Yayda necə qidalanmalıyıq?

Yayda necə qidalanmalıyıq?Yay gəlişi ilə istiləri də gətirir. İstidə yemək vərdişləri də dəyişə bilər. Yayda nə yemək və nəyi yeməmək lazımdır? Bu sual hamını düşündürür.
Milli.Az qafqazinfo-ya istinadən sizə yay qidalanmasında əməl etməli olduğunuz 8 tövsiyəni təqdim edir:
1. Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər yeyin
Vücudunuzun müqavimətini artırmaq üçün mövsümi tərəvəz və meyvələrdən istifadə edin. İmmunitet sistemini gücləndirmək üçün gündə 4-5 porsiya tərəvəz və 2-3 porsiya meyvə istehlak etmək vacibdir. Fol turşusu, kalium və C vitamini ilə zəngin olduğu üçün xüsusilə yaşıl tərəvəzlərə üstünlük verilməlidir.
2. Sağlam qidalanma üçün yağlı qidalardan uzaq durun
Qızardılmış və qovrulmuş kimi yağlı qidalar yerinə daha çox qril və ya buxarda bişirilmiş qidaları istehlak edin.
3. Meyvəni həddindən artıq yeməyin
"Sağlam qidalanacam" deyərək meyvəni çox istehlak etməyin. Çünki meyvənin tərkibindəki şəkərin miqdarı sürətli çəki artımına səbəb ola bilər.
4. Su vacibdir
Yayda sağlam qidalanmada diqqət edilməli olan ən vacib məsələ su sərfiyyatıdır. Hər kiloqram çəki üçün 30 ml su istehlak etməyi unutmayın, çünki temperaturun artması ilə bədəndən suyun ifrazı artacaq. Gündəlik su istehlakını 2,5-3 litr civarında saxlamaq sağlamlıq üçün çox vacibdir. Bundan əlavə, idman edərkən daha çox su istehlak etdiyinizə əmin olun.
5. Qazlı içkilər qəbul etməyin
Su ilə yanaşı, maye ehtiyacınızı qarşılamaq və sərinləmək üçün süd, ayran, mineral su, şəkərsiz limonad, soyuq bitki çayları, şəkərsiz kompotlar və təzə sıxılmış meyvə şirəsi kimi içkiləri də seçə bilərsiniz. Qazlı içkilər, həddindən artıq çay və həddindən artıq qəhvə istehlak etməkdən çəkinin.
6. "Dörd yarpaqlı yonca" modelinin qidalanması
Sağlam bir qidalanma üçün gündəlik istehlakınızda "Dörd yarpaqlı yonca" modelinə əməl edin. Bu, adekvat və balanslı qidalanmanıza kömək edir. 4 əsas qida qrupundan 4 yarpaqlı yonca yaradın. Hər yarpaq 1 qida qrupudur. Bu qruplar; süd və süd məhsulları qrupu (süd, qatıq, ayran), ət-quru paxlalılar-yumurta-pendir, çörək-taxıllı bitkilər qrupu (çörək, makaron, düyü) və meyvə-tərəvəz qrupu.
7. Yaxşı çeynəyin
Toxluq hissi yeməkdən 15-20 dəqiqə sonra hiss olunmağa başlayır. Buna görə də yavaş-yavaş yeməyə diqqət edin.
8. Gigiyenaya diqqət yetirin
Qida zəhərlənməsindən qorunmaq üçün gigiyenaya diqqət yetirin. Yay aylarında artan qida zəhərlənmələri əsasən yüngül və qısa müddətli xəstəliklər olsa da, ağır keçən hallar da ola bilər. Xüsusilə çöldə və ya açıq şəkildə satılan qidaları istehlak etməyin. Tez xarab olan, potensial riskli qidaları (ət, yumurta, süd, balıq və s.) açıq yerdə saxlamayın. Qida alarkən, hazırlayarkən, bişirərkən və saxlayarkən gigiyenaya diqqət yetirin.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 842   Tarix: 27 iyul 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

"Kaldı" deyib almırıq, amma faydası çoxdur

Banan adətən sarı rəngi ilə tanınsa da, yaşıl, yəni tam yetişməmiş banan da sağlamlıq baxımından olduqca dəyərlidir. Tropik iqlimlərdə geniş istifadə olunan yaşıl banan həm mətbəxlərdə bişirilərək istehlak olunur, həm d

.

Saçı tökülən qadınlar mütləq OXUSUN

Balıqdan imtina qadınlarda saç tökülməsinə səbəb ola bilər. Bəzi qadınlar saçlarının qalınlığını və həcmini bərpa etmək üçün kosmetik prosedurlara çox pul xərcləməyə məcbur olurlar: maskalar, mezo, plazma və s.  xəbər veri

.

İbn Sina möcüzəsi - Bir qaşıq yemək yaddaşı gücləndirir

İslam dünyasının məşhur alimi İbn Sinan yaddaşı gücləndirmək və zehni performansı artırmaq üçün təbii üsullar barədə bir sıra faydalı tövsiyələr verib. Onun "Qanun" əsərində bəhs etdiyi ədviyyatlar müasir tədqiqatlarl

.

Estetik əməliyyat etmək istəyənlərə qiymətlərlə bağlı XƏBƏRDARLIQ

Xəbər verdiyimiz kimi Azərbaycan Respublikası Səhiyyə Nazirliyinin müvafiq əmri ilə "Cərrahiyyə profili üzrə digər peşə ixtisas sahibləri tərəfindən ali ixtisas tibb təhsilinin tədris proqramlarına uyğun olaraq icrasın

.

Gəncliyin və sağlamlığın təbii eliksiri olan məhsullar - Rusiyalı həkimdən tövsiyələr

Resveratrol - bitki mənşəli güclü antioksidantdır və insan sağlamlığı üçün bir sıra faydalı xüsusiyyətlərə malikdir. Bu heyrətamiz komponent tut, zoğal, mərcangilə, qarağat, araxis, kakao paxlası, eləcə də qırmızı və ağ şərabı

.

Səhərlər bu simptomlar sizdə də olursa - DİQQƏTLİ OLUN

Ağciyər xərçəngi tez-tez səssizcə irəliləyən və gecikmiş mərhələlərdə aşkar edilən ölümcül bir xəstəlikdir. Lakin səhər saatlarında ortaya çıxan bəzi əlamətlər bu xəstəliyin ilk xəbərçisi ola bilər. . xəbər verir ki, onkolo

.

Saqqızla bağlı bilmədiyimiz şok həqiqət

Siz heç vaxt düşünməzdiniz, amma gündəlik vərdişə çevrilmiş saqqız çeynəməl orqanizmə təhlükəli mikroplastik hissəciklərinin mənbəyi ola bilər. -ın xarici mətbuata istinadla xəbərinə görə, alimlərin yeni araşdırması bun

.

Toyuq ətində təhlükəli bakteriyalar aşkar edildi: Antibiotiklərdən qorxmayan

Alimlər Banqladeşdən gələn toyuq ətində antibiotiklərə davamlı bakteriya aşkar ediblər. İnsan sağlamlığı üçün təhlükə ciddi hesab olunur. xarici KİV-ə istinadla xəbər verir ki, Yaponiyadan olan tədqiqatçılar Banqladeş mağazalarınd

.

Sağ və sol qollarda fərqli təzyiq nə deməkdir?

Qollar arasında təzyiqdə kiçik bir fərq qeyri-adi deyil, amma nə vaxt narahat olmalısınız? Hansı fərq normal hesab olunur və hansı fərq ürək-damar sistemi ilə bağlı ciddi problemlərin həyəcan verici bir siqnalı ola bilər

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az makiyaj instagram toy makiyaji sekilleri sade makiyaj sekilleri 2025 hicab pirojnalar geyimler 2025 islamda qadinlar vətən haqqında atalar sözləri uşaq şeirləri salam qurd ve quzu webnem tovuzlu