Xurma barədə bilmədiklərimiz - Sirləri AÇIQLANDI

Xurma barədə bilmədiklərimiz - Sirləri AÇIQLANDIİstənilən növ xurma alarkən hamar, parlaq narıncı qabığı olan və kəsikləri və yumşaq ləkələri olmayan meyvələri seçin.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, xurma ən məşhur payız meyvələrindən biridir. Bununla belə, çox uzun müddət qalmır və fevral ayında rəflərdən yoxa çıxır.
Xurma növləri
Fuyu xurması düz dibli və yuvarlaq formadadır və narıncı pomidora bənzəyir. Onun qabığı yetişdikdə xırtıldayan və möhkəm olur, meyvəsi isə ən yaxşı şəkildə çiy yeyilir. Buna görə tez-tez salat kimi reseptlərdə fuyu tapa bilərsiniz, ya da qabığı soyulub dilimlənib alma kimi yeyilir. Dietoloq Meqqi Mun bildirib.
Fuyu xurması düz dibə və yuvarlaq bir formaya malikdir
Hatiya xurması qırmızı-narıncı və uzunsovdur. Yetişmiş hatiya xurması tamamilə yumşaqdır və nazik qabığa malikdir. Mun qeyd edib ki, yetişməmiş hatiyalar taninlərin olması səbəbindən büzücüdür.
Xurmanı necə seçmək olar?
İstənilən növ xurma almağa gəldikdə, hamar, parlaq narıncı qabığı olan və kəsikləri və ya yumşaq ləkələri olmayan meyvələrə baxın. Meyvə ölçüsünə görə ağır olmalıdır və gövdə ucu bir az şirin qoxu verməlidir. Əgər fuyudursa, qabığı möhkəm olmalıdır, hatiyada isə yumşaq olmalıdır.
Xurma necə bişirilir?
Xurma soyuq su ilə yuyulmalıdır. Fuyu hazırlamaq üçün yarpaqları və gövdəsini kəsin və nüvəni çıxarın. Bununla belə, qabıq yeməli və qidalıdır, ona görə də onu saxlayın. Sonra meyvəni istədiyiniz şəkildə kəsin. İncə dilimlər salata atılır və ya yoqurt və ya amuziyə əlavə edilir. Daha böyük dilimlər də belə yeyilə bilər. Doğranmış parçaları müxtəlif ləzzətli və ya şirin yeməklərdə bişirin.
Xatiya xurması inanılmaz yumşaq teksturasına və bal kimi şirin dadına görə qiymətləndirilir. Meyvənin tamamilə yumşalana qədər yetişməsinə imkan verin. Üst yarpaqları, gövdə və nüvəni çıxarın, sonra sapdan ucuna qədər yarıya bölün. Pulpa bir qaşıq ilə çıxarılır və çiy yeyilə bilər.
Xurmanı necə yemək olar?
İnsanlar adətən xurmanı çiy yeməyi və ya meyvə salatına əlavə etməyi xoşlayırlar. Və ya Munun qeyd etdiyi kimi, "əgər sərt xurma varsa, qabığını soyun və gözəl mərkəzi ulduz formasını açmaq üçün meyvəni çarpaz şəkildə nazik dilimləyin".
Yetişmiş, tam yumşaldılmış xatiya üçün Mun onu yarıya bölməyi, pulpasını çıxarmağı və qaşıqla düz ləzzət almağı təklif edir. Və ya yoqurt, pendir və ya yağsız donuz əti üçün doldurma kimi istifadə etməyi tövsiyə edir. 
Xurmanın sağlamlığa faydaları
Xurma qida maddələri ilə doludur. Sağlam həyat tərzi üzrə ekspert Viki Şanta Retelni bildirib ki, xurmanın tərkibindəki tanin maddəsini qeyd etmək lazımdır. Xurma tanin antioksidan xüsusiyyətlərə malik polifenoldur. Meyvəyə büzücü xüsusiyyətlər verən bu tanninlər həm də iltihab əleyhinə, antibakterial və antiviral təsir göstərə bilər.
Xurma həm də liflə zəngindir, bir 170 qramlı meyvədə 6 qram var ki, bu da onları həzm və ürək sağlamlığı üçün əla qida halına gətirir. Meyvə həm də immunitet və bağırsaq sağlamlığı üçün vacib qida olan C vitamininin yaxşı mənbəyidir. Nəhayət, insulin müqavimətini artıra bilən A vitamini ilə doludur.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1249   Tarix: 23 noyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Miqren ağrılarını yüngülləşdirə biləcək üsullar AÇIQLANDI

Miqren dünya üzrə milyonlarla insanın həyat keyfiyyətinə təsir edən, kəskin və dözülməz baş ağrıları ilə müşayiət olunan nevroloji problem sayılır. -ın məlumatına görə, mütəxəssislər bildirirlər ki, bəzi sadə üsullar miqre

.

Soyuducuya ikinci dəfə qoyulanda zəhərə çevrilir - 5 əsas qida

Buzu açıldıqdan sonra bəzi qidaları yenidən soyuducuya qoymaq olmaz. xəbər verir ki, bunu həkim Hüseyin Tapik deyib. Onun sözlərinə görə donu açılmış bəzi qidaları yenidən soyuducuya qoymaq ciddi sağlamlıq riskləri daşıyır

.

Üzərində E‑239 yazılan kürü almayın - Zəhər saçır

Üzərində urotropin əlavəsi barədə qeyd olan balıq kürülərini almaq məsləhət görülmür. xəbər verir ki, Rospotrebnadzor mütəxəssisləri rusiyalılara qırmızı ikranı E‑239 (urotropin) əlavəsi ilə almamağı tövsiyə edib. Bu konservan

.

Hər gün bişmiş sarımsaq yeməyin faydası

Bişmiş sarımsaq təzə sarımsaqdan da faydalıdır. xəbər verir ki, həkim Vladimir İvanov rasiona sobada bişmiş və ya qaynadılmış sarımsaq əlavə etməyin faydalarından danışıb. Həkim qeyd edib ki, məhz bu sarımsaq mədə-bağırsa

.

Nə üçün əsnəyirik və niyə yoluxucudur?

Əsnəmək sadəcə yuxu əlaməti deyil, mürəkkəb bioloji prosesləri işə salır. xəbər verir ki, alimlər bildirir ki, əsnəmək beynin soyumasından, əzələlərin rahatlamasına, stresin azalmasına və diqqətin artmasına qədər bir sır

.

Çox az istifadə olunur amma ən faydalı tərəvəzdir

Qulançar (asparagus) yüksək qidalılıq dəyəri və sağlamlığa müsbət təsirləri ilə tanınan tərəvəzlərdən biridir. Vitamin A, C, K, fol turşusu və antioksidantlarla zəngin olan bu məhsul həm detoks təsiri göstərir, həm də immu

.

"Maska dövrü geri qayıda bilər" - 7 mutasiya keçirən epidemiya sürətlə yayılır

Sinə Xəstəlikləri Mütəxəssisi Prof. Dr. Tevfik Özlü Avstraliyada aşkarlanan və 7 dəfə mutasiyaya uğradığı təsdiqlənən yeni "H3N2" virusu ilə bağlı ciddi xəbərdarlıqlar edib. xəbər verir ki, onun sözlərinə görə hazırk

.

Qığırdaq və sümükləri "gəncləşdirən" dərman tapıldı - Elm dünyasında inqilab

Sümüklərin və qığırdaqların "gəncləşməsi" üçün yeni preparat hazırlanıb. Stenford Universitetinin tədqiqatçıları yaşlanma ilə əlaqəli oynaq aşınmasını ləngidə bilən və 15-PGDH adlı fermentin fəaliyyətini zəiflədə

turlar.az

hamilelikde qidalanma yay kolleksiyasi aksessuarlar bürclər və illər endokrin sistem şəbəkə sənəti qadın müdafiəsi kosmetika pizza novruza aid hakistalar turpun nağlı qiz adlari şəkərbura