Xərçəngin qarşısını alan içki

Xərçəngin qarşısını alan içkiÇay sadəcə təravətləndirici içki deyil, həm də sağlamlıq faydalarının əsl xəzinəsidir. Onun istifadəsi uzunömürlülük, həyat keyfiyyətinin yaxşılaşdırılması və bir çox xəstəliklərin qarşısının alınması ilə əlaqələndirilir. 
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, çay mədəniyyəti müxtəlif xalqların adət-ənənələri ilə iç-içədir və onun orqanizm üçün faydaları bir çox tədqiqatlarla təsdiq edilib.
Çayın əsas növləri və onların xüsusiyyətləri
Çayın üç əsas növü var: yaşıl, qara və ulun çayı. Yaşıl çay sağlamlığa ən çox təsir edir.
Bu, qiymətli mikroelementlərin və antioksidanların, xüsusən də polifenolların yüksək tərkibi ilə bağlıdır.
Polifenollar nədir?
Polifenollar orqanizmə güclü müsbət təsir göstərən bioloji aktiv birləşmələrdir. Yaşıl çayda onların tərkibi 35 faizə çata bilər. Bu maddələr:
• hüceyrələri oksidləşdirici stressdən qoruyur;
• iltihab əleyhinə təsir göstərir;
• qocalma prosesini ləngidir.
Yaşıl çayın sağlamlıq faydaları
1. Neyrodegenerativ xəstəliklərdən qorunma
Yaşıl çay Parkinson xəstəliyi, Alzheimer xəstəliyi və neyronların zədələnməsi ilə əlaqəli digər xəstəliklərin inkişaf riskini azaltmağa kömək edir. Bu, onun idrak funksiyasını yaxşılaşdırmaq və beyni iltihabdan qorumaq qabiliyyəti ilə bağlıdır.
2. Xərçəngin qarşısının alınması
Daimi yaşıl çay istehlakı müxtəlif xərçəng növlərinin inkişaf ehtimalının azalması ilə əlaqələndirilir, o cümlədən:
• ağciyər xərçəngi,
• böyrək xərçəngi,
• mədə xərçəngi,
• döş xərçəngi,
• nazik bağırsaq xərçəngi.
Mexanizm şiş hüceyrələrinin böyüməsini maneə törədən və onların məhvinə kömək edən polifenolların antioksidant fəaliyyətindədir.
3. Ürək sağlamlığını dəstəkləyin
Yaşıl çay ürək-damar sistemini gücləndirir, ateroskleroz və hipertoniya riskini azaldır.
Tədqiqatlar göstərir ki, müntəzəm istifadə kömək edir:
• pis xolesterinin (LDL) səviyyəsinin azaldılması;
• qan təzyiqinin azalması;
• qan damarlarının vəziyyətinin yaxşılaşdırılması.
4. Bədən çəkisi və şəkər səviyyəsinə nəzarət
Bəzi heyvanlar üzərində aparılan tədqiqatlar göstərib ki, yaşıl çay polifenolları qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməyə kömək edir və diabet riskini azaldır. Bundan əlavə, metabolik prosesləri sürətləndirərək bədən çəkisini azaltmağa kömək edir.
İstifadə üçün məsləhətlər
• Suyun temperaturu: Faydalı maddələri qorumaq üçün yaşıl çay 70-80 °C temperaturda su ilə dəmlənir.
• Miqdarı: Ən yaxşı nəticə üçün gündə 2-3 stəkan içmək məsləhət görülür.
• Şəkərsiz: Şəkər çayın faydalarını azaldır, ona görə də onu səliqəli və ya bir az bal ilə içmək daha yaxşıdır.
Çay və həyat tərzi
Balanslaşdırılmış qidalanma, fiziki fəaliyyət və pis vərdişlərdən imtina ilə birləşdirildikdə, yaşıl çay sağlamlığın möhkəmləndirilməsində və qocalma prosesini yavaşlatmaqda güclü müttəfiqə çevrilir.
Beləliklə, bu içkinin müntəzəm istifadəsi təkcə rifahı yaxşılaşdırmır, həm də ciddi xəstəliklərin qarşısını alır, bədəni uzunömürlülük yolunda dəstəkləyir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 843   Tarix: 17 noyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

"Çox qorxuludur, özləri bilərəkdən yaydılar"

"Adamları öldürmək, məhv etmək üçün həmin xəstəliyi meymundan insana yeridiblər". bildirir ki, bunu moderator.аz-a açıqlamasında Azərbaycan Tibb Universitetinin dosenti, fizioloq, tibb üzrə fəlsəfə doktoru Rəşi

.

Bu səhər yeməkləri uşaqlarda xəstəliklər yarada bilər

Səhər yeməyi uşaqların günə enerjili başlaması üçün vacibdir, lakin bəzi qidalar onların sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər. Valideynlər diqqətli olmalıdır, çünki bəzi səhər yeməkləri obezlik, diabet, diş çürüməsi v

.

Dırnağınız tez qırılırsa bunu edin

Kişilərə nisbətən qadınlar dırnaqlarına daha çox diqqət yetirirlər. Qadınların ən böyük narazıçılığı isə dırnaqların qırılması, onların üzərində ağ ləkələrin əmələ gəlməsidir. Bəs görəsən, bu ləkələrəndən böyük məbləğdə pu

.

Çayın yanında iki dənəsini yeyin - Enerji verəcək

Xurma qidalı dəyəri yüksək olan meyvələrdən biridir və sağlamlıq üçün bir çox faydaları mövcuddur. xəbər verir ki, xurma vitamin və minerallarla zəngin olmaqla yanaşı, enerjini artıran və immuniteti gücləndirən xüsusiyyətlər

.

Gündə 1 dənəsini çeynəyin - Beyni sakitləşdirir, qoxunu aparır, xərçəngdən qoruyur

Gündə bir ədəd mixək çeynəmək sağlamlıq üçün bir çox fayda təmin edir. Bu təbii ədviyyatın faydaları çoxşaxəlidir və həm daxili, həm də xarici sağlamlığı dəstəkləyir. xəbər verir ki, mixək çeynəməyin ən əsas faydalarında

.

Kəsilmiş limonu soyuducuya qoymayın - Görün nə olur

Bu gün mətbəxdə ümumi səhv limonların səhv saxlanmasıdır. xəbər verir ki, limonları xüsusilə kəsdikdən sonra soyuducuda saxlamaq sağlamlıq baxımından tövsiyə edilmir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, bu şəkildə saxlanılan limonla

.

Saçları gücləndirir, dərini də gözəlləşdirir

Gül suyu xoş qoxusu, təbii və faydalı tərkibinə görə bir çox sahədə üstünlük verilən məhsuldur. . qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, qida, kosmetika, tibb, tibb və əczaçılıq kimi bir çox sektorda istifadə olunur. Gü

.

Hər gün sarımsağı bişirib yeyin, görün nə olur

Sarımsaq yemək hər baxımdan faydalıdır. Amma həkimlər sarımsağı qaynadıb və ya bişirib yeməyi daha faydalı hesab edir. xəbər verir ki, həkim Vladimir İvanov bildirib ki, bişmiş sarımsaq öz qiymətli xüsusiyyətlərinə görə təz

.

Meymunçiçəyinin əlamətləri nələrdir?

Qızdırma, baş ağrısı və bədənin müxtəlif nayihələrində səpkilər son vaxtlar dünya ölkələrində geniş yayılan və Azərbaycanda da qeydə alınan meymunçiçəyi infeksiyasının əlamətləridir. Səhiyyə Nazirliyinin mütəxəssis-ekspert

turlar.az

sonxeber.az toy makiyajlari geyim dəbləri qadın geyimi sevinc tofiqqızı şirniyyat reseptləri toxunma geyimlər ilk cinsi əlaqə dolca qogal big.az efsane bakire