəri xərçəngi şişlərinin inkişafında faydalıdır.

Qoz-fındıq - Qoz "Omega 3" yağ turşuları ilə həm xərçəngdən qoruyur, həm də ürək damar xəstəlikləri üçün faydalıdır. Gündə 1 ovuç qoz ləpəsi yemək tövsiyyə edilir. E vitamini ilə zəngin olan fındıq da həm xərçəngdən, həm də qırışların yaranmasından qoruyur. Onun tərkibindəki doymuş yağlar sağlamlığa zərəli deyil.

Əncir- Dəmir və kalsiumla boldur. Həzm sisteminin işini asanlaşdırır və xərçəngə qarşı müdafiə sistemi yaradır.

İspanaq - İstər xərçəngə, istər ürək-damar, istərsədə yüksək təyziqdə faydalıdır.

Balqabaq toxumu- E vitamini ilə zəngindir. Xərçəng hüceyrələrinin yaranmasına mane olur və immuniteti gücləndirir.

Kələm - Süd vəzi və yumurtalıq xərçəngində təsirli vasitədir. Bədəndəki zərəli maddələrin atılmasına kömək edir.

Düyü - E və B vitaminləri ilə boldur. Bağırsaq xərçənginə qarşı qoruyucu, infarkt riskini azaldan təsirə malikdir.

Soğan - Mədə və bağırsaq xərçəngindən mühafizə edir.

Yaşıl çay - Hər gün yaşıl çay içmək məsləhətdir. Belə ki onun tərkibindəki xərçənglə mübarizə aparan maddələr qana keçərək bədənin hər bir hissəsinə yayılır və şişlərin yaranmasına mane olur.

Qatıq - Evdə hazırlanan qatığın tərkibindəki maddələr sağlamlığın böyük dostu, xərçəngin isə böyük düşmənidir. Xüsusilə süd vəzi və ağciyər xəstəliklərinin.

Sağlamlıq     Baxılıb: 4325   Tarix: 28 sentyabr 2013
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Giləmeyvə çaylarının faydaları nələrdir?

Sağlamlığımız üçün bitki çayları qədər giləmeyvə çayları da çox faydalıdır. Sağlamolun.az orqanizmimizə faydalı olan bitki, çiçək və giləmeyvə çaylarını təqdim edir:. Şüyüd - Həzm çayıdır. Həzmi yaxşılaşdırır. Şişkinliy

.

Partladılmış Qarğıdalının xeyri və zərəri haqqında

Partladılmış Qarğıdalının faydaları və zərərləri haqqında məlumat olduqca azdır.Maraqlı haldır ki, bağlama halında satılan bu qidalar üzərində olan reklam mətnləri isə insanı haradasa bu qidanın hava, su qədər vacibiyyətin

.

Ödyolu, sidikyolu xəstəlikləri üçün unikal bitki - Bilmədən istifadə öldürür

Qara batbat qaragilə fəsiləsinə mənsub olub, 2 illik ot bitkisidir. Gövdəsinin uzunluğu 1 metrdir. Yarpaqları iri, boz-yaşıl rəngli, aşağı hissəsi yarıq, yuxarı hissəsi yumurta formasındadır. Yarpaqlarının saplağı həcmli

.

Qadınlarda tez-tez ayaq ağrılarının - 11 ƏSAS SƏBƏBİ

Ayaqlar müxtəlif səbəblərə görə ağrıya bilər. İnsan uzun müddət ərzində ayaq üstə olduqda, gəzdikdə, fiziki işlə və ya idmanla məşhul olduqda, ayaqlar güclü yükləmələrə məruz qalır. Lakin insan dincələndən sonra bu ağrıla

.

Qızlarda aybaşı dayanır və ya gecikirsə... - Problem necə müalicə edilir?

Qızlarda aybaşı, adətən, 13 yaşında başlanır. Menstruasiya qızların əksəriyyətində cuzi ağrılarla keçir. Bu ağrıları aradan qaldırmaq üçün təbii vasitələrdə istifadə etmək olar – ot dəmləmələri (məsələn, çobanyastığı), garnı

.

Menstruasiya barədə düzgün məlumat - Qadınlar diqqət etsin

Ovulyasiyadan sonra deşilən (partlayan) follikulun yerində yumurtalıqda xüsusi struktur olan "sarı cisim" əmələ gəlir. Sarı cisim ikinci qadın cinsi hormonu olan progesteron hazırlayır. Progesteronun təsiri altınd

.

Balqabağın UNİKAL MÜALİCƏVİ XÜSUSİYYƏTLƏRİ

Balqabaq ən faydalı tərəvəzlərdən biridir. Azkalorili, dadlı, vitamin və minerallarla zəngin olan bu tərəvəzin sağlamlıq üçün xeyirli xüsusiyyətləri saymaqla bitməz.  sizi balqabağın faydaları ilə tanış edir. 1. Karotinlərl

.

Qadınlar və kişilər üçün faydalı olan ÇƏRƏZLƏR - TÖVSİYƏ

Rasionunuza müəyyən növ çərəzlərin daxil edilməsi sağlamlığınızı əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra bilər. Diyetoloqlar qadınlara qoz, badam, fındıq yeməyi məsləhət görür. Şam fıstığı və badam dəri üçün faydalı olan çoxl

.

Qara zirə (Çörək otunun) faydaları

1.Qara zirənin üyüdülmuş dənələrini balla qarişdirilmiş halda istifadə etmək öd kisəsindəki və böyrəklərdəki daşları əritməyə kömək edir. 2.Qara zirə orqanizmin iş qabiliyyətini və həyat tonusunu yüksəldir. 3.Qara zirəni

turlar.az

yemek reseptleri kosmetoloq toy makiyaji sekilleri 2025 qis modasi geyim və aksessuarlar nar bilerziyi salati tortlar kosmetika layla vetene aid bayati haqisda geyim uşaq nece olur