Yaddaş itkisinin gözlənilməz səbəbi

Yaddaş itkisinin gözlənilməz səbəbiABŞ-ın "Virginia Commonwealth" Universitetinin Tibb fakültəsinin və "Richmond" Tibb Mərkəzinin alimləri müəyyən ediblər ki, idrak qabiliyyəti zəif olan insanların 13%-də yaddaş pozğunluğu qaraciyər sirrozu səbəbindən yaranır.
Milli.Az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, tədqiqatda 2009-2019-cu illər arasında demensiya ilə üzləşmiş təxminən 69 min könüllü iştirak edib. Alimlər iştirakçıların həyat tərzi və sağlamlıq vəziyyəti haqqında məlumat toplayıb, sonra onların hər birinin qaraciyər toxumasının vəziyyətini qiymətləndiriblər.
Alimlər müəyyən ediblər ki, demensiyalı xəstələrin 13%-də koqnitiv geriləmə beyindəki spesifik dəyişikliklərlə deyil, qaraciyərdəki çapıqlarla əlaqəlidir.
Tədqiqatçıların fikrincə, yaddaş və diqqətin pisləşməsi qaraciyər ensefalopatiyası nəticəsində mərkəzi sinir sisteminə dəyən ziyana görə baş verə bilər. Qaraciyər ensefalopatiyası normalda qaraciyər tərəfindən təmizlənməli olan zəhərli maddələrin qanda toplanması və beyinə getməsi ilə baş verir.
Alimlər deyirlər ki, qaraciyərin zədələnməsi nəticəsində yaranan demensiyanı müalicə etmək mümkün ola bilər.
Qaraciyərdə iltihab prosesinin aktivliyini azaltmaqla yaddaşı yaxşılaşdırmaq mümkündür.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1018   Tarix: 14 iyul 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Kolbasanın üstündə bu söz varsa, qəti almayın

Mağazada yaxşı kolbasa seçmək üçün məsləhətlər verilib. xəbər verir ki, bu sahə üzər ekspert Yelena Medkovanın sözlərinə görə əsas meyar qablaşdırmanın dizaynı yox, məhsulun texnoloji göstəriciləridir. "Bişmiş kolbas

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

Kolbasa 2 ağır xəstəliyə səbəb olur

Həkimlər gündəlik rasionda ən təhlükəli qidalardan birinin kolbasa olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova emal olunmuş ət məhsullarının həddindən artıq istehlakının ağır sağlamlıq fəsadlar

.

Çayxorlara pis xəbər

Həddindən artıq isti içkilərə üstünlük verənlərdə qida borusu xərçəngi riski əhəmiyyətli dərəcədə yüksəlir. xəbər verir ki, bu barədə "SM-Klinika"nın onkoloq-ximioterapevti Liana Sadykova xəbərdarlıq edib. Onu

.

Soyuq havada çay əvəzinə su içmək daha faydalıdır

Havaların soyuması ilə insanlar bədəni isidən içkilərə xüsusilə çaya daha çox üstünlük verirlər. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, soyuq günlərdə çay əvəzinə su içmək orqanizm üçün daha faydalıdır. xəbər verir ki

.

Yaddaşı gücləndirən iki təbii qoxu - Mütəxəssislər tövsiyə edir

Yeni araşdırmalar göstərir ki, bəzi təbii qoxuların inhalyasiyası zehni fəaliyyəti artırır, enerjini yüksəldir və diqqəti kəskinləşdirir. Xüsusilə çox kofein qəbulunun qan təzyiqini yüksəltməsi, hamilələr üçün risk yaratmas

.

Hər gün bişmiş sarımsaq yeməyin faydası

Bişmiş sarımsaq təzə sarımsaqdan da faydalıdır. xəbər verir ki, həkim Vladimir İvanov rasiona sobada bişmiş və ya qaynadılmış sarımsaq əlavə etməyin faydalarından danışıb. Həkim qeyd edib ki, məhz bu sarımsaq mədə-bağırsa

.

Çox adam elə bilir ki, eyni xəstəlikdir, amma.. - Həkim fərqi açıqladı

Həkim soyuqdəymə və qrip simptomları arasındakı fərqləri açıqlayıb. xəbər verir ki, soyuqdəymə və qrip arasında əsas fərqlərdən biri simptomların inkişaf sürətidir. Bu barədə Puerto-del-Sur, Monteprinsipe və Torrelodone

.

Ata olmaq üçün riskli yaş açıqlandı - Tək qadınlarda deyilmiş

Son illərdə doğum nisbətləri əsasən qadınların yaşı ilə əlaqələndirilsə də, mütəxəssislər kişilərdə də ata olmaq üçün "riskli yaş" anlayışının olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, Üroloq Prof. Dr. Murat Zorun sözlərin

turlar.az

yemek reseptleri gozel gorunmek hamilelikde qidalanma serebral iflic usaqlar uşağın cinsiyyəti xamali piroq yuxusuzluq kosmetika bayraq novruza aid atalar sozu vicdan vusale elizade