Xroniki duodenit

Xroniki duodenitXroniki duodenit onikibarmaq bağırsağın selikli qişasının iltihabı xəstəliyidir.Xroniki duodenit geniş yayılmış və lokal formada olur.Xroniki duodenitin özünün papillit və divertikulit növləri vardır.
Xroniki duodenit xəstəliyi heç vaxt təkbaşına paologiya törətmir. O xroniki qastrit,mədə yarası,enterit və mədə bağırsaq sisteminin digər xəstəlikləri ilə birgə baş verir. Xəstəliyə qadınlardan çox kişilərdə rast gəlinir.Xəstəliyin əmələ gəlməsində aşağıdakı faktorların rolu böyükdür:
- uzun müddətli stress
- həzm sistemi üzvlərinin müxtəlif xəstəlikləri
- uzun müddət spirtli içki qəbulu
- helikobakter pilori
Onikibarmaq bağırsağın anatomik fizioloji quruluşu mədə,yoğun bağrsaq,mədəaltı vəzlə əlaqəli olduğuna görə onda baş verən xəstəlikər istər-istəməz digər həzm sistemi orqanlarına da təsir göstərir.
Mədə turşuluğunun çox olması və onikibarmaq bağırsaqda turşu mühitinin artıq olması peptik duodenitin əmələ gəlməsinə səbəb olur.Mədə yaraları və antral qastrit də onikibarmaq bağırsaqda duodenitin əmələ gəlməsinə səbəb olur.
Onikibarmaq bağırsaqda əmələ gələn və proqressivləşən distrofik dəyəşikliklər və funksional çatışmazlıqlar xroniki duodenitin əmələ gəlməsinə səbəb olur.Əksər hallarda duodenit papillit əmələ gəlir ki,bu da onikibarmaq bağırsağın böyük hissəsində baş verir.
Xəstəlik özünü mədə yarasına xas olan əlamətlərlə göstərir.Xəstənin qida qəbulundan 1,5-2 saat sonra qarın və öd kisəsinin altı nahiyədə ağrıların baş verməsi xroniki onikibarmaq xəstəliyi üçün xarakterik olan xüsusiyyətdir.Ağrı ilə bərabər xəstə həzmin getməməsindən və enterit əlamətlərindən şikayət edir.Duodenit zamanı xəstədə sanki onikibarmaq keçməməzliyi baş verir.Bağırsaqda baş verən spazm qidanın getməsini ləngidir.Bəzi hallarda xəstənin ağzından mədə şirəsi və öd axır.Duodenit zamanı patoloji prosesə öd kisəsi və mədəaltı vəz qarışdıqda xəstənin dərisi solğun və sarı rəngdə ola bilir.
Duodenitə diaqnozun qoyulmasında rentgenoloji müayinənin və zond vasitəsilə yolanmanın rolu böyükdür.
Xroniki duodenit diaqnozu qoyulan adamların qida qəbuluna diqqət etmələri,mədə-bağırsaq sisteminin fəaliyyətinin daima nəzarət altında saxlamaları tövsiyə edilir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1426   Tarix: 17 aprel 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu qidaları birlikdə yeməyin – dietoloq təhlükəni açıqladı

Diyetoloqlar bəzi qida məhsullarının birlikdə qəbulunun sağlamlığa mənfi təsir göstərə biləcəyini bildirirlər. xəbər verir ki, endokrinoloq-diyetoloq Mariya Brijanın sözlərinə görə, yanlış qida birləşmələri orqanizmin qid

.

Yeməkdən sonra şirniyyat istəyi normaldır?

Bəzi insanlarda yeməkdən dərhal sonra, hələ süfrədən qalxmadan şirniyyat yemək arzusu yarana bilər. Mütəxəssislər bildirir ki, belə hallarda qəbul edilən qidanın tərkibinə diqqət yetirmək lazımdır. Yetərli miqdarda su içmə

.

Qarsız qış sağlamlığımıza zərər vurur - Psixiatr

Tutqun hava və qar örtüyünün olmaması insanın psixi sağlamlığı üçün zərərlidir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı psixiatr Aleksandr Semçenkov deyib. O bildirib ki, bu hallar səbəbindən səhərlər oyanmaq çətinləşir, apatiya v

.

Gündə 8 banka enerji içkisi içdi, bir tərəfi iflic oldu

Populyar enerji içkilərinin həddindən artıq qəbulu insult riskini artırır. xəbər verir ki, Britaniyalı həkimlərin "BMJ Case Reports" jurnalında dərc olunan araşdırmasına görə enerji içkilərinin həddindən artıq qəbul

.

Üzərində E‑239 yazılan kürü almayın - Zəhər saçır

Üzərində urotropin əlavəsi barədə qeyd olan balıq kürülərini almaq məsləhət görülmür. xəbər verir ki, Rospotrebnadzor mütəxəssisləri rusiyalılara qırmızı ikranı E‑239 (urotropin) əlavəsi ilə almamağı tövsiyə edib. Bu konservan

.

Ümumiyyətlə zərərlidir, ancaq bir növü var ki, birbaşa "xəstəliyə dəvətnamədir"

Həkim ən zərərli kolbasa növünü açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova bildirib ki, hər gün sosiska və kolbasa yemək zərərlidir. "Bu məhsulların tərkibində çoxlu dad artırıcılar, duz

.

Diabet və diş sağlamlığı arasında kritik əlaqə üzə çıxdı

Alimlər şəkər diabetinin ağız və diş sağlamlığına birbaşa təsir etdiyini müəyyən ediblər. Araşdırmalara əsasən, diabetli şəxslərdə ağız quruluğu, diş çürüməsi, diş əti iltihabı, göbələk infeksiyaları və diş itkisi daha ço

.

Kimyəvi zəhər yükü ən yüksək olan meyvə və tərəvəzlər açıqlandı

Bir qrup mütəxəssisin daxil olduğu Pesticide Action Network UK (Böyük Britaniya Pestisitlərə Qarşı Fəaliyyət Şəbəkəsi) ölkənin hökumət nəzarətində olan kənd təsərrüfatı məhsullarındakı kimyəvi qalıqlara dair məlumatları təhli

.

Qatıq suyunu atmayın - tamam başqa faydası var imiş

Qatığın qapağını açdıqda üzərində toplanan sarımtıl suyu çox vaxt heç düşünmədən atırıq. Halbuki mütəxəssislərin sözlərinə görə, bu maye qatığın qida dəyəri ən yüksək hissəsidir və immunitetdən tutmuş həzmin yaxşılaşmasın

turlar.az

geyim şəkilləri geymler 2025 sade makiyaj sekilleri meyvələr cinsi zəiflik praktik sağlam qida kosmetika maska qaynana hakista novruz hakıştası laylalar hakisda